Διακοπή καπνίσματος και περιττά κιλά;

images_stop_smoking123.jpg

Λάβετε τα κατάλληλα μέτρα για να ελέγξετε το βάρος σας αν κόψετε το τσιγάρο.

Φοβάστε ότι, αν σταματήσετε το κάπνισμα, θα επιβαρυνθείτε με λίγα ή περισσότερα ανεπιθύμητα κιλά; Πράγματι, έχει παρατηρηθεί πως το βάρος ενός πρώην καπνιστή μπορεί να αυξηθεί, κατά μέσον όρο 5 με 6 κιλά σε βάθος χρόνου. Από την άλλη μεριά όμως, υπάρχουν και αρκετές μελέτες που μας γεμίζουν με αισιοδοξία, καθώς δείχνουν ότι τρεις στους τέσσερις ανθρώπους δεν αυξάνουν τα κιλά τους μετά τη διακοπή του καπνίσματος, ενώ παράλληλα φαίνεται πως ακόμη και αν ανέβει ο δείκτης της ζυγαριάς, αρκετοί επιστρέφουν στο κανονικό σωματικό τους βάρος μέσα σε δώδεκα μήνες περίπου από τη στιγμή που κόβουν το τσιγάρο. Πώς θα μπορούσατε λοιπόν να διακόψετε τη βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος, με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις στο σώμα σας;

Άσκηση τώρα!
Ενσωματώστε κάποιο είδος άσκησης στην καθημερινότητά σας και στοχεύστε στα τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας έντασης φυσική δραστηριότητας, αν όχι όλες, τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Σύμφωνα με μελέτες, οι πρώην καπνιστές που κάνουν συχνά άσκηση έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να ελέγξουν πιο αποτελεσματικά το βάρος τους σε σχέση με εκείνους που ακολουθούν το «μοτίβο» της καθιστικής ζωής. Μην ξεχνάτε επίσης ότι η νικοτίνη έχει την ιδιότητα να αυξάνει ελαφρώς το μεταβολισμό, ο οποίος μετά τη διακοπή του καπνίσματος επανέρχεται σταδιακά στα φυσιολογικά του επίπεδα που είναι πιο χαμηλά. Φροντίστε λοιπόν να συμπεριλάβετε στο ασκησιολόγιό σας ασκήσεις με αντιστάσεις (βάρη) που θα οδηγήσουν στη σταδιακή αύξηση της μυϊκής μάζας, συνεπώς και του μεταβολισμού σας.

Σας άνοιξε η όρεξη;
Τα ερευνητικά δεδομένα έως σήμερα υποδεικνύουν ότι το 70% της αύξησης βάρους που παρατηρείται μετά τη διακοπή του καπνίσματος οφείλεται στην αυξημένη πρόσληψη θερμίδων. Πολύ συχνά μάλιστα το τσιμπολόγημα υποκαθιστά τη χρήση του τσιγάρου, ενώ η βελτιωμένη γεύση και οσμή κάνουν τα τρόφιμα πιο ελκυστικά και νόστιμα.

Διατροφικά tips… επιβίωσης

Ώρα για σνακ: Τα ενδιάμεσα μικρογεύματα θα πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής σας, καθώς εφοδιάζουν άμεσα τον οργανισμό με την απαραίτητη ενέργεια, βοηθούν στον έλεγχο της πείνας και μειώνουν την ανάγκη για τσιμπολόγημα. Επιλέξτε χορταστικά σνακ, πλούσια σε διαιτητικές ίνες που σας δίνουν το αίσθημα της πληρότητας όπως ένα ημιαποβουτυρωμένο γιαούρτι με δημητριακά ολικής άλεσης, ένα φρούτο ή 2 κράκερ με τυρί μειωμένων λιπαρών και μία μικρή δροσερή φρουτοσαλάτα.

Ξεγελαστείτε: Επιλέξτε ροφήματα που σας δίνουν λιγότερες από 1 θερμίδες όπως ανθρακούχο νερό με στυμμένο λεμόνι, σόδα, κάποιο light αναψυκτικό, ένα ποτήρι σκέτος καφές, παγωμένο τσάι και προτιμήστε να τα πιείτε με καλαμάκι προκειμένου να κρατήσετε τα χέρια σας.. «απασχολημένα»!

Κάπνισμα ή παραπανίσιο βάρος;
Η διακοπή του καπνίσματος είναι πιο σημαντική από τα λίγα περιττά κιλά που μπορεί να πάρουμε σταματώντας το τσιγάρο. Άλλωστε, ο κίνδυνος στην υγεία ενός καπνιστή από την πιθανή αύξηση του βάρους είναι μικρότερος συγκριτικά με τον κίνδυνο που διατρέχει εάν συνεχίσει να καπνίζει.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr