Νέα έρευνα: Κωδικός χοληστερίνη, άσκηση vs φάρμακα σημειώσατε 1

images_σωματική-άσκηση.jpg

Αποτελεσματική «ασπίδα» για την υγεία μας με χαμηλό κόστος και χωρίς παρενέργειες αποτελεί σύμφωνα με αμερικανική μελέτη η σωματική άσκηση.Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες του Iατρικού Kέντρου Βετεράνων στην Ουάσινγκτον με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Lancet», το γρήγορο περπάτημα και η ποδηλασία αποδεικνύονται αποτελεσματικότερα από τη λήψη στατινών.

Η μελέτη

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές συνέκριναν τα επίπεδα φυσικής κατάστασης 10.000 μεσήλικων εθελοντών. Κάποιοι από αυτούς λάμβαναν στατίνες, ενώ οι υπόλοιποι όχι.

Είδαν λοιπόν, ότι οι εθελοντές που είχαν καλή φυσική κατάσταση και δεν λάμβαναν στατίνες αντιμετώπιζαν κατά 50% μικρότερο κίνδυνο θανάτου εντός της επόμενης δεκαετίας, συγκριτικά με τους αγύμναστους συμμετέχοντες που λάμβαναν στατίνες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το γρήγορο περπάτημα και η ποδηλασία διαρκείας 150 λεπτών την εβδομάδα ήταν αρκετά ώστε να ενταχθεί κάποιος στην κατηγορία της «δυνατής» φυσικής κατάστασης. Η άσκηση κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου χρονικού περιθωρίου ωστόσο, τονίζουν οι επιστήμονες, θα πρέπει να είναι έντονη.

«Σκοπός μας δεν είναι να δώσουμε το μήνυμα ότι ο κόσμος θα πρέπει να πετάξει τις στατίνες και να ξεκινήσει το τζόγκινγκ. Το καλύτερο θα ήταν να συνδυάσει τις στατίνες με την σωματική άσκηση» υπογραμμίζει ο επικεφαλής της μελέτης, δρ. Πίτερ Κόκκινος.

Τα αποτελέσματα

Βάσει των ευρημάτων, οι εθελοντές με καλή φυσική κατάσταση οι οποίοι λάμβαναν στατίνες είχαν 70% μικρότερο κίνδυνο θανάτου μέσα στην επόμενη 10ετία από τους αγύμναστους που απλά έπαιρναν το χαπάκι.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας ενισχύουν την θεωρία ότι η θεραπεία στατινών και η συχνή σωματική άσκηση μειώνουν σημαντικά τα ποσοστά θνησιμότητας, ανεξάρτητα με άλλα κλινικά χαρακτηριστικά. Οι ασθενείς που δεν μπορούν να πάρουν στατίνες, μπορούν να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα ήπιας άσκησης ώστε να απολαμβάνουν τα προστατευτικά οφέλη που απορρέουν από αυτήν. Στην περίπτωση πάλι εκείνων που έχουν μια πολύ καλή φυσική κατάσταση, η προστατευτική δράση της άσκησης είναι αντίστοιχη με εκείνη των ασθενών μέτριας φυσικής κατάστασης που λαμβάνουν και στατίνες. Άρα, η σωματική άσκηση η οποία βελτιώνει τη φυσική κατάσταση αποτελεί έναν αποτελεσματικό και ταυτόχρονα οικονομικό τρόπο προστασίας ενάντια του πρόωρου θανάτου και για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να συνιστάται από τους γιατρούς» καταλήγουν στη δημοσίευσή τους οι επιστήμονες.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr