Γερά πόδια σημαίνει και υγιής εγκέφαλος

images_ahumanbrain.jpg

Πως συνδέεται ο εγκέφαλος με τη φυσική κατάσταση στους ηλικιωμένους

Η επιστήμη δεν παύει να μας εκπλήσσει με τις ανακαλύψεις που κάνει για το πώς οι διάφορες δραστηριότητές μας επιδρούν σε λειτουργίες του οργανισμού που δεν φαίνεται να σχετίζονται με την πρώτη ματιά. Μια πρόσφατη έρευνα – η οποίο ωστόσο διεξήχθη σε βάθος δεκαετίας – έδειξε ότι οι γυναίκες που έχουν δυνατά πόδια έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να διατηρηθεί ο εγκέφαλος τους σε καλύτερη κατάσταση καθώς μεγαλώνουν.

Οι ερευνητές του King’s College του Λονδίνου που πραγματοποίησαν την μελέτη παρακολουθώντας 300 δίδυμες γυναίκες, υποστηρίζουν ότι η ισχύς των ποδιών είναι ένας πολύ χρήσιμος δείκτης για να διαπιστωθεί το αν κάποιος γυμνάζεται αρκετά ώστε να διατηρήσει το μυαλό του σε… φόρμα! Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Gerontology υποστηρίζει ότι η άσκηση απελευθερώνει χημικές ουσίες στο σώμα που μπορεί να βοηθήσει το μυαλό των ηλικιωμένων να παραμείνει νέο και κοφτερό, όμως χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να αποδειχθεί η θέση τους. Και αυτό γιατί είναι δύσκολο να αποσυνδεθεί η δύναμη των ποδιών από άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής που μπορούν να έχουν επίδραση στον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την υγεία σε περισσότερα από 150 ζεύγη διδύμων,  ηλικίας μεταξύ 43 και 73 ετών. Κατά την έναρξη της μελέτης μετρήθηκε η δύναμη των ποδιών, χρησιμοποιώντας ένα τροποποιημένο όργανο γυμναστικής που καταγράφει τόσο την ταχύτητα και τη δύναμη της έκτασης των ποδιών, ενώ η ικανότητα που έχει ο εγκέφαλος μετρήθηκε (τόσο στην αρχή και στο τέλος της μελέτης) με τεστ σε υπολογιστές που εξετάζουν τη μνήμη και τις δυνατότητες νοητικής επεξεργασίας.
Τα αποτελέσματα της έρευνας

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, σε όσες γυναίκες είχαν περισσότερη δύναμη στα πόδια κατά την έναρξη της μελέτης, παρατηρήθηκαν λιγότερες αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία στη δραστηριότητα του εγκεφάλου, σε σχέση με τις δίδυμες αδελφές τους. Τα συμπεράσματα παρέμειναν τα ίδια, ακόμη και όταν λήφθησαν υπόψη και παράγοντες του τρόπου ζωής και προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την άνοια.

Τα ευρήματα προστίθενται στις όλο και αυξανόμενες ενδείξεις ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει όχι μόνο γενικά το σώμα μας να παραμείνει νέο και σε καλή κατάσταση ως τα βαθιά μας γεράματα αλλά και τον εγκέφαλό μας. Ωστόσο, ακόμη δεν είναι πλήρως κατανοητός ο τρόπος που λειτουργούν αυτές οι σχέσεις, ώστε να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/