Σωστή διατροφή πριν και μετά την γυμναστική

images_workout_food.jpg

Αυτό το οποίο θα πρέπει τρώει κανείς προτού ξεκινήσει να ασκείτε είναι πολύ σημαντικό και αυτό γιατί τρώγοντας κανείς σωστά πριν αλλά και μετά την άσκηση θα μπορέσει να παρατηρήσει στον εαυτό του τρομερές αλλαγές, όπως το να νιώθει πάρα πολύ ενεργητικός, ίσως ακόμα και πολύ ευδιάθετος ή από την άλλη πλευρά να νιώθει πολύ εξαντλημένος και κουρασμένος αν το γεύμα του δεν είναι και το πιο κατάλληλο, κάνοντάς τον να κοιτάει το ρολόι του κάθε πέντε λεπτά κατά τη διάρκεια που ασκείτε.

Ακολουθήστε αυτές τις βασικές οδηγίες για να «γεμίσετε» το σώμα σας με ενέργεια κατά τη διάρκεια της άσκησης σας.
 
Γυμναστική το πρωί
 
Εάν σας αρέσει να ασκείστε το πρωί (προτού το σώμα σας αρχίζει να διαμαρτύρεται) προσπαθήστε να  βάλετε κάτι στο στόμα σας για να αποφύγετε την ζάλη και το αίσθημα της πείνας. Σιγουρευτείτε ότι αφήνετε αρκετό χρόνο στην διαδικασία της πέψης προτού ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα άσκησης έτσι ώστε να αποφύγετε κάποιον ενδεχόμενο στομαχόπονο(σαν βελονιά) ή ακόμη χειρότερα, ένα αίσθημα κόπωσης και ζάλης. Δοκιμάστε λοιπόν τα εξής:
 
Εάν σας αρέσει να ασκείστε μέσα σε μια ώρα από την στιγμή που ξυπνάτε, καταναλώστε περίπου 200-300 θερμίδες. Αποφύγετε να καταναλώσετε πολύ λίπος ή πρωτεΐνη, δεδομένου ότι αυτά θέλουν αρκετό χρόνο για να  χωνευτούν. Οι απλοί υδατάνθρακες (όπως χυμός) απορροφώνται πιο γρήγορα, αλλά μπορούν να προκαλέσουν μια γρήγορη αύξηση και πτώση του σακχάρου στο αίμα, η οποία θα μπορούσε να σας καταστήσει κουρασμένους.
 
Καλύτερη ιδέα: Παξιμαδένια κουλούρια, οι σταφίδες, οι μπανάνες, ή ένα υγρό ρόφημα, όπως τα αθλητικά ποτά ή ένα ποτό με υψηλούς υδατάνθρακες  τουλάχιστον 30 λεπτά πριν την άσκηση σας.
 
 
Γυμναστική το μεσημέρι
 
Προκειμένου να αποφευχθούν οι πόνοι και η κούραση από την πείνα κατά τη διάρκεια της μεσημεριανή σας άσκησης, δοκιμάστε αυτό:
 
Μια ή δύο ώρες πριν από την άσκηση σας, φάτε ένα γεύμα περίπου 300-400 θερμίδων. Πάλι, αποφύγετε γεύματα πλούσια σε λίπη ή /και αυξημένα πρωτεϊνούχα τρόφιμα, και καταναλώστε κάτι που έχει περίπου 60% υδατάνθρακες, 20% πρωτεΐνη, 20% λίπος.
 
Καλύτερη ιδέα: Ροφήματα αντικατάστασης γεύματος, μπάρες δημητριακών, γιαούρτι, φρούτα (φρέσκα ή ξηρά), ή ένα μικρό κύπελλο κουάκερ. Σιγουρευτείτε ότι τρώτε ένα ισορροπημένο γεύμα μετά από την άσκησή σας!
 
 
Γυμναστική μετά την δουλειά
 
Χασμουριέστε! Είστε στον δρόμο για το γυμναστήριο και νιώθετε το αίσθημα της πείνας. Αυτό συμβαίνει επειδή το μεσημεριανό σας γεύμα ήταν αρκετές ώρες πριν και το σώμα σας έχει ξεμείνει από ενέργεια. Δοκιμάστε αυτό:
 
2-3 ώρες προτού φύγετε από την δουλειά, καταναλώστε ένα μικρό, ισορροπημένο γεύμα περίπου 400-500 θερμίδες.
 
Καλύτερη ιδέα: Τυρί και κράκερς, cottage cheese και λαχανικά, φρούτα με ολικής άλεσης δημητριακα, ή μια μπάρα Snickers.
 
 
Διατροφή μετά την άσκηση
 
Όταν έχετε τελειώσει την  άσκηση, πρέπει να αντικαταστήσετε μερικές από εκείνες τις θερμίδες που καταναλώσατε. Οι επιστημονικές μελέτες έρχονται σε αντίθεση σε αυτό το ζήτημα.: «Μερικές μελέτες προτείνουν έναν συνδυασμό υδατανθράκων και πρωτεϊνών που επαναφέρουν το γλυκογόνο εντός μιας χρονικής διάρκειας έξι περίπου ωρών… ʼλλες μελέτες αναφέρουν ότι το σώμα  χρειάζεται απλά τους επαρκείς υδατάνθρακες ,πράγμα που είναι και το κλειδί της υπόθεσης. «Για να αποφύγετε τη σύγχυση, καταναλώστε απλά ένα γεύμα που ισορροπεί τους υδατάνθρακες, τις πρωτεΐνες και το λίπος.

Πηγή : http://www.fitstudio.gr/