Προπόνηση αντιστάσεων σε παιδιά με υπέρταση

images_παιδί_υπέρταση.jpg

Ο κάθε γιατρός εμφανίζετε συντηρητικός και απαγορεύει την γυμναστική με βάρη σε παιδιά που λαμβάνουν φαρμακευτικές αγωγές και η αρτηριακή τους πίεση βρίσκεται μέσα στα φυσιολογικά όρια. Σύμφωνα και με την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία (AAP)οι υποδείξεις για τα νεαρά άτομα που παρουσιάζουν αυξημένη αρτηριακή πίεση είναι:”Τα νεαρά άτομα που έχουν αυξημένη αρτηριακή πίεση θα πρέπει να περιορίσουν τον αγωνιστικό αθλητισμό και ιδιαίτερα τις δραστηριότητες που περιέχουν ισομετρικές συστολές από στατική θέση, μέχρι η αρτηριακή τους πίεση να επανέλθει σε επαρκή έλεγχο και δεν εμφανίσουν κάποιο στοιχείο καταστροφής ή βλάβης σε οποιοδήποτε όργανό τους”.

Η άσκηση είναι ασφαλής όταν ελέγχεται η πίεση του αίματος και δεν υπάρχει καμία ανωμαλία σε όργανα όπως τα νεφρά ή η καρδιά .Υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία στο να παρουσιαστεί μεγαλύτερος κίνδυνος με τις στατικές ασκήσεις (όπως η άρση βάρους) έναντι των δυναμικών ασκήσεων, όπως το τρέξιμο. Επιπλέον, το AAP εξετάζει το να σηκώνει κάποιος βάρη με χαμηλής έντασης φορτίο(λίγα κιλά) έναντι αθλητών που σηκώνουν πολύ βαριά φορτία, όπου οι κίνδυνοι εκεί είναι προφανέστεροι και σοβαρότεροι.
 
Παραδείγματος χάριν, σε μια πρόσφατη ανάλυση (αποκαλούμενη και μετα-ανάλυση πήραν μέρος 320 άτομα (αγόρια και κορίτσια),σε πρόγραμμα προπόνησης με αντιστάσεις και βρέθηκε στατιστικά σημαντική διαφορά στη συστολική(μεγάλη)και  διαστολική πίεση (μικρή) του αίματος. Οι μειώσεις αυτές ήταν ισοδύναμες με περίπου 2% και 4%, αντίστοιχα. Δεν είναι σαφές εάν αυτά τα αποτελέσματα αντιστοιχούν και στα παιδιά, έτσι θα πρέπει να αναμένουμε καινούριες μελέτες. Θα πρέπει να συζητήσει το κάθε ένα άτομο το θέμα αυτό με τον γιατρό.
 
Παρακάτω παρατίθενται κάποιες αρχές ώστε να μπορέσει το κάθε παιδί να διατηρήσει την αρτηριακή του πίεση σε ανεκτά όρια κατά την γυμναστική με βάρη, εφόσον βέβαια έχει πάρει την έγκριση πρώτα από τον γιατρό για την συμμετοχή του σε αυτό το πρόγραμμα.

    Διατηρήστε το φορτίο αρκετά ελαφρύ έτσι ώστε να μπορεί το άτομο να εκτελέσει 12-15 επαναλήψεις.
    Δεν  θα πρέπει να κρατιέται η αναπνοή (το πρόσωπό του κάθε ατόμου δεν πρέπει να γίνεται κόκκινο). Αντ’ αυτού, πρέπει να εκπνέει κατά την δύσκολη προσπάθεια,  δηλαδή κατά τη διάρκεια του δύσκολου μέρους της άσκησης και να εισπνέει κατά τη διάρκεια του εύκολου μέρους της εκτέλεσης
    Αποφύγετε τις ισομετρικές συστολές (όπου η τάση των μυών αυξάνεται χωρίς μετακίνηση στο μήκος του).
    Ξεκινήστε το πρόγραμμα άσκησης αποφεύγοντας ασκήσεις για τις μικρές μυϊκές ομάδες (όπως δικέφαλοι, τρικέφαλοι).Αντ’ αυτού, χρησιμοποιήστε ασκήσεις για μεγάλες μυϊκές ομάδες (πιέσεις πάγκου για στήθος, κωπηλατική για πλάτη) Οι μεγάλες μυϊκές τείνουν να αυξήσουν την πίεση σε λιγότερο βαθμό από ότι οι μικρότερες.

Πηγή : http://www.fitstudio.gr/