Γεμιστές ντομάτες με λαχανικά

images_gemistes-ntomates-me-laxanika-chefoulis.gr_.jpg

Υλικά

    Ντομάτες μεγάλες 6 τεμ    
    Κολοκυθάκι 1 τεμ ψιλοκομμένο    
    Μελιτζάνα 1 τεμ ψιλοκομμένη    
    Πιπεριά κίτρινη 1 τεμ ψιλοκομμένη    
    Κρεμμύδι ξερό 1 τεμ ψιλοκομμένο    
    Σκόρδο 2 σκελίδες στο μπλέντερ    
    Κάπαρη 1 κουτάλι της σούπας στο μπλέντερ    
    Πιπερίτσα καυτερή 1 μικρό τεμ στο μπλέντερ    
    Βασιλικός 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένος    
    Μαϊντανός 1/2 ματσάκι ψιλοκομμένος    
    Ελαιόλαδο 1 φλιτζάνι του τσαγιού    
    Κασσέρι 1/2 φλιτζάνι τσαγιού τριμμένο    
    Αλάτι- πιπέρι κατά βούληση    
    Νερό 2 φλιτζάνια τσαγιού (περίπου το βλέπουμε στην πράξη)    

Για την μπεσαμέλ

    Ελαιόλαδο 4 κουταλιές της σούπας    
    Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 3 κουταλιές της σούπας    
    Γάλα 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού    
    Αλάτι κατά βούληση    
    Κασσέρι 2 κουταλιές της σούπας τριμμένο    

Εκτέλεση

Πλένουμε  τις ντομάτες, κόβουμε το καπάκι τους (το κρατάμε για μετά), αδειάζουμε την ψίχα (την ψιλοκόβουμε και την κρατάμε σε ένα μπολ) και τις βάζουμε σε ένα ταψί.Πλένουμε το κολοκύθι ,την πιπεριά και τα ψιλοκόβουμε. Την μελιτζάνα την πλένουμε, την ψιλοκόβουμε και την βάζουμε σε νερό με αλάτι  για 10 λεπτά και την στραγγίζουμε. Καθαρίζουμε το κρεμμύδι, το πλένουμε και το ψιλοκόβουμε. Καθαρίζουμε το σκόρδο το βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με την καυτερή πιπερίτσα, την κάπαρη και με τα μυρωδικά και τα χτυπάμε όλα μαζί. Σε τηγάνι βαθύ βάζουμε το μισό ελαιόλαδο να κάψει προσθέτουμε το κρεμμύδι,το κολοκύθι, την μελιτζάνα, την πιπεριά και τα σοτάρουμε όλα μαζί , αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε την ψίχα από τις ντομάτες ψιλοκομμένη και το μείγμα σκόρδου, τα ανακατεύουμε όλα μαζί περίπου για 6 -7 λεπτά, προσθέτουμε λίγο νερό και αφήνουμε να πάρουν 1-2 βράσεις. Κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε 2 κουταλιές τριμμένο κασσέρι.

Για την μπεσαμέλ : Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει, προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά να πάρει χρώμα χρυσοκίτρινο, προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε γρήγορα για να μη σβολιάσει η κρέμα  μας. Προσθέτουμε το αλάτι , κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το κασσέρι.

Τελικό στάδιο : Προσθέτουμε την μπεσαμέλ στο μείγμα της κατσαρόλας με τα λαχανικά και τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Γεμίζουμε τις ντομάτες με το μείγμα αυτό και τις σκεπάζουμε με το καπάκι τους. Βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στο ταψί , τοποθετούμε τις γεμιστές ντομάτες μέσα στο ταψί και αδειάζουμε 1 φλιτζάνι νερό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35-40 λεπτά περίπου (ανάλογα με τον φούρνο μας). Βγάζουμε το φαγητό  από τον φούρνο , πασπαλίζουμε με λίγο κασσέρι και σερβίρουμε.

Πηγή : http://www.chefoulis.gr/