Γιατί πονάει η μέση μου;

images_amesi.jpg

Σχεδόν το ένα τρίτο του ενήλικου πληθυσμού στον ανεπτυγμένο κόσμο υποφέρει από πόνο στη μέση. Μετά το βήχα και το κρυολόγημα, η οσφυαλγία είναι η πιο συχνή αιτία για μια  επίσκεψη στο γιατρό. Πονάει υπερβολικά, αλλά οι περισσότεροι από εμάς ανακάμπτουμε μέσα σε μια εβδομάδα, αν και περίπου το 40% των ατόμων με οσφυαλγία θα ταλαιπωρηθούν για περισσότερο από τρεις μήνες.


Πρόβλημα στους μυς, στους δίσκους, στους συνδέσμους…

Είναι δύσκολο να πούμε με βεβαιότητα. Οι ειδικοί περιγράφουν συχνά τον πόνο και τη δυσκαμψία ως «μυοσκελετικές» – μια διάγνωση που συνεπάγεται ότι κάποιο σοβαρό πρόβλημα (όπως πίεση στο νωτιαίο μυελό, σπονδυλικό κάταγμα, καρκίνος, φλεγμονώδης αρθρίτιδα) έχει αποκλειστεί. Το πρόβλημα μπορεί να βρίσκεται στους μεσοσπονδύλιους δίσκους, τις αρθρώσεις, τους συνδέσμους ή τους μυς του κάτω μέρους της πλάτης. Η βασική αιτία της οσφυαλγίας είναι η κακομεταχείριση της μέσης, λόγω υπερβολικής χρήσης, κακής στάσης του σώματος, έλλειψη αρκετής ανάπαυσης ή άσκησης. Κινδυνεύετε περισσότερο από οσφυαλγία αν είστε υπέρβαροι, καπνίζετε, είστε έγκυος, έχετε κατάθλιψη ή παίρνετε στεροειδή.
Πότε ο πόνος στη μέση είναι επικίνδυνος;

Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο πόνος στη μέση μπορεί να οφείλεται σε πίεση στον νωτιαίο μυελό, σε όγκο στη σπονδυλική στήλη ή σε λοίμωξη. Αν πλάτη σας πονάει και δεν μπορείτε να σταθείτε, να ουρήσετε ή να αισθανθείτε τα γεννητικά όργανα σας, θα πρέπει να καλέσετε αμέσως ασθενοφόρο. Αν ο πόνος χειροτερεύει με τον καιρό, αν συνοδεύεται από πυρετό ή απώλεια βάρους, αν έχετε ασταθές βάδισμα και μούδιασμα στα κάτω άκρα, συμβουλευτείτε αμέσως τον γιατρό σας.
Θα πρέπει να κάνω ακτινογραφία;

Όχι. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι δεν απαιτείται κάτι τέτοιο για οσφυαλγία που διαρκεί λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες και όταν δεν υπάρχει καμία άλλη ανησυχία για σοβαρή ασθένεια.
Τι μπορώ να κάνω;

Αν υποφέρετε συχνά πόνους στη μέση, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να γυμνάσετε το μεσαίο τμήμα του σώματός σας, τους κοιλιακούς και τους ραχιαίους μυς και να βελτιώσετε τη στάση του σώματός σας. Η γιόγκα και το πιλάτες έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα ευεργετικά σε αυτούς τους τομείς.

Θα πρέπει να αποφεύγετε την μακρόχρονη παραμονή στο κρεβάτι όταν πονάτε – τα απλά παυσίπονα συχνά ανακουφίζουν τον πόνο και η ήπια δραστηριότητα βοηθάει συχνά να ξεπεραστεί γρηγορότερα ο πόνος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ανακούφιση μπορούν να προσφέρουν και οι θερμοφόρες ή άλλα θερμαντικά μέσα.

Η φυσιοθεραπεία, η οστεοπαθητική και η χειροπρακτική μπορούν επίσης να βοηθήσουν σημαντικά, με την προϋπόθεση ότι ο άνθρωπος που τις εξασκεί είναι ένας πιστοποιημένος επαγγελματίας.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/