Δερματολογικές συμβουλές για τις καλοκαιρινές διακοπές

images_akalokairi.jpg

Είναι ίσως η πλέον αγαπημένη εποχή για όλους. Το καλοκαίρι αποτελεί την εποχή που στους περισσότερους από εμάς δίνεται η ευκαιρία να απολαύσουμε, τον ήλιο, τη θάλασσα, τη φύση, να αλλάξουμε παραστάσεις και να γεμίσουμε ξανά ενέργεια. Για να κυλήσει όμως η όμορφη αυτή περίοδος χωρίς απρόοπτα και με ωραίες μόνο αναμνήσεις καλό είναι να δώσουμε προσοχή στις ακόλουθες συμβουλές:

Προετοιμαστείτε κατάλληλα

Επειδή ο ήλιος αποτελεί πηγή ζωής για το δέρμα μας, αλλά η παρατεταμένη και ανεξέλεγκτη έκθεση μπορεί να οδηγήσει σε ηλιακά εγκαύματα, φωτογήρανση, αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και σε καρκίνο του δέρματος, δεν ξεχνάμε ποτέ το αντηλιακό μας. Αυτό το εφαρμόζουμε τουλάχιστον μισή ώρα πριν την έκθεση στον ήλιο για να απορροφηθεί σωστά και όχι αφότου έχουμε φτάσει στην παραλία. Ο δε δείκτης προστασίας, ο οποίος θα καθοριστεί ανάλογα με το φωτότυπό μας από το δερματολόγο μας, απέναντι στις ακτίνες UVA/UVB του ηλίου δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι κάτω του 20, ενώ για τα μικρά παιδιά ποτέ κάτω του 50.

Επίσης στα μικρά παιδιά δεν ξεχνάμε ποτέ τη χρήση καπέλου, γυαλιών και ανοιχτόχρωμης μπλούζας.

Αποφεύγουμε όσο αυτό είναι δυνατόν τις ώρες μεταξύ 12 π.μ. και 3 μ.μ. όπου η ηλιακή ακτινοβολία είναι και πιο έντονη ενώ προτιμάμε πάντοτε τη σκιά της ομπρέλας, χωρίς όμως ποτέ να ξεχνάμε ότι ακόμα και μέσω της ομπρέλας διέρχεται το 50-60% της ηλιακής ακτινοβολίας.

Τέλος, επιβάλλεται να εκτιθέμεθα προοδευτικά στον ήλιο καθημερινά, προκειμένου να αποφύγουμε ένα επικίνδυνο ηλιακό έγκαυμα όσο βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή των διακοπών μας όπου το δέρμα είναι ακόμα αρκετά ανοιχτόχρωμο και κατά συνέπεια χωρίς προστασία.

Στην παραλία

Την περίοδο των διακοπών πολλοί άνθρωποι συνηθίζουν να περνούν μεγάλο κομμάτι της μέρας στους χώρους που παραθερίζουν άνευ υποδημάτων. Αυτό όμως μπορεί να καταστεί επικίνδυνο, όχι μόνο για τραυματισμούς, αλλά και γιατί ελλοχεύει κίνδυνος μετάδοσης κατά αυτόν τον τρόπο δερματικών μυκητιάσεων, αλλά και ιογενών βλαβών, όπως είναι οι μυρμηγκιές.

Οι δε κλιματολογικές συνθήκες, όπως είναι η ζέστη και η υγρασία, αλλά και ο συνωστισμός πολλών ανθρώπων που βρίσκονται άνευ υποδημάτων σε κοινούς χώρους π.χ. σε πισίνες, ευνοεί τη μετάδοση των παθήσεων αυτών. Επομένως, ποτέ και για κανένα λόγο δεν ξεχνάμε να φοράμε τα ατομικά μας σανδάλια, ενώ αν παρατηρήσουμε παρολαυτά κάτι ασυνήθιστο στο δέρμα μας θα πρέπει να απευθυνθούμε άμεσα στο δερματολόγο μας.

Σε έκτακτες καταστάσεις

Τέλος, δε θα πρέπει να ξεχάσουμε, ότι το καλοκαίρι λόγω της επαφής με τη φύση αυξάνεται και η συχνότητα των αλλεργικών αντιδράσεων μετά την επαφή με ποικίλα φυτά αλλά και μετά από τσιμπήματα διαφόρων εντόμων. Η χρήση ενός αντισταμινικού χαπιού και μιας κορτιζονούχας αλοιφής μετά τη σύμφωνη γνώμη του ιατρού σας μπορεί να αποβεί πολύ χρήσιμη και να σας γλιτώσει από περαιτέρω επιδείνωση και ταλαιπωρία, ωστόσο επειδή δε θα πρέπει να αμελείται η σπάνια αλλά υπαρκτή περίπτωση της αναφυλαξίας και του αλλεργικού σοκ, σε κάθε περίπτωση που ο ασθενής εμφανίσει γενικευμένη δερματική αντίδραση, βράγχος φωνής, βήχα, δύσπνοια, απώλεια αισθήσεων μετά από κάποιο τσίμπημα ή μετά την επαφή με κάποιο αεροαλλεργιογόνο ( π.χ. γύρη χόρτων, φυτών κ.α.) απαιτείται η άμεση αναζήτηση ιατρικής βοήθειας για μια ειδική, άμεση και ολοκληρωμένη συστηματική αντιμετώπιση.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr