Τι να φάτε για ..όνειρα γλυκά;

images_young-child-sleeping-120104.jpg

Στην περίπτωση που έχετε ξυπνήσει με κακή διάθεση, έχετε μειωμένη μνήμη, απόδοση και συγκέντρωση στη δουλειά σας, έχετε σκεφτεί πως για τα παραπάνω μπορεί να ευθύνεται μία βραδιά.. «στραβού» ύπνου;

Οι έρευνες δείχνουν πως ακόμη και μια βραδιά με διαταραγμένο ύπνο μπορεί να μειώσει την απόδοση και τη συγκέντρωση κατά 30% την αμέσως επόμενη ημέρα. Ξέρατε όμως πως η διατροφή μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία του ύπνου; Τι να κάνετε λοιπόν για να μείνετε «ατάραχοι» κατά τη διάρκεια της νύχτας;

Πέστε στο κρεβάτι με ελαφρύ στομάχι: Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού αργά το βράδυ μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα στομαχικές διαταραχές που θα διακόψουν τον ύπνο σας. Ένα μικρό και ελαφρύ βραδινό 3 ώρες πριν ξαπλώσετε θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε ποιοτικά.

Μην μένετε εντελώς νηστικοί: Μην ξεχνάτε πως, ακόμη και όταν κοιμόμαστε, το σώμα χρειάζεται ενέργεια. Η παράλειψη του βραδινού γεύματος μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στον ύπνο, αφού το έντονο αίσθημα της πείνας μπορεί να σας ξυπνήσει.

Πιείτε ένα ποτήρι γάλα: Το γάλα, και κατ’ επέκταση τα γαλακτοκομικά προϊόντα, περιέχουν τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που συμμετέχει στην παραγωγή σεροτονίνης, η οποία σχετίζεται με τη χαλάρωση του νευρικού συστήματος. Προτιμήστε το γάλα σας ζεστό, καθώς η θερμότητα συμβάλλει στο να απελευθερώνεται πιο άμεσα η τρυπτοφάνη.

Πείτε όχι στα πολύ λιπαρά γεύματα: Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε λιπαρά, τα τηγανιτά, καθώς και τα καυτερά, ή με πολλά μπαχαρικά φαγητά, όταν καταναλώνονται πριν τον ύπνο δυσχεραίνουν την πέψη.

Ενυδατωθείτε καθόλη τη διάρκειας της ημέρας: Φροντίστε να καταναλώνετε επαρκείς ποσότητες υγρών καθόλη τη διάρκεια της ημέρας και όχι μόνο τις βραδινές ώρες. Η μεγάλη κατανάλωση νερού ή άλλων υγρών αργά το βράδυ μπορεί να προκαλέσει αυξημένη διούρηση που θα διακόψει πολλές φορές
τον ύπνο σας.

Μην κάνετε έντονη γυμναστική πριν τον ύπνο σας: Η υπερένταση που δημιουργείται κατά τη διάρκεια της έντονης άσκησης μπορεί να σας δυσκολέψει να κοιμηθείτε. Προτιμήστε να κάνετε την καθημερινή σας γυμναστική πιο νωρίς το απόγευμα, εκτός φυσικά κι αν πρόκειται για απλό περπάτημα ή άλλη ελαφριά σωματική δραστηριότητα, οπότε σε αυτή την περίπτωση δεν αναμένεται να έχετε πρόβλημα για ένα γλυκό ύπνο.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr