Μπράουνις σοκολάτας με σος καραμέλας

images_μπραουνις.jpg

Υλικά

    Φαρίνα 100 γρ    
    Αλάτι λίγο    
    Βανίλια 1 τεμ σε σκόνη    
    Μπέικιν πάουντερ 1 κουταλάκι γλυκού    
    Ζάχαρη 160 γρ    
    Αυγά 3 τεμ    
    Κουβερτούρα 180 γρ    
    Βούτυρο 180 γρ    
    Φουντούκια 150 γρ τριμμένα ή καρύδια    
    Παγωτό βανίλια για το σερβίρισμα    

Για την καραμέλα

    Ζάχαρη 1 ποτήρι νερού    
    Κρέμα γάλακτος 200 ml    

Εκτέλεση

Κοσκινίζουμε και βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι , το αλάτι, την βανίλια και το μπέικιν πάουντερ. Χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη για 5 λεπτά να αφρατέψει καλά. Με την διαδικασία μπεν μαρί λιώνουμε την κουβερτούρα μας μαζί με το βούτυρο και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς (να είναι χλιαρό). Προσθέτουμε στα αυγά με την ζάχαρη την λιωμένη κουβερτούρα και προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα με το αλεύρι ,τα τριμμένα φουντούκια και ανακατεύουμε καλά. Βουτυρώνουμε μια φόρμα, στρώνουμε και λαδόκολλα, αδειάζουμε το μείγμα μέσα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 25 λεπτά (ανάλογα τον φούρνο μας). Αφού ψηθεί αφήνουμε να κρυώσει καλά (περίπου 60 λεπτά). Στην συνέχεια κόβουμε σε κομμάτια. Σερβίρουμε με 1 μπάλα παγωτού βανίλιας και περιχύνουμε με την σος καραμέλας.

Για την σος καραμέλας ,  βάζουμε την ζάχαρη σε μια κατσαρόλα  σε χαμηλή φωτιά και με υπομονή αφήνουμε να λιώσει η ζάχαρη ανακατεύοντας σιγά σιγά. Πρώτα θα αρχίσει να αλλάζει χρώμα, μόλις αρχίσει να καραμελώνει και να γίνεται πιο σκούρο το χρώμα της κατεβάζουμε από την φωτιά, ανακατεύουμε συνεχώς και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε με σύρμα συνεχώς, στην αρχή φαίνεται ότι σβολιάζει αλλά στην συνέχεια αφού εξακολουθούμε να ανακατεύουμε γίνεται λείο. Αφήνουμε να κρυώσει πριν την χρησιμοποιήσουμε, ενώ μπορούμε να την βάλουμε σε βάζο στο ψυγείο και να την ξαναχρησιμοποιήσουμε (αντέχει για 2 εβδομάδες στο ψυγείο).

Πηγή : http://www.chefoulis.gr/