Οι θερμίδες στο πιάτο μας με ένα μόνο «κλικ»

images_ωθερμιδες.jpg

Οι επιστήμονες δοκιμάζουν τη νέα αυτή εφαρμογή η οποία μετρά την ποσότητα της τροφής με μια μόνο φωτογραφία και υπολογίζει τις θερμίδες που περιέχει

Αν και τα τελευταία χρόνια οι άνθρωποι είναι πιο ενημερωμένοι από ποτέ, όσον αφορά στη θερμιδική αξία των τροφών που καταναλώνουν, οι θερμίδες παραμένουν για πολλούς ένα μεγάλο πρόβλημα, κυρίως επειδή δεν μπορούν να υπολογίζουν συνέχεια και με ακρίβεια πόσες παίρνουν με κάθε τους γεύμα.

Φαίνεται λοιπόν πως τη «λύση» και σε αυτό το πρόβλημα θα δώσει η τεχνολογία, μέσω μιας νέας καινοτόμου εφαρμογής η οποία θα μας επιτρέπει να γνωρίζουμε πόσες θερμίδες περιέχει ένα φαγητό με ένα μόνο… κλικ!

Οι επιστήμονες δοκιμάζουν τη νέα αυτή εφαρμογή η οποία μετρά την ποσότητα της τροφής με μια μόνο φωτογραφία και υπολογίζει τις θερμίδες που περιέχει.

Μάλιστα, από τις μέχρι στιγμής δοκιμές, οι ειδικοί είδαν ότι σε στερεές τροφές, όπως οι μπριζόλες ή τα χάμπουργκερ, υπολογίζονται οι θερμίδες με μεγάλη ακρίβεια και πιθανότητα λάθους περίπου στο 3,7 τοις εκατό.

Αντιθέτως, παλαιότερες μελέτες είχαν «δείξει» ότι όταν οι άνθρωποι επιχειρούν να υπολογίσουν μόνοι τους τις θερμίδες που καταναλώνουν, συνήθως πέφτουν έξω σε ποσοστό 20 τοις εκατό.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ εξηγούν ότι αυτή η νέα εφαρμογή μπορεί να «διαβάσει» τις διαστάσεις των τροφών, όπως το μέγεθος και το σχήμα, χρησιμοποιώντας ως σημείο αναφοράς το πιάτο μέσα στο οποίο βρίσκονται και όλα αυτά μέσα από απλές φωτογραφίες.

Παρόμοιες μελέτες είχαν γίνει και στο παρελθόν με εικόνες από «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα όμως το νέο αυτό σύστημα χρησιμοποιεί φωτογραφίες από κάμερες που είναι τοποθετημένες σε ένα κουμπί που φοριέται στο στήθος για μεγαλύτερη ακρίβεια.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το νέο αυτό τεχνολογικό επίτευγμα θα μπορέσει να επηρεάσει τους ανθρώπους θετικά, βοηθώντας τους να μάθουν να τρώνε σωστά και να βλέπουν τις «παγίδες» που κρύβονται σε πολλές, φαινομενικά «αθώες» τροφές.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr