Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα: Κίνδυνοι για την υγεία!

images_ametallagmenwn.jpg

Η Γενετική Μηχανική είναι η τεχνική μεταφοράς γονιδίων από έναν οργανισμό σε έναν άλλο και με αυτήν εξασφαλίζεται η παραγωγή οργανισμών με συγκεκριμένους επιθυμητούς χαρακτήρες. Οι οργανισμοί που προκύπτουν με τον τρόπο αυτό (φυτά και ζώα) ονομάζονται γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί και έχουν την ικανότητα να μεταβιβάζουν τις νέες ιδιότητές στους απογόνους τους.

Στην ουσία δηλαδή τοποθετείται με τη “βία” ένα γονίδιο από το DNA ενός είδους σε ένα άλλο διαφορετικού είδους, αφύσικα. Η διαδικασία αυτή μεταφέρει τα γονίδια μέσα από φυσικά εμπόδια που χώριζαν αυτά τα είδη πάνω από εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης. Όπως λένε και οι επιστήμονες που αντιτίθενται σε αυτήν την «αναπαραγωγική» διαδικασία… «ένα γουρούνι μπορεί να ζευγαρώνει με ένα άλλο γουρούνι και μια ντομάτα με μια άλλη ντομάτα. Το γεγονός ότι ζευγαρώνουν δεν σημαίνει ότι μπορούν να ζευγαρώσουν και μεταξύ τους».

Οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον και αυξάνουν την τοξικότητα του οικοσυστήματος, δηλαδή μπορεί η τοξικότητα αυτή να συσσωρευτεί με τη σειρά της σε όλη την τροφική αλυσίδα και κατ’ επέκταση και στον άνθρωπο.

Αντίθετα με τους ισχυρισμούς της βιομηχανίας γενετικά τροποποιημένων προϊόντων μια πρόσφατη μελέτη επιβεβαιώνει ότι το DNA των Γ.Τ.Τ. μπορεί να περιπλανηθεί στον γαστρεντερικό σωλήνα, να πολλαπλασιαστεί σε βάθος χρόνου και να μπει σε κύτταρα του DNA μας προκαλώντας χρόνιες ασθένειες.
Φτάνει να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ το 80% των επεξεργασμένων τροφίμων που κυκλοφορούν στο εμπόριο περιέχουν γενετικά τροποποιημένα συστατικά. Ο κατάλογος αυτός περιλαμβάνει δημητριακά όπως ρύζι, καλαμπόκι, σόγια και τα προϊόντα της, γαλακτοκομικά και ζωικά προϊόντα, σάλτσες και άλλα πολλά. Οι καταναλωτές όμως δεν γνωρίζουν τι τρώνε διότι η σήμανση γενετικά τροποποιημένων παραγώγων στις ΗΠΑ απαγορεύεται.
Υπάρχουν μακροπρόθεσμες μελέτες που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου έναντι των Γ.Τ.Τ;

Αρουραίοι που τρέφονταν με γενετικά τροποποιημένες πατάτες, εμφάνισαν μικρότερη καρδιά, συκώτι και όρχεις, βλάβη του ανοσολογικού συστήματος και αλλαγές στα λευκά αιμοσφαίρια καθιστώντας τα πιο ευάλωτα σε μολύνσεις και εμφάνιση διαφόρων μορφών ασθενειών σε σχέση με τους αρουραίους που τρέφονταν με μη γενετικά τροποποιημένες πατάτες.

Και τα παραδείγματα δεν σταματούν εκεί. Σίγουρα θα έχετε ακούσει για τα κρούσματα αλλεργιών σε φυτείες βαμβακιού στην Ινδία που ψεκάζονταν με Bt (παρασιτοκτόνα πρωτεΐνη), όπου για αρκετούς εργάτες που εισέπνεαν το σπρέι Bt, η νοσηλεία κρίθηκε απαραίτητη.

Αξιοσημείωτα είναι και τα ποσοστά εμφάνισης αλλεργιών στην Μεγάλη Βρετανία μετά την εισαγωγή γενετικά τροποποιημένης σόγιας, καθώς και τα ποσοστά θνησιμότητας αγελάδων και χοίρων που τρέφονταν με γενετικά τροποποιημένες τροφές που άγγιζαν το 25%.

Επομένως, είναι επιτακτική η επαγρύπνηση των καταναλωτών και η κινητοποίηση τους προβάλλοντας αντίσταση απέναντι στις βιομηχανίες γενετικά τροποποιημένων τροφίμων με σκοπό την προστασία τους και την προστασία του περιβάλλοντος τους.

Πηγή : http://www.apostoloschronopoulos.gr/

Χρονόπουλος Α.Απόστολος,Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος