Αιμοπετάλια… εργαστηρίου

images_ikteros14.jpg

Οι επιστήμονες έκαναν ένα σημαντικό άλμα για τη μαζική παραγωγή αιμοπεταλίων. Η ερευνητική ομάδα, με μέλη από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας και το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, ανακάλυψαν πώς να αναπτύξουν τα «εργοστάσια» κατασκευής αιμοπεταλίων του σώματος στο εργαστήριο.

Η ανακάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργίας μιας νέας πηγής αιμοπεταλίων, η οποία θα σταματούσε μια βαριά αιμορραγία, για παράδειγμα μετά από ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Οι ερευνητές ωστόσο, πρέπει να κάνουν τη διαδικασία πιο αποτελεσματική πριν από την έναρξη κλινικών δοκιμών.

Όταν δίνετε αίμα, αυτό διαχωρίζεται σε ερυθρά αιμοσφαίρια, πλάσμα και αιμοπετάλια, έτσι ώστε στους ασθενείς να δίνεται μόνο το στοιχείο του αίματος που χρειάζονται. Τα αιμοπετάλια απαιτούνται στους τραυματισμούς, τις χειρουργικές επεμβάσεις, τη θεραπεία της λευχαιμίας και σε ορισμένες διαταραχές του αίματος, όπως η αιμοφιλία.

«Είμαστε απόλυτα εξαρτημένοι από τη δωρεά αίματος για να αποκτήσουμε αυτά τα αιμοπετάλια» είπε ο Δρ Cedric Ghevaert, αιματολόγος και επικεφαλής της έρευνας. Η ομάδα του έχει προσπαθήσει να αυξάνεται μεγακαρυοκύτταρα – τα κύτταρα που ζουν στο μυελό των οστών μας και τα οποία παράγουν τα αιμοπετάλια.

Το καθοριστικό σημείο της έρευνας, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications, ήταν η ανακάλυψη μιας σειράς από χημικούς διακόπτες που είναι απαραίτητοι για τη δημιουργία μεγακαρυοκυττάρων στο εργαστήριο.

Ο Δρ Ghevaert περιέγραψε τα αποτελέσματά τους ως «σημαντικό βήμα προόδου» και τόνισε ότι «το επόμενο μεγάλο βήμα είναι να πάρουμε αρκετά αιμοπετάλια από κάθε μεγακαρυοκύτταρο».

Τα εργαστηριακά κατασκευαζόμενα κύτταρα παράγουν περίπου 10 αιμοπετάλια το καθένα. Σε σύγκριση, το κάθε ένα που βρίσκεται κανονικά στο μυελό των οστών, παράγει μέχρι 2.000 αιμοπετάλια. Οι ερευνητές εκφράζουν την ελπίδα ότι αναδημιουργώντας παρόμοιες συνθήκες με εκείνες που υπάρχουν στο μυελό των οστών, θα μπορούσαν να κάνουν τα εργαστηριακά κύτταρα πιο αποτελεσματικά.

Αν οι ερευνητές σημειώσουν επιτυχία στις δοκιμές του, τότε τα αιμοπετάλια που θα συγκεντρώνονται στο εργαστήριο θα μπορούσαν να είναι πιο χρήσιμα από ό, τι αυτά που συγκεντρώνονται με την αιμοδοσία.

Ο Δρ Ghevaert πρόσθεσε: «Μπορούμε να τροποποιήσουμε τα αιμοπετάλια ώστε να μπορούν να ενεργοποιήσουν την πήξη του αίματος ακόμη καλύτερα, γεγονός που θα έχει τεράστια πλεονεκτήματα για τους τραυματίες ενός αυτοκινητιστικού ατυχήματος που έχουν αιμορραγία ή στρατιώτες που έχουν τραυματιστεί στο πεδίο της μάχης».

Θα μπορούσε επίσης να επιτρέψει στους γιατρούς να έχουν αποθέματα αιμοπεταλίων, προσαρμοσμένα για διαφορετικούς ασθενείς.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/