Πότε είναι η ιδανική ώρα για να φαμε το γλυκο, πριν η μετά το φαγητό;

images_ωγλυκο.jpg

Όταν τρώμε το γλυκό μετά το γεύμα αποφεύγουμε την απότομη αύξηση της γλυκόζης. Απότομη αύξηση της γλυκόζης συμβαίνει όταν είμαστε αρκετή ώρα νηστικοί και τρώμε μια μεγάλη ποσότητα φαγητού ή γλυκού πλούσιου σε υδατάνθρακες ή ζάχαρη. Όταν η γλυκόζη αυξάνεται απότομα προκαλείται ήπια υπογλυκαιμία η οποία έχει ως αποτέλεσμα να ανοίγει ακόμα περισσότερο η όρεξη για γλυκό.

Για να αποφύγουμε αυτή την υπογλυκαιμία συνδυάζουμε το γλυκό μας μαζί με μια άλλη τροφή που έχει τη δυνατότητα να κρατάει την καμπύλη της γλυκόζης σε χαμηλότερα επίπεδα λόγω πιο αργής διάσπασης της από τον οργανισμό. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα φρούτα, τα γαλακτοκομικά και οι ξηροί καρποί. Ιδανικά γλυκά είναι μια τάρτα με κρέμα και φρούτα, το παστέλι, τα μπισκότα με ταχίνι και μέλι, ο χαλβάς με σοκολάτα. Ο συνδυασμός αυτός είναι ικανός να μας κρατήσει μακριά από την κατανάλωση ενός ακόμα γλυκού από αυτά που προαναφέρθησαν.

Επίσης, όταν τρώμε το γλυκό μετά το φαγητό η απορρόφηση των συστατικών του ( λίπος και ζάχαρη) είναι μικρότερη από αυτήν που θα είχαμε αν τρώγαμε το γλυκό μόνο του ή πριν το φαγητό. Όταν έχουμε καταναλώσει νωρίτερα ένα γεύμα πριν από το γλυκό, το πεπτικό μας έχει μπει νωρίτερα σε λειτουργία και έχει παράξει τα οξέα που χρειάζονται για την διάσπαση των τροφών. Έτσι, όταν φάμε το γλυκό μετά το γεύμα η διάσπαση των συστατικών του γίνεται γρηγορότερα από τα ήδη παραγόμενα πεπτικά οξέα.

Εν κατακλείδι, η ιδανική ώρα για να φάμε ένα γλυκάκι και να μην παχύνουμε είναι αμέσως μετά το γεύμα ή ως σκαν σε συνδυασμό με ένα φρούτο, λίγους ξηρούς καρπούς ή κάποιο γαλακτοκομικό, όπως το γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά!

Πηγή : http://www.apostoloschronopoulos.gr/

Χρονόπουλος Α.Απόστολος,Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος