Μαραθόπιτα με βλήτα

images_marathopita-me-vlita-chefoulis.gr_.jpg

Υλικά

    Μάραθο 2 φλιτζάνια του τσαγιού ψιλοκομμένα τα τρυφερά κλωνάρια    
    Βλήτα 200 γρ    
    Κολοκυθάκια 3 τεμ    
    Κρεμμύδια ξερά 2 τεμ    
    Σκόρδα 2 σκελίδες    
    Ντομάτες φρέσκιες 2 τεμ    
    Ρύζι 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού    
    Δυόσμος 1 κουτάλι της σούπας ψιλοκομμένος    
    Ελαιόλαδο 1 φλιτζάνι του τσαγιού    
    Κεφαλογραβιέρα τριμμένη 1 φλιτζάνι του τσαγιού τριμμένη    
    Αλάτι -πιπέρι

Φύλλα

    Χειροποίητο φύλλο βλ συνταγή 4 τεμ ή φύλλα εμπορίου 6 τεμ    

Εκτέλεση

Ακολουθούμε την συνταγή Χειροποίητο φύλλο για πίτες . Ζυμώνουμε τα 4 φύλλα , τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη (ή χρησιμοποιούμε 6 φύλλα του εμπορίου). Καθαρίζουμε το μάραθο, το πλένουμε και το ψιλοκόβουμε. Καθαρίζουμε τα βλήτα ,τα κολοκυθάκια τα πλένουμε ,τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια , τα σκόρδα, τα πλένουμε, τα ψιλοκόβουμε ,πλένουμε τις ντομάτες και τις ψιλοκόβουμε.Βάζουμε το μισό ελαιόλαδο σε κατσαρόλα φαρδιά να ζεσταθεί, προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, τα σοτάρουμε , προσθέτουμε τα κολοκυθάκια , τα βλήτα, αλάτι – πιπέρι, το μάραθο, τον δυόσμο,τις ντομάτες ψιλοκομμένες και συνεχίζουμε να σοτάρουμε. Προσθέτουμε το ρύζι κι ελάχιστο νερό και τα αφήνουμε στη φωτιά για άλλα 5 λεπτά. Κατεβάζουμε από την φωτιά κι ανακατεύουμε. Προσθέτουμε την κεφαλογραβιέρα τριμμένη. Αλείφουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο ένα ταψί και τα τοιχώματα, απλώνουμε ένα φύλλο σπιτικό, αλείφουμε με ελαιόλαδο, βάζουμε και δεύτερο φύλλο σπιτικό (ενώ εμπορίου βάζουμε 3 κάτω)  και απλώνουμε την γέμιση να πάει παντού. Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο. Σκεπάζουμε με φύλλο, αλείφουμε με ελαιόλαδο, βάζουμε και το τελευταίο σπιτικό φύλλο (ενώ εμπορίου τα υπόλοιπα) αλείφουμε με ελαιόλαδο,γυρίζουμε τις άκρες που προεξέχουν προς τα μέσα , ραντίζουμε με λίγο νερό και χαράζουμε ελαφρώς την πίτα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 -200 βαθμούς (ανάλογα με τον φούρνο μας) για 35 -40 λεπτά, να ροδοκοκκινήσει.Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε λίγο να κρυώσει και σερβίρουμε.

Πηγή : http://www.chefoulis.gr/