Πως μπορούν ακόμα κα 2 λεπτά περπάτημα στο γραφείο να επηρεάσουν την υγεία σας;

images_manoffice.jpg

Θέλετε να παραμείνετε υγιής για περισσότερα χρόνια; Τότε σηκωθείτε από την καρέκλα σας και κινηθείτε για 2 μόνο λεπτά την ώρα μέσα στο χώρο!

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γιούτα (University of Utah School of Medicine), μόλις 2 λεπτά περπάτημα την ώρα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης δυσμενών ασθενειών που προκαλούνται από τον καθιστικό τρόπο ζωής τον οποίο έχει υιοθετήσει ως επί το πλείστον, ο Δυτικός κόσμος, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η μείωση της φυσικής δραστηριότητας και η ακινησία για μεγάλο χρονικό διάστημα αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, συμβάλλει στην ανάπτυξη καρδιακής νόσου, διαβήτη και άλλων παθήσεων. Λαμβάνοντας υπόψη ότι περίπου το 80% των ανθρώπων δεν κάνουν κάποια μεθοδευμένη μορφή άσκησης και κινούνται για λιγότερο από 2,5 ώρες συνολικά την εβδομάδα, οι επιστήμονες ψάχνουν μανιωδώς να βρουν τρόπους που θα βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής μας και θα μειώσουν τον κίνδυνο νόσου με μικρές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής μας.
Τι δείχνουν οι έρευνες;

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα παρατήρησης από την Εθνική Έρευνα Υγείας και Διατροφής (NHANES) για να δουν κατά πόσο η κίνηση και το περπάτημα θα μπορούσε να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των ανθρώπων που διάγουν καθιστική ζωή για περισσότερο από το ήμισυ του χρόνου τους.

Τα στοιχεία αυτά αφορούσαν ένα μεγάλο δείγμα πληθυσμού, 3.626 άτομα τα οποία εφοδίασαν με συσκευές καταγραφής της φυσικής δραστηριότητας και τους παρακολούθησαν επί τρία χρόνια. Στην έρευνα εξετάστηκαν επίσης άτομα με χρόνια νεφρική νόσο και οι επιπτώσεις της διατροφής και της άσκησης στην υγεία τους.

Μετά από τρία χρόνια, 137 άτομα έχασαν τη ζωή τους από διάφορες αιτίες. Αναλύοντας τα στοιχεία, οι ερευνητές βρήκαν πως όσοι είχαν αλλάξει κάποιες ώρες ακινησίας με ορθοστασία δεν είχαν μειωμένο κίνδυνο θανάτου.

Όσοι όμως έκαναν τουλάχιστον 2 λεπτά ανά ώρα μερικές απλές δραστηριότητες, όπως το περπάτημα μέσα στο γραφείο ή οι δουλειές εντός και εντός σπιτιού, μείωσαν τον κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα κατά 33%! Επίσης τα άτομα με χρόνια νεφρική νόσο που κατά τα 2/3 της ημέρας τους δεν είναι δραστήρια, κατάφεραν να μειώσουν με 2 μόλις λεπτά περπάτημα τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Ο Srinivasan Beddhu, καθηγητής Νεφρολογίας και συμμετέχον της μελέτης δήλωσε: «Οι συσχετίσεις που είδαμε είναι ισχυρές και υποδηλώνουν ότι υπάρχει μεγάλο όφελος για όποιον φροντίσει να κάνει κάποια φυσική δραστηριότητες επί 2 λεπτά ανά ώρα στον χώρο όπου βρίσκεται». Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβει ο άνθρωπος πόσες ώρες την ημέρα ξοδεύει για να κάθεται.

Τα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι ακόμα και μια ελαφριά άσκηση μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην διατήρηση της καλής υγείας. Μικρές αλλαγές μπορούν να έχουν ένα μεγάλο αντίκτυπο στην ζωής σας ιδιαίτερα αν ανήκεστε στα άτομα που βρίσκονται πολλές ώρες στο γραφείο ή στέκεται πολλές ώρες όρθιοι.
Η συμβουλή μας:

Όποτε είναι εφικτό αφήστε το αυτοκίνητό σας και προσπαθήστε να πηγαίνετε με τα πόδια στη δουλεία σας. Απολαύστε έναν μικρό περίπατο στην παραλία ή στο πάρκο πριν από το καθιερωμένο γεύμα σας αντί να καθίσετε στον καναπέ σας. Σηκωθείτε από την καρέκλα του γραφείου σας και περπατήστε στο χώρο για 2 μόνο λεπτά την ώρα.Αφιερώστε 10 με 15 λεπτά από το χρόνο σας στο κολύμπι.

Ωστόσο, αν θέλετε η δραστηριότητα σας να έχει θετική επίδραση στη απόκτηση ενός φυσιολογικού βάρους τότε μόνο δυο λεπτά περπάτημα δεν αρκούν. Η δραστηριότητά σας σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να είναι συστηματική και να συνδυάζεται με μια ισορροπημένη διατροφή.

Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται τουλάχιστον 30 λεπτά μεσαίας έντασης άσκηση, τουλάχιστον πέντε μέρες την εβδομάδα για να καταφέρουν να αποκομίσουν τα οφέλη της άσκησης και να δουν τη διαφορά στο σώμα τους και τα κιλά τους.

Πηγή : http://www.apostoloschronopoulos.gr/

Χρονόπουλος Α.Απόστολος,Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος