Ένα βήμα πριν από την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας

images_apolio.jpg

Οι υπηρεσίες υγείας σε περισσότερες από 150 διαφορετικές χώρες ξεκινούν τη χρήση ενός νέου εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας, με την ελπίδα η κίνηση αυτή να οδηγήσει στην εξαφάνιση της ασθένειας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι αλλάζει τη στρατηγική του για την εξάλειψη της ασθένειας, αντιμετωπίζοντας ορισμένα στελέχη της νόσου σε δυσπρόσιτες περιοχές αντί για μαζικά προγράμματα εμβολιασμού.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο εβδομάδων, περισσότερες από 150 χώρες θα συμμετάσχουν σε μια συγχρονισμένη μετάβαση σε ένα εμβόλιο με δύο στελέχη που αντιμετωπίζει τις εναπομείνασες  παραλλαγές του ιού πολιομυελίτιδας – τύπου 1 και τύπου 3.

Η μετάδοση της πολιομυελίτιδας τύπου 2 εξαλείφθηκε το 1999, πράγμα που σημαίνει ότι η ανοσοποίηση εναντίον της είναι πλέον άσκοπη.

Υπήρξαν σπάνιες περιπτώσεις όπου το εμβόλιο – το οποίο περιέχει μια εξασθενημένη μορφή της πολιομυελίτιδας τύπου 2 – μεταλλάχθηκε οδήγησε σε προσβολή από τον ιό, έτσι το τέλος του εμβολιασμού απομακρύνει και αυτό τον κίνδυνο.

Μετά από 30 χρόνια επιτυχούς προγράμματος εμβολιασμού, μόνο 12 περιπτώσεις έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο αυτό το έτος, στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν και οι ειδικοί προβλέπουν η ασθένεια θα μπορούσε να εξαφανιστεί εντελώς μέσα σε μια δεκαετία. Η Αφρική είναι εντελώς απαλλαγμένη από τη νόσο για περισσότερο από ένα χρόνο.

Αν η εκστρατεία είναι επιτυχής, η πολιομυελίτιδα θα μπορούσε να είναι η δεύτερη ασθένεια που εξαλείφεται μετά την ευλογιά, η οποία ανακηρύχθηκε εξαλειμμένη το 1980.

Αλλά ο διευθυντής του ΠΟΥ για την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας, Michel Zaffran, δήλωσε ότι μια αποτυχία του προγράμματος τώρα, σημαίνει ότι ο ιός θα μπορούσε να εξαπλωθεί για άλλη μια φορά. «Αν σταματήσουμε την προσπάθεια τώρα, η πολιομυελίτιδα θα μπορούσε μέσα σε λίγα χρόνια να εξαπλωθεί και να δημιουργήσει 100.000 ή 200.000 περιπτώσεις. Η δουλειά μας δεν έχει τελειώσει και δεν θα τελειώσει μέχρι να έχουμε εξαλείψει πλήρως τον ιό».

Η Παγκόσμια Πρωτοβουλία για την Εξάλειψη της Πολιομυελίτιδας (GPEI) συστάθηκε το 1988 με αρχικό στόχο να απαλλαγούμε από τη νόσο μέχρι το 2000. Αν και υπήρξε μείωση της ασθένειας -η οποία προκαλεί παράλυση ή ακόμη και θάνατο σε ακραίες περιπτώσεις- κατά 99%, η εξάλειψή της έχει εμποδιστεί από την έλλειψη χρηματοδότησης και την πολιτική κατάσταση στις πληγείσες χώρες.

Το 2013, η GPEI ανακοίνωσε ότι η παγκόσμια καταπολέμηση της πολιομυελίτιδας θα απαιτούσε τουλάχιστον 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν, τις δύο τελευταίες χώρες όπου η πολιομυελίτιδα παραμένει επί του παρόντος ενδημική, οι συγκρούσεις και η προπαγάνδα έχουν παρακωλύσει την πρόοδο και κατά το παρελθόν δημιούργησαν κινδύνους για εκείνους που εργάζονταν για να σταματήσουν την ασθένεια. Στο Πακιστάν, ισλαμιστές επιτέθηκαν σε ομάδες υγείας κατηγορώντας τους ότι είναι δυτικοί κατάσκοποι. Ένας εργαζόμενος σε κέντρο για την πολιομυελίτιδα πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε τον Φεβρουάριο, ενώ τον Ιανουάριο ένας βομβιστής αυτοκτονίας σκότωσε 15 άτομα έξω από ένα κέντρο εξάλειψης της πολιομυελίτιδας στην πόλη Κουέτα.

Το 2013, η νόσος επανεμφανίστηκε στην εμπόλεμη Συρία μετά από απουσία 14 ετών, δημιουργώντας την ανάγκη για μια μεγάλη και δαπανηρή εκστρατεία εμβολιασμού.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/