Η άσκηση βοηθά στην αποκατάσταση από εγκεφαλικό επεισόδιο

images_askisi-kata-tis-katathlipsis.jpg

Η άσκηση αποτελεί σημαντικό, αν και συχνά παραμελημένο τρόπο βελτίωσης της πνευματικής και σωματικής ανάρρωσης, σε ανθρώπους που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με ειδικούς.

 


Σε ανθρώπους που επέζησαν από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο θα πρέπει να συσταθεί να ασκούνται, επειδή πολλοί γίνονται αδρανείς και εμφανίζουν σωματική εξασθένηση που περιορίζει την ικανότητά τους για καθημερινές δραστηριότητες και αυξάνει τις πιθανότητες να εμφανίσουν ακόμα ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με νέα επιστημονική σύσταση των American Heart Association/ American Stroke Association (AHA/ASA).Η νέα σύσταση δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ”Stroke.”
 
Η φυσιοθεραπεύτρια Sandra Billinger, του University of Kansas Medical Center, δήλωσε ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η σωματική δραστηριότητα και η άσκηση μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή φόρμα, την ικανότητα βάδισης και τη δύναμη στο βραχίονα.
 
Η τακτική δραστηριότητα, όπως το περπάτημα, βοηθά τον ασθενή που έχει υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο να βελτιώσει τη μνήμη και την ποιότητα ζωής του.Επιπλέον, νέες έρευνες υποδεικνύουν ότι η άσκηση μπορεί ενδεχομένως να βελτιώσει συμπτώματα κατάθλιψης, τη νοητική λειτουργία, τη μνήμη και την ποιότητα ζωής μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο.
 
Οι επιζήσαντες από εγκεφαλικό επεισόδιο αντιμετωπίζουν εμπόδια όσον αφορά την άσκηση, όπως η σοβαρότητα του εγκεφαλικού επεισοδίου, η κούραση, η κατάθλιψη, το κόστος και η έλλειψη παρακίνησης και στήριξης.
 
Η Billinger, εξήγησε ότι οι συγκεκριμένοι ασθενείς μπορεί ενδεχομένως να μη γνωρίζουν ή να μη μπορούν να επωφεληθούν από προγράμματα άσκησης που υπάρχουν στην κοινότητά τους ή να μη μπορούν να οδηγήσουν μέχρι εκεί ή να μην αισθάνονται άνετα να πάνε στο γυμναστήριο. Πρόσθεσε ότι ‘’εμείς ως ειδικοί στη φροντίδα του ασθενούς χρειάζεται να τον βοηθήσουμε να αναπτύξει τις ικανότητες και την αυτοπεποίθηση που χρειάζονται για να ξεκινήσει και να συνεχίσει ένα πρόγραμμα άσκησης που θα περιλαμβάνει αερόβια άσκηση και ενδυνάμωση, ως μέρος της φροντίδας του εγκεφαλικού επεισοδίου. Το κλειδί στην άσκηση είναι ότι έχει αποτέλεσμα μόνο όταν γίνεται συστηματικά.
 
Γενικά, επιζήσαντες από εγκεφαλικό επεισόδιο θα πρέπει να ασκούνται για 20-60 λεπτά τη φορά, τουλάχιστον 3 ημέρες την εβδομάδα. Αυτό βέβαια εξαρτάται από τις ατομικές ικανότητες των ασθενών.
 
Για πολλούς επιζήσαντες, πολλές μέτριας έντασης ασκήσεις διάρκειας 10-15 λεπτών μπορεί ενδεχομένως να είναι κατάλληλες.Απλή άσκηση, που σταδιακά ενισχύει την αντοχή και τη δύναμη- όπως το περπάτημα και οι δουλειές του σπιτιού- κάνουν τη διαφορά, δήλωσε η Billinger. Οτιδήποτε είναι καλύτερο από το να κάθεται κάποιος στον καναπέ, κατέληξε.

Πηγή : http://www.fitstudio.gr/