Ποια φαγητά να προτιμήσω την Μεγάλη εβδομάδα και σε τι ποσότητες;

images_πασχαλινα.jpg

1)Μαλακόστρακα:

Σε αυτά περιλαμβάνονται ο αστακός, οι γαρίδες και τα καβούρια. Στην περίπτωση που μαγειρευτούν βραστά ή ψητά αποτελούν μια καλή επιλογή λόγω των χαμηλών θερμίδων που περιέχουν. Προσοχή στην κατανάλωση από άτομα με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης αφού τα μαλακόστρακα περιέχουν μεγάλες ποσότητες χοληστερόλης. Τα 100γρ γαρίδες έχουν περίπου 75 θερμίδες. Η μερίδα γαρίδες λαδολέμονο είναι περίπου 200-210 θερμίδες ενώ οι τηγανιτές (ίδια μερίδα) είναι περίπου 300 θερμίδες. Αν τις καταναλώσουμε μαζί με κριθαράκι (σαν γιουβέτσι) το ποσό της μερίδας αυξάνεται στις 490 θερμίδες. Γι’ αυτό προσοχή κατά το μαγείρεμα. Όπως βλέπουμε οι γαρίδες (το ίδιο και οι καραβίδες) έχουν μικρό θερμιδικό περιεχόμενο, το οποίο ωστόσο μπορεί να υπερτιπλασιαστεί ανάλογα με τον τρόπο μαγειρέματος και τις γαρνιτούρες που τις συνοδεύουν.

2)Μαλάκια:

Το χταπόδι, το καλαμάρι και η σουπιά αποτελούν μια πολύ καλή επιλογή για όλα τα άτομα και ειδικά για αυτά με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Προσοχή και εδώ στον τρόπο μαγειρέματος. Προτιμήστε το ψήσιμο και όχι το τηγάνισμα και κάντε θρεπτικούς συνδυασμούς, όπως οι σουπιές με σπανάκι, το χταποδάκι ξιδάτο με φάβα και οι σουπιές με σταμναγκάθι!

3)Όσπρια:

Μια πολύ θρεπτική επιλογή αφού τα όσπρια αποτελούν μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Μπορούν να καταναλωθούν με τη μορφή σαλατών όπως μαυρομάτικα φασόλια, φακές σαλάτα ή φάβα. Προσοχή στο ελαιόλαδο που προστίθεται στο μαγείρεμα. Η μερίδα σας στα όσπρια δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις δυο με 2 ½ κουτάλες. Αν καταναλώνετε τα όσπρια σε σαλάτα συνοδεύστε τα με 1-2 παξιμαδάκια κριθαρένια.

4)Λαγάνα:

Μην ξεχνάμε ότι παραμένει ένα λευκό ψωμί χωρίς σημαντικό θρεπτικό περιεχόμενο που δεν μας προσδίδει τίποτα παραπάνω από θερμίδες. 1-2 φέτες είναι αρκετές και κυρίως για το πολύτιμο σουσάμι που περιέχει σε μεγάλη ποσότητα. Μια φέτα λαγάνα έχει 61 θερμίδες , όσες δηλαδή και μια φέτα ψωμί ολικής αλέσεως!

5)Ταραμοσαλάτα:

Μεγάλη προσοχή στη γευστική αυτή σαλάτα η οποία περιέχει μεγάλη ποσότητα αλατιού αλλά και λίπους. Καλύτερα να προτιμηθεί μια σπιτική ταραμοσαλάτα με αληθινό ταραμά καθώς έτσι θα γνωρίζουμε τον τρόπο παρασκευής καθώς επίσης θα εξασφαλίσουμε την απουσία τεχνητών χρωστικών. Μια κουταλιά της σούπας ταραμά έχει 122 θερμίδες, άρα θα ήταν καλύτερα να αρκεστούμε σε αυτήν!

6)Χαλβάς:

Ο χαλβάς με ταχίνι αποτελεί το παραδοσιακό γλυκό των ημερών. Παρόλη την πλούσια θρεπτική του αξία λόγω του ταχινιού δεν πρέπει να παραβλέπουμε τη μεγάλη περιεκτικότητα του σε θερμίδες. Μια μερίδα χαλβά είναι μόλις 2 δάχτυλα οπότε προσοχή στην κατανάλωση μεγάλης ποσότητας. Καταναλώστε παξιμαδάκια με ταχίνι και μέλι στο πρωινό σας γεύμα και ξεκινήστε με ενέργεια και τη μέρα σας! Ο χαλβάς μπορεί να καταναλωθεί ως σνακ το απόγευμα και δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το μέγεθος των δυο δαχτύλων (η φέτα)!

Συνοψίζοντας, προτιμήστε περισσότερο τα μαλάκια, τα όσπρια και τα λαχανικά. Μην αποκλείσετε άλλες σαρακοστιανές τροφές λόγω του υψηλού θερμιδικού περιεχομένου τους, καταναλώστε τα σε μικρότερες ποσότητες και έτσι θα αποφύγετε την αύξηση του βάρους τις πασχαλινές ημέρες!

Πηγή : http://www.apostoloschronopoulos.gr/

Χρονόπουλος Α.Απόστολος,Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος