Η κατανάλωση νερού με λεμόνι αυξάνει τοον μεταβολισμό

images_νερομελεμονι.jpg

Έχω ακούσει από πολλούς ότι το «κλειδί» στην απώλεια των κιλών είναι η κατανάλωση ενός ποτηριού νερού κάθε πρωί με μερικές σταγόνες λεμονιού.

Η κατανάλωση νερού με λεμόνι έχει μεγάλο αντίκτυπο στους ανθρώπους που είναι μόνιμα σε μία δίαιτα, αλλά η αλήθεια είναι ότι κανένα τρόφιμο ή αφέψημα δεν μπορεί να επιταχύνει τον μεταβολισμό. Ίσως αυτοί οι άνθρωποι έχουν κουραστεί από την αδυναμία τους να μην μπορούν να ακολουθήσουν κάποιο πρόγραμμα διατροφής και ψάχνουν να βρουν «μαγικές» λύσεις. Παράλληλα με την κατανάλωση του λεμονιού, καταφέρνουν επιτέλους να πειθαρχήσουν στον εαυτό τους και να ακολουθήσουν σωστά μία ισορροπημένη διατροφή. Αλλά στο μυαλό τους δεν είναι η διατροφή που τους βοήθησε να χάσουν βάρος, αλλά το νερό με το λεμόνι.

Η αύξηση του μεταβολισμού μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την ανάπτυξη της μυϊκής μάζας και με την υιοθέτηση ενός περισσότερου δραστήριου τρόπου ζωής. Τα λεμόνια είναι υψηλά σε βιταμίνη C και δεν περιέχουν λίπος, και έτσι ενώ το να πίνει κανείς νερό με λεμόνι δεν μπορεί να βοηθήσει στην πιο γρήγορη απώλεια βάρους, η αντικατάσταση αναψυκτικών με αυτό το ρόφημα βοηθά στην αποφυγή των κενών θερμίδων και στην πιο υγιή απώλεια κιλών.

Μύθοι περί Μεταβολισμού

Η ιδέα ότι ένας αργός μεταβολισμός ευθύνεται εν μέρει για το γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι είναι υπέρβαροι έχει κάποια βάση. Αλλά η ιδέα ότι υπάρχουν φαγητά ή ροφήματα που μπορούν να αυξήσουν αξιοσημείωτα τον μεταβολισμό δεν έχει καμία βάση. Τα διεγερτικά μπορούν να αυξήσουν τους χτύπους της καρδιάς, αλλά αυτό δεν είναι το ίδιο πράγμα με την επιτάχυνση του μεταβολισμού. Το νερό με λεμόνι δεν είναι διεγερτικό, αρά δεν αυξάνει ούτε τους χτύπους της καρδιάς ούτε τον μεταβολισμό.

Αλήθειες για τον Μεταβολισμό

Ο βασικός μεταβολισμός είναι κάτι με τον οποίο γεννιόμαστε. Κάποιοι απλά καίνε περισσότερες θερμίδες από κάποιους άλλους. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να αυξήσουμε τον μεταβολισμό. Ο μυϊκός ιστός καίει περισσότερες θερμίδες από τον λιπώδη ιστό, άρα η αύξηση της άλιπης μάζας μπορεί να διασφαλίσει ότι καίμε περισσότερες θερμίδες στην ηρεμία. Το νερό με λεμόνι δεν επηρεάζει την αύξηση της μυϊκής μάζας. Η κατανάλωση συχνών και μικρών γευμάτων καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ώστε το σώμα να έχει μονίμως «καύσιμα», μπορεί να κρατήσει τον μεταβολισμό σε εγρήγορση και στο μέγιστο των δυνατοτήτων του, αλλά η αντικατάσταση νερού με λεμόνι αντί γευμάτων δεν θα αυξήσει τον μεταβολισμό καθώς το σώμα χρειάζεται περισσότερες θερμίδες από αυτές για να λειτουργήσει σωστά.

Αλήθειες για το Λεμόνι

Τα λεμόνια είναι υψηλά σε βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ). Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην απομάκρυνση ελεύθερων ριζών από το αίμα. Βοηθά στο πεπτικό σύστημα αλλά απαιτούνται εκτενέστερες μελέτες για το πόσο αποτελεσματικό είναι. Κανένα από αυτά τα οφέλη δεν έχουν σχέση με τον μεταβολισμό.

Υπέρ και Κατά

Τα οφέλη από την κατανάλωση λεμονόνερου αντί για ζαχαρώδη αναψυκτικά εμπλουτισμένα με χημικά είναι πολλά. Το λεμόνι είναι ένα φυσικό διουρητικό, που βοηθά στην αντιμετώπιση κατακρατήσεων και φουσκωμάτων του εντέρου. Η βιταμίνη C ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η κατανάλωση λεμονόνερου δεν επιταχύνει τον μεταβολισμό. Δεν μπορεί κανείς να ακολουθεί μία καθιστική ζωή, να τρώει ανθυγιεινά και να πίνει λεμονόνερο για να αντισταθμίσει την έλλειψη αυτών των δύο παράγοντων.

Πηγή : http://stavroulacooking.com/

Κρίκη Σταυρούλα,Διαιτολόγος-Διατροφολόγος