Ένας ήχος μόνο για νέους!

images_Audio-Surveillance.jpg

Πώς μπορείτε να μαντέψετε την ηλικία ενός ατόμου; Μια ματιά στον τρόπο που ντύνεται, το χρώμα των μαλλιών του ή οι ρυτίδες στο δέρμα του μπορεί να σας δώσει μια ιδέα – αλλά η απάντηση βρίσκεται εν μέρει στα… αυτιά τους.

Χρησιμοποιώντας έναν ειδικό ήχο, μπορείτε τουλάχιστον να εντοπίσετε αν κάποιος είναι μεγαλύτερος από 25 χρονών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα άτομα άνω των 25 ετών, κατά μέσο όρο, δεν μπορούν να ακούσουν αυτό που ονομάζεται «ο τόνος του κουνουπιού» – έναν ήχο με συχνότητα μεγαλύτερη από 17.4kHz.

Το φαινόμενο βασίζεται στην απώλεια της ακοής λόγω της ηλικίας που ονομάζεται πρεσβυακουσίας και η οποία εμφανίζεται καθώς τα τριχωτά κοχλιακά κύτταρα του αυτιού φθείρονται όσο περισσότερο εκτίθενται στους ήχους που μας περιβάλλουν.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, αυτό αρχίζει να συμβαίνει από τη στιγμή που φτάνουν στα μέσα της δεκαετίας των είκοσί τους: μετά από εκείνο το σημείο δεν μπορούμε πλέον να ακούσουμε τον ήχο αυτής της συχνότητας.

Η διαπίστωση αυτή οδήγησε στη δημιουργία μιας συσκευής που ονομάζεται πολύ απλά «Το κουνούπι» («The Mosquito») και η οποία εκπέμπει τον συγκεκριμένο ήχο: στόχος των δημιουργών της, η αποτροπή παιδιών και νέων από τη συγκέντρωση σε συγκεκριμένους χώρους! Οι συσκευές έχουν κυκλοφορήσει ήδη στην Αυστραλία, τη Δανία, τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γερμανία, την Ελβετία και τον Καναδά. Βασικοί αγοραστές διάφοροι καταστηματάρχες που επιθυμούν να διώχνουν τους νεαρούς που μαζεύονται έξω από τα μαγαζιά τους.

Ωστόσο, ακτιβιστές ζήτησαν να απαγορευθεί η χρήση της, επισημαίνοντας ότι η χρήση της είναι ανήθικη. Οι βρετανικές οργανώσεις Liberty, 11 Millions και ο Εθνικός Οργανισμός Νεολαίας συνεργάστηκαν για να σχηματίσουν την Buzz Off, μια νέα διαφημιστική καμπάνια ενάντια στις συσκευές αυτές, αποκαλώντας τις «επιθετική και δυσάρεστες».

«”Το κουνούπι” δημιουργεί μια περιοχή απαγορευμένη για παιδιά και νέους ενήλικες που μπορεί να μην έχουν κάνει τίποτα κακό», τόνισαν οι διοργανωτές.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/