Τούρτα σοκολάτα πορτοκάλι

images_tourta-sokolata-portokali-chefoulis.gr_.jpg

Υλικά

Για το παντεσπάνι

    Αυγά 4    
    Ζάχαρη 1 ποτήρι    
    Φαρίνα 1 1/2 ποτήρι κοσκινισμένη    
    Κακάο 3 κουταλιές σούπας    
    Βανίλια 1    
    Μπέικιν πάουντερ 1 κουταλάκι γλυκού    
    Νερό 1 φλιτζάνι του καφέ    

Για την κρέμα πορτοκάλι

    Πορτοκάλια 500 γρ από τον χυμό τους    
    Ζάχαρη 80 γρ    
    Κορν φλαουρ 60 γρ    
    Πορτοκάλι 1 μόνο το ξύσμα τριμμένο    
    Χρώμα ζαχαροπλαστικής 3 σταγόνες κίτρινο    

Για την επικάλυψη

    Κουβερτούρα 250 γρ    
    Κρέμα γάλακτος 150 ml    
    Μέλι 1 κουταλιά σούπας    

Για το σιρόπι

    Νερό 1 ποτήρι νερού    
    Λικέρ πορτοκάλι ή Grand Marnier 2 κουταλιές σούπας    

Εκτέλεση

Παντεσπάνι : Βάζουμε σε ένα μπολ τα αυγά και την ζάχαρη, τα χτυπάμε με το μίξερ και στην συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο , το κακάο ,την βανίλια και το baking powder. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό να γίνει το μείγμα σαν του κέικ περίπου. Αφού το ρίξουμε στο τσέρκι το ψήνουμε στον αέρα περίπου 15 – 20 λεπτά μέχρι να μην κολλάει το μαχαίρι και το αφήνουμε να κρυώσει.

Για την κρέμα : Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τον χυμό μας μαζί  με το κορν φλάουρ, ανακατεύουμε με σύρμα να διαλυθεί καλά, σε χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε την ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού , το χρώμα ζαχαροπλαστικής  (δοκιμάζουμε αν είναι ξινό να προσθέσουμε λίγη ζάχαρη ακόμη), ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα μας και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς ώστε να την βάλουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά.

Για την επικάλυψη: Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος και προσθέτουμε την κουβερτούρα για να φτιάξουμε την γκανάζ μας. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε πάντα σε χαμηλή φωτιά.

Για το σιρόπι : Ανακατεύουμε σε 1 ποτήρι νερού το λικέρ πορτοκάλι ή το Grand Marnier.

Συναρμολόγηση : Αφού κρυώσει το παντεσπάνι κόβουμε την κορυφή του που έχει φουσκώσει ώστε να έχουμε μια επίπεδη επιφάνεια. Στην συνέχεια το κόβουμε οριζόντια στην μέση ώστε να έχουμε δύο ισομερή παντεσπάνια. Τοποθετούμε το ένα παντεσπάνι σε μια επίπεδη βάση, το σιροπιάζουμε πολύ καλά και απλώνουμε πάνω του την κρέμα πορτοκάλι αλλά κρατάμε λίγο στην άκρη. Σιροπιάζουμε καλά και το δεύτερο παντεσπάνι και σκεπάζουμε την κρέμα μας. Όπου δούμε κενά προσθέτουμε με την βοήθεια σπάτουλας λίγο από την κρέμα που κρατήσαμε ώστε να στρώσει ομοιόμορφα περιμετρικά η τούρτα μας. Την τοποθετούμε πάνω σε μια σχάρα και όπως είναι ζεστή η γκανάζ (όχι καυτή) περιχύνουμε την τούρτα μας ομοιόμορφα ώστε να θωρακιστεί μέσα στην γκανάζ. Τοποθετούμε την τούρτα στο ψυγείο μέχρι να σφίξει η γκανάζ καλά και είναι έτοιμη για σερβίρισμα.Διατηρείται στο ψυγείο.

Πηγή : http://www.chefoulis.gr/