Βιταμίνη D εναντίον καρδιακής ανεπάρκειας

images_vitamin_d.jpg

Τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορούν να βοηθήσει τα άτομα με καρδιακά προβλήματα, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας νέας μελέτης.

Δοκιμές σε 163 ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια ανακάλυψαν ότι συμπληρώματα της βιταμίνης, η οποία συντίθεται στο δέρμα όταν αυτό εκτίθεται στο φως του ήλιου, βελτίωσε την ικανότητα της καρδιάς τους να στέλνουν το αίμα σε όλο το σώμα.

Η ερευνητική ομάδα των Leeds Teaching Hospitals, η οποία παρουσίασε τη μελέτη της σε συνεδρίαση του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας, περιγράφει τα αποτελέσματά της ως «εντυπωσιακά» και το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας έκανε έκκληση για εκτενέστερες δοκιμές για την αξιολόγηση των χαπιών.

Η βιταμίνη D είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των οστών και των δοντιών και μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την καλή κατάσταση όλου του σώματος, αλλά πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν ανεπαρκή επίπεδά της στον οργανισμό τους.

Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων στη μελέτη ήταν τα 70 χρόνια και, όπως πολλοί άνθρωποι σε αυτή την ηλικία, είχαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D ακόμη και το καλοκαίρι.

«Πέρα από το γεγονός ότι περνούν λιγότερο χρόνο έξω, η ικανότητα του δέρματος να παράγει βιταμίνη D γίνεται λιγότερο αποτελεσματική με την ηλικία και δεν καταλαβαίνουμε ακόμη γιατί συμβαίνει αυτό», δήλωσε ο σύμβουλος καρδιολογίας Δρ Klaus Witte.

Οι ασθενείς λάμβαναν καθημερινά είτε ένα δισκίο βιταμίνης D 100 μικρογραμμαρίων ή ένα placebo -χάπι ζάχαρης- για έναν χρόνο.

Στη συνέχεια οι ερευνητές μέτρησαν την επίδραση στην καρδιακή ανεπάρκεια – μία κατάσταση στην οποία η καρδιά γίνεται πολύ αδύναμη για να αντλεί το αίμα σωστά.

Το βασικό μέτρο ήταν το κλάσμα εξώθησης, η ποσότητα του αίματος που κενώνεται από την κοιλία της καρδιάς με κάθε χτύπο. Σε έναν υγιή ενήλικα, ο αριθμός είναι μεταξύ 60% και 70%, αλλά μόνο 25% στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, σε όσους έπαιρναν το συμπλήρωμα βιταμίνης D, το κλάσμα εξώθησης αυξήθηκε από 26% σε 34%.

Ο Δρ Witte δήλωσε ότι «είναι μια αρκετά μεγάλη βελτίωση, είναι τόσο μεγάλη όσο θα περιμέναμε από άλλες, πιο δαπανηρές θεραπείες που χρησιμοποιούμε, είναι ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Τα συμπληρώματα βιταμίνης D είναι φθηνά, δεν έχουν παρενέργειες και παρείχαν εκπληκτική βελτίωση σε άτομα που έχουν ήδη τη βέλτιστη ιατρική φροντίδα, είναι η πρώτη φορά που έχουμε τέτοια αποτελέσματα τα τελευταία 15 χρόνια».

Η μελέτη έδειξε επίσης οι καρδιές των ασθενών έγιναν μικρότερες – μία ένδειξη ότι γίνονται όλο και πιο ισχυρές και αποτελεσματικές.

Οι άνθρωποι άνω των 65 ετών συνιστάται να λαμβάνουν συμπλήρωμα 10 μικρογραμμαρίων βιταμίνης D. Ωστόσο, ο Δρ Witte δεν είναι υπέρ των υψηλών δόσεων βιταμίνης D σε τακτική βάση προς το παρόν.

«Είμαστε λίγο μακριά από αυτό ακόμη, όχι επειδή δεν το πιστεύω, αλλά επειδή τα δεδομένα που δείχνουν βελτιώσεις στη λειτουργία της καρδιάς, μπορεί να παρουσιάζουν βελτιώσεις μόνο στα συμπτώματα, χρειαζόμαστε περαιτέρω μελέτη για να είμαστε σίγουροι».

Επίσης, δεν είναι σαφές το πώς ακριβώς η βιταμίνη D βελτιώνει την καρδιακή λειτουργία, αν και θεωρείται ότι κάθε κύτταρο στο σώμα ανταποκρίνεται στην βιταμίνη.

Το μεγαλύτερο ποσοστό βιταμίνης D προέρχεται από το ηλιακό φως, αν και βρίσκεται επίσης στα λιπαρά ψάρια και τα αυγά, ενώ προστίθεται σε μερικά τρόφιμα όπως τα δημητριακά πρωινού.

Ο καθηγητής Peter Weissberg πάντως, από το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς, προειδοποίησε ότι οι ασθενείς δεν φαινόταν να τα πηγαίνουν καλύτερα στην άσκηση. «Απαιτείται μια πολύ μεγαλύτερη μελέτη και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να διαπιστωθεί αν αυτές οι αλλαγές στην καρδιακή λειτουργία μπορούν να μεταφραστούν σε λιγότερα συμπτώματα και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής για τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/