Ενυδάτωση: βασικό συστατικό της διατροφής μας

images_ενυδάτωση.jpg

Η σημασία της ενυδάτωσης ως ένα από τα βασικά συστατικά της διατροφής ήταν ένα από τα θέματα που κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων στο 11ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Διατροφής στη Μαδρίτη.
 


Τη σημασία της επαρκούς ενυδάτωσης τόσο σε αθλητές όσο και σε εργαζόμενους κάλυψαν δύο σημαντικοί ομιλητές. Αναλυτικότερα, ο καθηγητής Αθλητικής Διατροφής του Πανεπιστημίου του Lougborough, Δρ RJ Maughan αναφέρθηκε στην επίδραση της επαρκούς ενυδάτωσης στην αθλητική απόδοση. Οι ανάγκες των αθλητών σε υγρά καθορίζονται από πολλούς παράγοντες, όπως ανέφερε, ανάμεσα στους οποίους σημαντικό ρόλο παίζουν η ένταση και η διάρκεια της άσκησης, οι περιβαλλοντικές συνθήκες αλλά και η φυσική κατάσταση του ίδιου του αθλητή.

Η επαρκής ενυδάτωση με τη σύγχρονη λήψη υδατανθράκων κατά τη διάρκεια της άσκησης φαίνεται να παίζει επίσης πολύ σημαντικό ρόλο σε αθλήματα που διαρκούν πάνω από 40 λεπτά. Μάλιστα ο καθηγητής Maughan τόνισε πως πολλοί αθλητές είτε ξεκινούν την προπόνηση ή τον αγώνα αφυδατωμένοι, καταναλώνουν ελάχιστα υγρά κατά τη διάρκεια της άσκησης ή υπερβαίνουν τα όρια υδάτωσης. Για το λόγο αυτό, συνέστησε στους παρευρισκόμενους να εκπαιδεύουν τους αθλητές στο να μπορούν οι ίδιοι να αξιολογούν μόνοι τους τα επίπεδα υδάτωσής τους, το ρυθμό εφίδρωσης καθώς και το ρυθμό απώλειας ηλεκτρολυτών. Μια ιδανική στρατηγική ενυδάτωσης για τους αθλητές, όπως αναφέρθηκε, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την κατάσταση ενυδάτωσης και ηλεκτρολυτών και τις ανάγκες σε ενέργεια πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον αγώνα. Τέλος, ο καθηγητής τόνισε πως η ταυτόχρονη λήψη υδατανθράκων είναι απαραίτητη, αλλά η ποσότητα των υδατανθράκων που προστίθεται σε ροφήματα ποικίλει.

Το ίδιο σημαντική φαίνεται να είναι και η ενυδάτωση κατά τη διάρκεια της εργασίας σύμφωνα με τον Dr. Lluís Serra Majem. Η αφυδάτωση φαίνεται να επηρεάζει την αποδοτικότητα, τα επίπεδα προσοχής και γενικότερα την υγεία των εργαζομένων. Η σωστή καθοδήγηση των εργαζομένων με σκοπό την επαρκή ενυδάτωσή τους ανάλογα με τις προσωπικές τους ανάγκες, τα χαρακτηριστικά της εργασίας τους καθώς και τις περιβαλλοντικές συνθήκες αποτελεί σημαντικό στοιχείο της διατροφικής εκπαίδευσης.

Τέλος, η Dr. Patricia Padrao, αναφέρθηκε σε επιδημιολογικά στοιχεία γύρω από την ενυδάτωση, αναγνωρίζοντας πως οι Ευρωπαίοι καταναλώνουν ημερησίως μικρότερες ποσότητες υγρών συγκριτικά με τις ΗΠΑ και τον Καναδά, ενώ από επιδημιολογικές μελέτες φάνηκε πως ομάδες του πληθυσμού που εμφανίζουν μειωμένη ημερήσια πρόσληψη υγρών είναι οι ηλικιωμένοι και οι νέοι.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr