Βόλεϊ: Διατροφή για «γερά» καρφιά!

images_volley.jpeg

Η πετοσφαίριση ή αλλιώς βόλεϊ είναι ένα άθλημα που περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενες προσπάθειες υψηλής έντασης και μικρής διάρκειας. Οι ενεργειακές απαιτήσεις για το άθλημα είναι αρκετά αυξημένες (0,07- 0,13 θερμίδες / κιλό / λεπτό). Ο οργανισμός χρησιμοποιεί κυρίως την αναερόβια πηγή ενέργειας που βρίσκεται αποθηκευμένη στο σώμα με την μορφή του γλυκογόνου. Η αυξημένη ένταση σε συνδυασμό με τη διάρκεια των φάσεων δεν επιτρέπει μεγάλη χρήση αερόβιας μορφής ενέργειας, όπως συμβαίνει σε αθλήματα που οι φάσεις διαρκούν πάνω από 1-1,5 λεπτό. Παράλληλα, η ικανότητα των αθλητών του βόλεϊ να έχουν αποκατάσταση μεταξύ των φάσεων, τους προσφέρει μεγαλύτερη ετοιμότητα για την επόμενη προσπάθεια.

Στο βόλεϊ οι αθλητές ακολουθούν απαιτητικό προπονητικό πρόγραμμα ώστε να αποδώσουν τα μέγιστα στους αγώνες. Οι ημερήσιες ενεργειακές απαιτήσεις για τους αθλητές της πετοσφαίρισης κυμαίνονται στις 2400 – 4200 θερμίδες για τις γυναίκες και 2800 – 5000 θερμίδες για τους άνδρες, ανάλογα με την ένταση και διάρκεια των προπονήσεων. Η σημαντικότητα των υδατανθράκων στο διαιτολόγιο των αθλητών έχει απώτερο σκοπό την επαρκή συμπλήρωση του αποθηκευμένου γλυκογόνου που θα προσφέρει γρηγορότερη ενέργεια, περισσότερη διάρκεια αλλά και καλύτερη συγκέντρωση κατά την διάρκεια του αγώνα.

Τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες είναι το ψωμί, τα δημητριακά, οι πατάτες, τα όσπρια και τα φρούτα. Η συνολική ποσότητα υδατανθράκων που πρέπει να λαμβάνεται καθημερινά ξεκινά από τα 350γρ και μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 800γρ. Η ποσότητα αυτή πρέπει να καταναλώνεται σπαστά μέσα στην ημέρα, ενώ χρειάζεται να πραγματοποιηθεί ένα γεύμα προ-προπόνησης/αγώνα και ένα γεύμα μετά-προπόνησης/αγώνα. Επειδή τα γεύματα καθορίζονται ανάλογα με την ώρα των προπονήσεων/αγώνα προτείνεται να καταναλώνετε το προ-αγωνιστικό γεύμα 1-2 ώρες πριν και ένα μετα-αγωνιστικό μέσα σε μισή ώρα μετά την λήξη της άσκησης.

Προ-αγωνιστικό (υδατάνθρακες ~ 75γρ)

    2 φέτες ψωμί με γαλοπούλα
    1 ποτήρι χυμό
    1,5 – 2 ποτήρια νερό

Μετα-αγωνιστικό (υδατάνθρακες ~ 60γρ)

    1 γιαούρτι φρούτων
    1 μπάρα δημητριακών

Το βάρος στους αθλητές πετοσφαίρισης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο γιατί επηρεάζει την αλτικότητα και την ευχέρεια κινήσεων. Ωστόσο οι προσπάθειες απώλειας βάρους θα πρέπει να πραγματοποιούνται σε περιόδους προετοιμασίας και αποκατάστασης. Στην διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου οι αθλητές θα πρέπει να εφαρμόζουν εξατομικευμένο διαιτολόγιο και να παρακολουθούνται από εξειδικευμένο προσωπικό για να αποφεύγονται αυξήσεις βάρους και ταυτόχρονα να εξασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή αθλητική απόδοση.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr