Έλλειψη βλαστικών κυττάρων η αιτία αποβολών

images_blastokuttara.jpg

Την αιτία που προκαλεί επαναλαμβανόμενες αποβολές στις γυναίκες φαίνεται ότι εντόπισαν επιστήμονες στη Μεγάλη Βρετανία, δίνοντας ελπίδα σε χιλιάδες υποψήφιες μητέρες που δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η έλλειψη βλαστικών κυττάρων στο ενδομήτριο είναι η αιτία που προκαλεί επαναλαμβανόμενες αποβολές σε χιλιάδες γυναίκες που προσπαθούν να κάνουν παιδί. Οι ίδιοι θα συνεχίσουν την έρευνά τους ώστε να οδηγηθούμε στην ανάπτυξη μιας θεραπείας.

Μία στις πέντε εγκυμοσύνες πιστεύεται ότι καταλήγει σε αποβολή, ενώ μία στις 100 γυναίκες που προσπαθεί να συλλάβει υποφέρει επαναλαμβανόμενες αποβολές, δηλαδή από τρεις ή περισσότερες συνεχόμενες αποβολές.

Οι ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Warwick διαπίστωσαν ότι η έλλειψη βλαστικών κυττάρων είναι η πιθανότερη αιτία της επιταχυνόμενης γήρανσης του εσωτερικού τοιχώματος της μήτρας, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την αποτυχία σε μια σειρά από εγκυμοσύνες.

Ο Jan Brosens, καθηγητής μαιευτικής και γυναικολογίας και επικεφαλής της ομάδας, είπε: «Έχουμε ανακαλύψει ότι η επένδυση της μήτρας στις ασθενείς με επαναλαμβανόμενες αποβολές που μελετήσαμε, ήταν ήδη ελαττωματική πριν από την εγκυμοσύνη. Μπορώ να φανταστώ ότι θα είμαστε σε θέση να διορθώσουμε αυτά τα προβλήματα προτού η ασθενής προσπαθήσει για μια νέα εγκυμοσύνη. Στην πραγματικότητα, αυτός μπορεί να είναι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθούν οι αποβολές σε αυτές τις περιπτώσεις».

Ο Siobhan Quenby, καθηγητής μαιευτικής στο πανεπιστήμιο του Warwick και συν-συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι η πραγματική πρόκληση τώρα είναι να αναπτύξουμε στρατηγικές για την αύξηση της λειτουργία των βλαστικών κυττάρων στη μήτρα και ότι νέες προσπάθειες για τη βελτίωση της κατάστασης του ενδομητρίου θα ξεκινήσουν σύντομα.

«Έχουμε δύο στόχους. Πρώτον, θέλουμε να βελτιωθεί ο έλεγχος των γυναικών που κινδυνεύουν από επαναλαμβανόμενες αποβολές, με την ανάπτυξη νέων τεστ ενδομητρίου. Δεύτερον, να βελτιώσουμε μια σειρά υπαρχόντων φαρμάκων και θεραπειών, που έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τα βλαστικά κύτταρα στη μήτρα»

Οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα ιστού ενδομητρίου από 183 γυναίκες: διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που είχαν τρεις διαδοχικές αποβολές είχαν μειωμένο αριθμό βλαστικών κυττάρων στο ενδομήτριο. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Stem Cells.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/