Muay Thai: Ο βασιλιάς του ρινγκ

images_muay_thai.jpg

Το Muay Thai είναι η παραδοσιακή πολεμική τέχνη της Ταϋλάνδης και το εθνικό της άθλημα.

Γνωστό και ως Thai Boxing, είναι η πηγή του σύγχρονου Κickboxing.

Το Muay Thai είναι σκληρό. Πολύ σκληρό! Γνωστό και ως «ο βασιλιάς των ρινγκ» και έχει φανατικούς οπαδούς και αθλητές σε όλο τον πλανήτη.
Η ιστορία του χάνεται βαθιά στο χρόνο (πάνω από 2000 χρόνια πριν). Αποτελεί μέρος του Pahuyuth, μιας ολοκληρωμένης πολεμικής τέχνης, η οποία περιείχε ρίψεις, κλειδώματα, πνιγμούς και εξαρθρώσεις αλλά και μάχες με όπλα της εποχής.

Οι αθλητές του χρησιμοποιούν πυγμαχία και λακτίσματα, όχι μόνο με χέρια και πόδια, αλλά με αγκώνες και γόνατα. Άλλο ένα όνομά του: Η επιστήμη των 8 άκρων. Η μάχη είναι πλήρους επαφής. Ο αθλητής πρέπει να είναι σε πολύ καλή φυσική κατάσταση για να τα βγάλει πέρα με τους τραυματισμούς που μπορεί να προκύψουν από τον αγώνα. Χρειάζεται τρομερή πειθαρχία, επιμονή και αγάπη για να προχωρήσει κάποιος σοβαρά στο δύσκολο μονοπάτι του.

Στη δε Ταϋλάνδη, το Muay Thai συναντιέται σε κάθε γωνιά του δρόμου. Αυτοσχέδια γυμναστήρια σε αλάνες και αυλές με δεκάδες κόσμο, όλων των ηλικιών, να χτυπάει ταλαιπωρημένους σάκους του μποξ. Ένα είδος εμπορίου έχει αναπτυχθεί στη χώρα που το γέννησε, με την καλή και την κακή έννοια. Η καλή έννοια έχει να κάνει με την ανάπτυξη του τουρισμού. Αθλητές από όλο το κόσμο επισκέπτονται τα camps και τροφοδοτούν την οικονομία της χώρας. Από την άλλη, φτωχές οικογένειες παραδίδουν μικρά παιδιά (από 5 και πάνω) στα χέρια των προπονητών, οι οποίοι γίνονται η δεύτερη οικογένειά τους. Τα πιτσιρίκια παίρνουν μέρος σε αγώνες συνεχώς και δέχονται σκληρή τιμωρία σε περίπτωση που χάσουν.

Οι Ταϋλανδοί περνάνε πολλές ώρες στα στάδια της χώρας στοιχηματίζοντας για τους νικητές των αγώνων, και αυτό φέρνει χρήμα και δόξα στους καλούς αθλητές. Η φήμη τους εξαπλώνεται γενικότερα στον κόσμο και πολλοί από αυτούς βρίσκουν δουλειές ως προπονητές στο εξωτερικό και ειδικά στην Αμερική.

Το άθλημα έχει χάσει πολλά στοιχεία απο την παραδοσιακή του μορφή. Οι αθλητές πλέον φοράνε γάντια, υπάρχουν σημεία στο σώμα που δεν μπορούν να χτυπηθούν και σε πολλές διοργανώσεις απαγορεύονται οι αγκωνιές. Και αυτή κατέληξε να είναι η αγωνιστική του μορφή. Η παραδοσιακή τέχνη όμως έχει κρατήσει τα πάντα και είναι πολύ επικίνδυνη. Μαζί με το Brazilian Jiu Jitsu αποτελούν τις δύο βασικές πολεμικές τέχνες του σύγχρονου MMA (Mix Martial Arts).

Πηγή : http://www.nutrimed.gr