Θέλεις επίπεδη κοιλιά πριν βγεις στην παραλία;

images_flat_belly.jpg

Η κατακράτηση υγρών είναι μια ανεπιθύμητη κατάσταση, η οποία ταλαιπωρεί αρκετούς ανθρώπους αλλά κυρίως τις γυναίκες. Αρκετά συχνά παρατηρούνται αλλαγές στο σώμα όπως πρήξιμο στην περιοχή της κοιλιάς και στα άκρα το οποίο μπορεί να φύγει μέσα σε διάστημα 3-4 ημερών ανάλογα το αίτιο που το προκαλεί. Η κατακράτηση υγρών μπορεί να προκαλέσει μια αύξηση βάρους που μπορεί να φτάσει έως και τα 3 κιλά, ανάλογα πάντοτε με τον οργανισμό του κάθε ατόμου.

Παράγοντες που προκαλούν κατακράτηση υγρών

Η κατακράτηση υγρών οφείλεται κυρίως στη δράση των οιστρογόνων που αναγκάζει τους νεφρούς να κατακρατούν περισσότερο νάτριο, το οποίο με τη σειρά του κατακρατάει περισσότερο νερό.

Σε έναν φυσιολογικό οργανισμό, ο οποίος δεν πάσχει από προβλήματα υγείας, όπως καρδιακή ή νεφρική ανεπάρκεια, η κατακράτηση υγρών μπορεί να οφείλεται σε αρκετούς παράγοντες. Μερικοί από αυτοί είναι: προεμμηνορυσιακό σύνδρομο, ορμονικές μεταβολές, κακή κυκλοφορία του αίματος, λήψη φαρμάκων, μειωμένη πρόσληψη νερού, αυξημένη πρόσληψη αλατιού και μειωμένη δραστηριότητα.

Αν η κατακράτηση υγρών δεν οφείλεται σε παθολογικά προβλήματα ή λήψη φαρμάκων μπορεί να αντιμετωπιστεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με σωστή διατροφή και άσκηση.
Πως θα την αντιμετωπίσετε;

1.Περιορίστε το αλάτι και τα επεξεργασμένα τρόφιμα

Το αλάτι ή αλλιώς χλωριούχο νάτριο ευθύνεται κατά κύριο λόγο για την κατακράτηση υγρών και το φούσκωμα στην περιοχή της κοιλιάς και το πρήξιμο των ποδιών. Συστήνεται ο περιορισμός στην κατανάλωση αλατιού και ο περιορισμός τροφίμων πλούσια σε αλάτι, όπως το κόκκινο κρέας, τα αλλαντικά, τα λουκάνικα, οι ξηροί καρποί, τα παστά ψάρια, οι κονσέρβες, οι έτοιμες σάλτσες άμεσα για να καταπολεμήσετε άμεσα το φούσκωμα. Τρόφιμα με συντηρητικά, επεξεργασμένα ή συσκευασμένα είναι επίσης πλούσια σε αλάτι και θα πρέπει να αποφεύγονται. Η ποσότητα που θα πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά είναι μέχρι 5 κουταλάκια αλάτι ημερησίως με το φαγητό μας. Αν αναλογιστούμε όμως πως όλα τα τρόφιμα που βρίσκουμε στο εμπόριο, από το ψωμί μέχρι και τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα αντιλαμβανόμαστε ότι ξεπερνάμε κατά πολύ τις συστάσεις του οργανισμού υγείας. Επίσης, θα πρέπει να ξέρετε ότι οι περισσότερες τροφές περιέχουν νάτριο από τη φύση τους, όπως για παράδειγμα το κρέας. Σε αυτές τις τροφές θα πρέπει να σταματήσετε να προσθέτετε επιπλέον αλάτι. Για να ενισχύσετε τη γεύση του φαγητού σας χρησιμοποιήστε βότανα,μπαχαρικά λεμόνι, ξύδι και χυμούς λαχανικών.

2.Αυξήστε την κατανάλωση υγρών

Το νερό δεν προκαλεί σε καμία περίπτωση κατακράτηση υγρών και φούσκωμα. Αντίθετα συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία των νεφρών, στην άμεση αποβολή των τοξικών ουσιών του οργανισμού μέσω των ούρων καθώς επίσης και στην μεγαλύτερη αποβολή της περίσσειας νατρίου από τους νεφρούς. Το καλοκαίρι όπου η θερμοκρασία ανεβαίνει έχουμε μεγαλύτερες ανάγκες σε νερό διότι μεγάλο ποσοστό νερού χάνεται μέσω του ιδρώτα. Μέσω του ιδρώτα επίσης χάνονται σημαντικοί ηλεκτρολύτες όπως το κάλιο και το νάτριο τα οποία θα πρέπει να αναπληρώνονται ώστε να βρίσκονται σε ισορροπία μέσα στο σώμα.

Τα υγρά του σώματος μπορούν να αναπληρωθούν επίσης μέσω της τροφής. Τα καλοκαιρινά φρούτα και λαχανικά είναι πλούσια σε νερό και θρεπτικές ουσίες.

Νούμερο ένα φρούτο κατά της κατακράτησης υγρών είναι το καρπούζι. Το παρεξηγημένο αυτό φρούτο δεν είναι μόνο ζάχαρη και νερό όπως πιστεύουν οι περισσότεροι. Σαφώς και έχει υψηλή θερμιδική αξία αλλά σε καμία περίπτωση δεν προκαλεί αύξηση του βάρους αν αρκεστείτε σε μια φέτα. Το καρπούζι είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β6, C, λυκοπένιο, κάλιο και φυτικές ίνες. Επιπλέον, έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα.

Το πεπόνι είναι ένα ακόμα αγαπημένο γλυκό φρούτο του καλοκαιριού γεμάτο νερό και θρεπτικά συστατικά. Είναι επίσης, πλούσιο σε βιταμίνη Α, C, θειαμίνη, νιασίνη και κάλιο. Τα 100 γραμμάρια πεπόνι αποδίδουν 34 θερμίδες και 90 γραμμάρια νερό. Αυτό σημαίνει ότι το 90% της περιεκτικότητας του πεπονιού είναι νερό! Δείτε εδώ όλα τα φρούτα και τα λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα νερού και βάλτε τα άμεσα στην καλοκαιρινή σας διατροφή!

3.Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε κάλιο

Το κάλιο είναι ένα στοιχείο το οποίο βρίσκεται σε ισορροπία με το νάτριο μέσα στον οργανισμό μας. Όταν στο σώμα μας υπάρχει περισσότερο νάτριο, τότε η πρόσληψη καλίου βοηθάει στην απομάκρυνση του νατρίου το οποίο προκαλεί κατακρατήσεις.Τροφές πλούσιες σε κάλιο είναι η πατάτα, το ρύζι, το πορτοκάλι, η μπανάνα, το πεπόνι, το καρπούζι, τα σύκα, τα δαμάσκηνα, η ντομάτα, τα όσπρια και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Καταναλώστε άφθονες σαλάτες με πράσινα λαχανικά μαζί με τα τα κύρια γεύματά σας και έχετε τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα μια μερίδα οσπρίου. Οι ανάλατοι ξηροί καρποί σε συνδυασμό με τα παραπάνω φρούτα θα σας βοηθήσουν να ξεφουσκώσετε γρηγορότερα απ’ ότι περιμένατε!

4.Χρησιμοποιήστε φυσικά διουρητικά

Ορισμένα τρόφιμα είναι φυσικά διουρητικά, δηλαδή αυξάνουν και ενθαρρύνουν την παραγωγή ούρων, που μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από την κατακράτηση υγρών.

Η χρήση φυσικών διουρητικών χρειάζεται πολύ προσοχή καθώς η αλόγιστη χρήση τους μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση. Τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι πλούσια σε κάλιο είναι φυσικά διουρητικά. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν οι χυμοί των εσπεριδοειδών όπως ο χυμός του πορτοκαλιού και του λεμονιού, του ανανά και των cranberries.

Ο μαϊντανός είναι επίσης ένα βότανο πλούσιο σε κάλιο και έχει ήπιες διουρητικές ιδιότητες βοηθώντας έτσι στην αποβολή των τοξινών από τους νεφρούς. Ταιριάζει σε πάρα πολλά καλοκαιρινά φαγητά, συνδυάζεται άψογα με μακαρονάδες, σαλάτες, όσπρια και ψητά λαχανικά.

Πηγή : http://www.apostoloschronopoulos.gr/

Χρονόπουλος Α.Απόστολος,Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος