Γιατί πρέπει να καταναλώνουμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά;

images_afruits.jpg

Τα λαχανικά είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας δεδομένου ότι υποστηρίζουν την ομαλή λειτουργία διαφόρων συστημάτων του σώματος. Παρέχουν στα κύτταρα μας βιταμίνες , μέταλλα, φυτικές ίνες , αιθέρια έλαια και διάφορα άλλα φυτοθρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα στο καθημερινό μας διαιτολόγιο.

Τόσο τα βρασμένα όσο και τα ωμά λαχανικά είναι ωφέλιμα για την διατήρηση της υγείας μας όμως η κατανάλωση των ώμων λαχανικών υπερτερεί. Ένας από τους βασικούς λόγους είναι ότι κατά το μαγείρεμα καταστρέφονται θερμοευαίσθητα θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη C , αλλά και «σκοτώνονται» ζωτικής σημασίας ένζυμα που βοηθούν το σώμα σας να αφομοιώσει αυτές τις τροφές.

Η κατανάλωση των ωμών λαχανικών μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε μια όμορφη σιλουέτα, να μειώσετε το βάρος σας, να ενισχύσετε το καρδιαγγειακό σας σύστημα, να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και να διατηρήσετε το σώμα σας δυνατό και υγιές.
Απώλεια βάρους

Τα λαχανικά περιέχουν μικρές ποσότητες λίπους και θερμίδων και λειτουργούν ως υποκατάστατα τέτοιων τροφίμων. Επιπρόσθετα, η πλούσια περιεκτικότητα τους σε φυτικές ίνες δημιουργεί ένα αίσθημα πληρότητας και κορεσμού για αρκετή ώρα, κάτι που επίσης συμβάλλει στην αποφυγή κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων από άλλες τροφές πιο «παχυντικές». Με τον τρόπο αυτό συμβάλλουν στην σταδιακή απώλεια βάρους.
Προστασία της καρδιάς

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες σχετίστηκε με τη μείωση εμφάνισης παθήσεων της καρδιάς. Οι διαλυτές φυτικές ίνες που βρίσκονται στα λαχανικά όπως το κόμμι και η πηκτίνη διαλύονται στο νερό, σχηματίζοντας ένα πλέγμα που μοιάζει με πήγμα. Το «πήγμα» αυτό απορροφά τα χολικά οξέα και τη χοληστερόλη και τα αποβάλλει από το σώμα μας . Δεδομένου ότι τα χολικά οξέα σχηματίζονται από τη χοληστερόλη και το σώμα μας μέσω της κατανάλωσης λαχανικών τα αποβάλλει, έμμεσα βοηθάει στην μείωση καρδιαγγειακών παθήσεων που σχετίζονται με αυξημένη χοληστερόλη στο αίμα. Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο “The British Journal of Nutrition “, επίσης, διαπίστωσε ότι και οι αδιάλυτες φυτικές ίνες μειώνουν την πρόσληψη χοληστερόλης.
Πρόληψη κατά του καρκίνου

Τρώγοντας ωμά σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο μειώνετε τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο “Food and Chemical Toxicology ” από τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Έσσεξ ανέφερε ότι το μαγείρεμα των λαχανικών μειώνει τον όγκο των αντικαρκινικών ενώσεων που περιέχουν τα ωμά λαχανικά. Για το λόγο αυτό συστήνεται τα λαχανικά που ανήκουν στην οικογένεια των σταυρανθών (λαχανίδα, πράσινα φύλλα λάχανου, Κινέζικο μπρόκολο, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελών, μπρόκολο , κουνουπίδι, Κινέζικο λάχανο, ρίζα γογγύλης, σπόροι μουστάρδας, ραπάνια) να καταναλώνονται ωμά.
Διατήρηση της καλής υγείας

Μια κοινή μελέτη που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες και του Louisiana State University διαπίστωσε ότι τα ωμά λαχανικά περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες αντιοξειδωτικών απ’ ότι τα μαγειρεμένα.

Αυτά τα αντιοξειδωτικά περιλαμβάνουν τη βιταμίνη C και Ε , το φολικό οξύ , το λυκοπένιο ,το α-καροτένιο και τη β-καροτίνη.
Οι βιταμίνες C και E εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύουν τα κύτταρα μας.

Το λυκοπένιο είναι μια φυσιολογικά παραγόμενη χρωστική ουσία και προσδίδει στα λαχανικά το έντονο χρώμα τους. Λαχανικά όπως οι ντομάτες και τα βερίκοκα που περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις σε λικοπένιο ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και μειώνουν
τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.

Το φολλικό οξύ είναι απαραίτητο για το σχηματισμό των ερυθρών κυττάρων αίματος και για την ορθή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Τροφές πλούσιες σε φολλικό οξύ είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπρόκολο, τα σπαράγγια, τα παντζάρια και τα καρότα.

Η βήτα-καροτίνη , που βρίσκεται στο καρότο και του χαρίζει το έντονο πορτοκαλί του χρώμα προστατεύει το δέρμα από τις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου και την γρήγορη γήρανση.

Γενικότερα, οι αντιοξειδωτικές ουσίες που συναντάμε σε πλήθος λαχανικών επιβραδύνουν τη διαδικασία της γήρανσης και μειώνουν τον κίνδυνο των ασθενειών που σχετίζονται με το γήρας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους εμπλουτίστε τη διατροφή σας με ποικιλία λαχανικών φρέσκων αλλά και μαγειρεμένων και διατηρήστε καθημερινά την υγεία και ευεξία σας.

Πηγή : http://www.apostoloschronopoulos.gr/

Χρονόπουλος Α.Απόστολος,Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος