Νόστιμες συμβουλές για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

images_καθαραδευτ.jpg

Ημέρα της Καθαρής Δευτέρας. Ημέρα, που σύμφωνα με την παράδοση, ξεκινά η κάθαρση της ψυχής και του σώματος μέχρι το Πάσχα. Εμείς σας δίνουμε, λοιπόν, κάποιες νόστιμες συμβουλές για το πώς να απολαύσετε το τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας με γευστικούς, παραδοσιακούς αλλά και θρεπτικούς συνδυασμούς.

Θαλασσινά: Τα θαλασσινά και τα οστρακοειδή είναι οι πρωταγωνιστές της σημερινής ημέρας. Ευκαιρία λοιπόν, να εξοπλιστείτε με όλα τα θρεπτικά συστατικά που παρέχουν όπως βιταμίνες, μέταλλα αλλά και ω-3 λιπαρά οξέα, γνωστά για τη συμβολή τους στην καλή λειτουργία της καρδιάς και του εγκεφάλου. Μαγειρέψτε τα ψητά, στη σχάρα, στο φούρνο ή στη λαδόκολλα, περιχύστε τα με ελάχιστο ελαιόλαδο και περισσότερο λεμόνι και «τονώστε» τη γεύση τους με ρίγανη ή άλλα μυρωδικά όπως δεντρολίβανο, κόλιαντρο, δυόσμο, θυμάρι, μελισσόχορτο. Μαγειρέψτε τα στην κατσαρόλα, προσθέτοντας ζωμό λαχανικών, νερό και κρασί, μπίρα ή ούζο. Συνοδέψτε τα με κριθαράκι στο φούρνο σαν γιουβέτσι, με ρύζι στην κατσαρόλα ή προσθέστε τα σε σαλάτες με ποικιλία λαχανικών όπως μαρούλι, λάχανο, ντομάτα, πιπεριές. Ακόμη, μπορείτε να φτιάξετε μπιφτέκια θαλασσινών όπως μπιφτέκι τόνου, χταποδιού ή καλαμαριού για τα μικρά παιδιά και για αυτούς που δεν προτιμούν τα θαλασσινά στην παραδοσιακή τους μορφή.

Tip: Μην βράζετε ή ψήνετε τα θαλασσινά και τα οστρακοειδή σας παραπάνω από 10 λεπτά γιατί έτσι δε θα διατηρηθούν μαλακά

Δημητριακά και αμυλούχα: Την παράσταση του τραπεζιού της Καθαράς Δευτέρας κλέβει η παραδοσιακή μας λαγάνα. Η παράδοση της λαγάνας κρατάει από πολύ παλιά και η ονομασία της προήλθε από τη συνήθεια που είχαν οι νοικοκυρές να πλένουν με ζεστό νερό και στάχτη όλα τα μαγειρικά σκεύη, ως “ημέρα κάθαρσης”. Είναι ουσιαστικά άζυμο ψωμί, δηλαδή δεν παρασκευάζεται από προζύμι και αντικαθιστά σήμερα το ψωμί διατηρώντας όμως σχεδόν τα ίδια θρεπτικά συστατικά με αυτό. Εάν πάλι δεν είστε του ψωμιού, θυμηθείτε τις παλιές παραδοσιακές μας γεύσεις όπως είναι ο τραχανάς, το πλιγούρι, οι χυλοπίτες.Συνοδέψτε, λοιπόν, τα θαλασσινά σας με ψητές πατάτες με τη φλούδα γαρνιρισμένες με μπόλικο κρεμμυδάκι και μαϊντανό, με ντολμαδάκια γιαλαντζί γεμισμένα με ρύζι, με ριζότο λαχανικών ή με 2 μικρές φέτες λαγάνα με σουσάμι.

Tip: Ακόμα και αν μπαγιατέψει η λαγάνα σας μην την πετάξετε. Κρατήστε τη για να τη χρησιμοποιήσετε ως βασικό υλικό για μπιφτέκια ή κόψτε τη σε πολύ μικρά κομμάτια, απλώστε τη σε ταψί και ψήστε τη για να τη μετατρέψετε σε κρουτόν για τις σαλάτες σας.

Όσπρια: Συνοδέψτε το γεύμα σας με όσπρια μαγειρεμένα σήμερα με διαφορετικό τρόπο. Φτιάξτε φάβα με μπόλικο κρεμμύδι, πολτοποιήστε τα ρεβίθια, αναμείξτε τα με διάφορα λαχανικά και μυρωδικά όπως ντομάτα, κρεμμύδι, μαϊντανό, άνηθο, δυόσμο και πλάστε τα σαν κεφτέδες. Βάλτε τα στο φούρνο και ψήστε σε λαδόκολλα γλιτώνοντας έτσι το τηγάνισμα αλλά και αρκετές θερμίδες. Φτιάξτε σαλάτα με φασόλια μαυρομάτικα ή ανακατέψτε βραστές φακές με λάχανο, μαρούλι, καρότο και πολύχρωμες πιπεριές και κάντε μια πολύχρωμη, γευστική και θρεπτική σαλάτα. Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να προσθέσετε μπαχαρικά, μυρωδικά, λεμόνι, σάλτσα μουστάρδας, ξύδι ή μικρή ποσότητα μπαλσάμικου ξιδιού σκέτο ή με μέλι.

Tip: Βάλτε τα μυρωδικά στο τέλος της ετοιμασίας του φαγητού για να μη χάσουν τα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά, δηλαδή τη γεύση και τη μυρωδιά που προσδίδουν.

Λαχανικά: Από το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας δε θα μπορούσαν να λείπουν τα λαχανικά. Καταναλώστε τη σαλάτα σας ιδανικά πριν το γεύμα, ώστε να χορτάσετε πιο γρήγορα και να προσλάβετε επίσης τα θρεπτικά συστατικά που περιέχου. Δοκιμάστε τα ψητά με μπαλσάμικο ξίδι, λεμόνι, σκόρδο και βότανα ή μπαχαρικά όπως το κάρυ για πιο έντονη γεύση. Φτιάξτε σάλτσες ή πολτοποιήστε τα λαχανικά σας και φτιάξτε σος για να συνοδέψετε τα ζυμαρικά, τα θαλασσινά ή το ψάρι σας. Φτιάξτε τουρσί με διάφορα λαχανικά και ανακατέψτε τα με σαλάτα ωμών λαχανικών για να «σπάσετε» την αλμύρα.

Tip: Φτιάξτε σάλτσες σος με απλά αγνά υλικά με ελάχιστες θερμίδες για να προσδώσετε περισσότερη και εντονότερη γεύση στο φαγητό σας. Αναμείξτε ελαιόλαδο, ξύδι, χυμό λεμονιού ή lime, μουστάρδα, βότανα και μπαχαρικά όπως δεντρολίβανο, πιπέρι, μπούκοβο, κανέλα, πάπρικα, άνηθο, βασιλικό.

Γλυκό: Τι πιο ωραίο από το να κλείσετε το γεύμα σας με μία γλυκιά γεύση αλλά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά! Φτιάξτε γλυκά του κουταλιού ή σπιτικό χαλβά με σιμιγδάλι ή ταχίνι και εμπλουτίστε τη θρεπτική του αξία με ξηρούς καρπούς όπως αμύγδαλα, καρύδια, μπαχαρικά όπως γαρύφαλλο, κανέλα, κάρδαμο και ξύσμα ξινών φρούτων ή και κομμάτια από αυτά. Έτσι κερδίζετε μία γλυκιά απόλαυση που παράλληλα περιέχει πρωτεΐνη, σίδηρο, ασβέστιο και βιταμίνες. Αρκεστείτε, ωστόσο, σε ένα μικρό κομμάτι έτσι ώστε το θερμιδικό περιεχόμενο να μην υπερβεί τα θρεπτικά οφέλη του γλυκού σας.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr