Γιατί μας ανησυχεί τόσο η κατανάλωση junk food από τα παιδιά;

images_the-junk-food-remedy.jpg

Η παχυσαρκία αποτελεί υγειονομική βόμβα που θα «σκάσει» στο μέλλον. Πρόκειται για ένα φαινόμενο το οποίο αντιμετωπίζει η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες και δυστυχώς δεν υπάρχει η απαραίτητη ενημέρωση ούτε σχέδιο αντιμετώπισης. Οι γρήγοροι ρυθμοί της ζωής των γονέων, η μειωμένη φυσική δραστηριότητα όλων των ηλικιακών ομάδων, η οικονομική κρίση, που στρέφει το καταναλωτικό κοινό στο γρήγορο-εύκολο και οικονομικό φαγητό το οποίο ωστόσο στερείται θρεπτικής αξίας φαίνεται να αποτελούν βασικούς παράγοντες της ραγδαίας αύξησης της παχυσαρκίας στη χώρα μας!

Γιατί όμως μας ανησυχεί τόσο η παιδική παχυσαρκία;

Όπως βλέπετε και στην εικόνα τα αποτελέσματα των ερευνών μιλούν από μόνα του!

το 40% των παχύσαρκων παιδιών και το 70% των παχύσαρκων εφήβων συνεχίζουν να είναι παχύσαρκοι και στο μέλλον!

Και τι επιπτώσεις έχει αυτό στην υγεία τους;

Αύξηση αρτηριακής πίεσης, δυσλιπιδαιμία (διαταραχές στη χοληστερίνη, στα τριγλυκερίδια), ινσουλινοαντίσταση, ψυχολογικές διαταραχές, αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης άσθματος ή επιδείνωσης προϋπάρχοντος άσθματος.

Σημαντικό επίσης επιβαρυντικό παράγοντα το συναισθηματικό “τρώγειν” το οποίο έχει δημιουγγηθεί από την παιδική ηλικία και είναι εμφανές σε κάθε ψυχολογική μετάπτωση ενός παιδιού. Όταν το παιδί θα έχει γίνει παχύσαρκος ενήλικας, το άγχος για το αύριο θα μετατρέπεται σε υπερβολική κατανάλωση τροφής, στην καθημερινά.

Η συνήθεια της κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε λιπαρά, ζάχαρη, αλάτι και θερμίδες από όλον σχεδόν τον πληθυσμό δεν μας αφήνει να δούμε καθαρά τις επιπτώσεις των διατροφικών μας συνηθειών στο μέλλον! Ποιος δεν μπορεί να φάει μια πίτα με σουβλάκι το μεσημέρι με μια coca-cola και ένα burger με τηγανητές πατάτες για βράδυ; ΠΟΣΟ “ΚΟΣΤΙΖΕΙ” ΣΕ ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΑΥΤΗ ΜΑΣ Η ΣΥΝΗΘΕΙΑ;

Πηγή : http://www.apostoloschronopoulos.gr/

Χρονόπουλος Α.Απόστολος,Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος