Η συμβολή της Χαρτογράφησης του φλεβικού συστήματος στη σύγχρονη θεραπεία των κιρσών

images_30_kirsoi2.JPG

Τι είναι οι κιρσοί στα πόδια και πόσο επικίνδυνοι είναι;

Οι ασθενείς με κιρσούς στα πόδια, πάσχουν από την πιο συχνή φλεβική νόσο, τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες. Πρόκειται για σταδιακή βλάβη των βαλβίδων που βρίσκονται στα εσωτερικά τοιχώματα των φλεβών. Όταν οι βαλβίδες λειτουργούν σωστά, επιτρέπουν την ροή του αίματος από τα πόδια προς τον κορμό και ποτέ αντίθετα. Όταν, όμως, δυσλειτουργούν, το αίμα παλινδρομεί και λιμνάζει μέσα στις φλέβες. Αυτή η νόσος ονομάζεται φλεβική ανεπάρκεια, και οδηγεί στην εμφάνιση των κιρσών.

Πολλοί ασθενείς υποβαθμίζουν το πρόβλημά τους, νομίζοντας ότι οι κιρσοί στα πόδια είναι μόνο ένα αισθητικό πρόβλημα. Ακόμα και με ενοχλήματα, λόγω της χρονιότητάς τους, τείνουν να τα υποβαθμίζουν, να τα αποδίδουν σε άλλους λόγους και μόνο μετά από μία επιτυχημένη θεραπεία καταλαβαίνουν πόσο καλύτερη θα ήταν η ζωή τους χωρίς τους κιρσούς!  

Οι κιρσοί είναι διογκωμένες φλέβες, οι οποίες προεξέχουν του δέρματος και δεν πρέπει να συγχέονται με τις ευρυαγγείες, οι οποίες βρίσκονται στο επίπεδο της επιδερμίδας και αποτελούν μόνο αισθητικό πρόβλημα.

Οι κιρσοί, αποτελούν μια πιο σοβαρή κατάσταση, με ενοχλητικά συμπτώματα και ιατρικές επιπλοκές, όπως η θρόμβωσή τους. Αν η θρόμβωση των κιρσών δεν αντιμετωπιστεί άμεσα μπορεί να επεκταθεί σε κεντρικότερα φλεβικά τμήματα, ακόμα και μέχρι τους πνεύμονες, απειλώντας την ίδια την ζωή του ασθενούς.

Ποια τα συμπτώματα της φλεβικής ανεπάρκειας;

Ανάλογα με το βαθμό σοβαρότητας της φλεβικής ανεπάρκειας, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Πρήξιμο ή / και αίσθημα βάρους στα πόδια
  • Πόνος ή / και κράμπες στις γάμπες
  • Δυσχρωμίες στο δέρμα
  • Δερματίτιδα (δερματικά προβλήματα)
  • Έκζεμα
  • Φλεβικά έλκη κνήμης (ανοιχτές πληγές)

Πως θεραπεύουμε σήμερα τη φλεβική ανεπάρκεια και πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της χαρτογράφησης πριν την επέμβαση;

Για να μπορέσει να σχεδιαστεί σωστά μια επέμβαση για την αντιμετώπιση των κιρσών είναι απαραίτητη η χαρτογράφηση του φλεβικού συστήματος, καθώς αυτή η εξέταση μπορεί να μας δώσει σημαντικές ανατομκές λεπτομέρειες, οι οποίες και θα οδηγήσουν σε πιο στοχευμένη, άρα και σωστότερη, θεραπεία.

Με την χαρτογράφηση, όπως η ίδια η λέξη δηλώνει, ο αγγειοχειρουργός σχεδιάζει ένα χάρτη του φλεβικού συστήματος κάνοντας εξέταση (το γνωστό τρίπλεξ) σε όλο το μήκος του κάτω άκρου. Στηριζόμενος σε μια λεπτομερή χαρτογράφηση, ο ιατρός, θα βγάλει συμπεράσματα για την πηγή του προβλήματος και θα στοχεύσει σε εξατομικευμένες θεραπευτικές ενέργειες.

Σε τι διαφέρει από έναν απλό υπέρηχο;

Με τον απλό διαγνωστικό υπέρηχο, οι πληροφορίες που έχουμε δεν είναι παραπάνω από την απλή διαπίστωση ότι ο ασθενής πάσχει από φλεβική ανεπάρκεια. Μια διαπίστωση δηλαδή, που είναι φανερή ακόμα και από την απλή κλινική εξέταση.

Η διαφορά του απλού τρίπλεξ ρουτίνας με την χαρτογράφηση είναι οι αναλυτικές πληροφορίες που παίρνει ο αγγειοχειρουργός όπως: από που πηγάζει η ανεπάρκεια και πόσο σημαντική είναι, καθώς και άλλες σημαντικές ανατομικές πληροφορίες (μέγεθος φλέβας, απόσταση από το δέρμα, μέγεθος δυσλειτουργίας των φλεβικών βαλβίδων κ.α.), που θα χρησιμέψουν για τη μετέπειτα στοχευμένη θεραπεία του ασθενούς.

Γιατί είναι απαραίτητη η χαρτογράφηση πριν το χειρουργείο με ενδοαυλικό  Laser;

Κάθε ασθενής είναι μοναδικός και έχει συγκεκριμένη φλεβική παθολογία. Ακόμα και όταν υπάρχουν κιρσοί και στα δύο πόδια ενός ασθενούς, είναι εξαιρετικά σπάνιο η χαρτογράφηση του ενός σκέλους να μοιάζει με την χαρτογράφηση του άλλου.

Θα πρέπει επομένως κάθε φορά, σε κάθε ασθενή, σε κάθε άκρο του ίδιου ασθενή, να στοχεύσουμε θεραπευτικά στα συγκεκριμένα παθολογικά φλεβικά στοιχεία, που είναι και η αιτία του προβλήματος, για να μπορέσουμε να έχουμε το καλύτερο δυνατό θεραπευτικό αποτέλεσμα. Σήμερα, το καλύτερο εργαλείο που μπορεί να εκμεταλλευτεί τις πληροφορίες της χαρτογράφισης είναι το ενδοαυλικό laser, αφού μπορεί, με απλό για τον ασθενή τρόπο, να προσεγγίσει κάθε προβληματικό φλεβικό τμήμα.

Συνοψίζοντας λοιπόν, η χαρτογράφηση του φλεβικού συστήματος μας αναδεικνύει όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες για τα πραγματικά αίτια που προκάλεσαν το πρόβλημα, δίνοντας την ευκαιρία στους χειριστές του ενδοαυλικού laser να προσφέρουν στους ασθενείς τους την καλύτερη δυνατή θεραπεία. 

Νικόλαος Τσεκούρας , MD, ECFMG, PhD

Αγγειοχειρουργός – Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών

τ. Clinical Fellow Jobst Vascular Institute / University of Michigan/ USA