Οδηγίες άσκησης σε άτομα με Ασθμα

images_άσθμα_άσκηση.jpg

Οι περισσότεροι άνθρωποι με άσθμα παρουσιάζουν κρίσεις άσθματος όταν ασκούνται σε κρύο ή ξηρό περιβάλλον. Κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης (ξεκούρασης) ο αέρας που εισπνέουν αυτά τα άτομα μέσω της ρινικής κοιλότητας θερμαίνεται, υγραίνεται και φιλτράρεται καθώς διαχέεται σε ολόκληρο το σώμα. Κατά τη διάρκεια της άσκησης τα άτομο με άσθμα χρειάζεται περισσότερο οξυγόνο με αποτέλεσμα η αναπνοή να γίνεται πιο γρήγορη μέσω του στόματος. Οι αεροφόροι οδοί αντιδρούν στον κρύο και ξηρό αέρα και οι μύες γύρω από τις οδούς συσπώνται και σφίγγουν.

Μερικά συμπτώματα που προκαλούνται από την άσκηση στα άτομα με άσθμα είναι:

    Βήχας
    Λαχάνιασμα
    Ένα αίσθημα συμπίεσης του θώρακα
    Υπερβολική εξάντληση

Αυτά τα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια ή συχνότερα , μετά το τέλος της άσκησης. Ο τύπος της άσκησης , η διάρκεια της άσκησης καθώς και η έντασης της είναι πάρα πολύ σημαντικοί παράγοντες για τα ασθματικά άτομα που κάνουν άσκηση και θα πρέπει να προσεχτούν ιδιαίτερα. Ουσιαστικά  η έντονη άσκηση για πάνω από 6 λεπτά σε κρύο και ξηρό περιβάλλον είναι πολύ πιθανόν να εμφανίσει κρίσεις άσθματος.

Προετοιμασία για την άσκηση

Θα πρέπει να αποτραπεί η πρόκληση κρίσης άσθματος με το να προετοιμάσουμε το άτομο για άσκηση να ακολουθήσει μερικούς έξυπνους και ασφαλής τρόπους.

    Σιγουρευτείτε ότι το άσθμα σας καθημερινά είναι καλά ρυθμισμένο
    Χρησιμοποιήστε το φαρμακευτικό προϊόν για το άσθμα 5 έως 10 λεπτά πριν την προθέρμανση. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για περαιτέρω οδηγίες
    Κάντε προθέρμανση με χαμηλής έντασης άσκηση και επίσης κάντε διατάσεις για 10 με 15 λεπτά πριν ξεκινήσετε κάποιο άθλημα ή άσκηση
    Κάντε πάντα αποθεραπεία

Κρίση άσθματος κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας

Αν κατά τη διάρκεια της άσκησης νιώσετε κρίση άσθματος τότε:

    Σταματήστε οποιαδήποτε δραστηριότητα
    Ακολουθήστε το πρόγραμμα δράσης για το άσθμα (θεραπεία). Πάρτε 4 εισπνοές από το ειδικό στόμιο για την ανακούφιση του άσθματος(Airomir, Asmol, Bricanyl, Epaq or Ventolin). Πάρτε 4 αναπνοές από τον ειδικό μηχανισμό μετά από κάθε λήψη του φαρμάκου.
    Περιμένετε 4 λεπτά.
    Επιστρέψτε πίσω στην άσκηση μόνο εάν τα συμπτώματα  δεν έχουν αποχωρήσει.
    Εάν τα συμπτώματα επανέλθουν τότε χρησιμοποιήστε τον ειδικό μηχανισμό εισπνοής όπως και προηγουμένως. Μην επιστρέψετε σε οποιαδήποτε άσκηση ή δραστηριότητα για το υπόλοιπο της ημέρας και επισκεφτείτε τον γιατρό σας.

Το ειδικό μηχάνημα εισπνοής που ανακουφίζει από τις κρίσεις άσθματος είναι κατασκευασμένο έτσι ώστε μέσα από το στόμιο να εξέρχεται το ειδικό φάρμακο για το άσθμα. Το Bricanyl είναι το μόνο φάρμακο που είναι διαθέσιμο με ξηρό αέρα και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τον ειδικό μηχανισμό εισπνοής.

Πότε να αποφεύγετε την άσκηση

Θα πρέπει κανείς να αποφεύγει την άσκηση εάν:

    Το άσθμα δεν μπορεί να ελεγχθεί (σοβαρές κρίσεις)
    Όταν είστε άρρωστοι (κρυωμένοι ή γρίπη)
    Η μέγιστη τιμή της ροής (κατά την αναπνοή) είναι 80 % μικρότερη από το συνηθισμένο

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ

    Συχνή άσκηση είναι ένα σημαντικό μέρος της ζωής αυτών των ατόμων. Μην αφήσετε το άσθμα να σταθεί εμπόδιο σε κάθε σας δραστηριότητα.
    Έντονη άσκηση μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει ασκησιογενές άσθμα
    Το ασκησιογενές άσθμα μπορεί να προληφθεί με φαρμακευτική θεραπεία και με κατάλληλη προετοιμασία για άσκηση.

Πηγή : http://www.fitstudio.gr/