Ασκηση & Παχυσαρκία:Οδηγίες

images_παχυσαρκία_άσκηση.jpg

Η παχυσαρκία έκανε την εμφάνισή της με τη μορφή επιδημίας στον Δυτικό Πολιτισμό στις αρχές του 1970. από τότε έως σήμερα η παχυσαρκία έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο, τις ηλικίες και τις κοινωνικές τάξεις.
Ως παχυσαρκία ορίζεται η βιολογική εκείνη κατάσταση που έχει ως αποτέλεσμα την υπερβολική εναπόθεση λίπους στις λιποαποθήκες του οργανισμού. Παχύσαρκος θεωρείται κάποιος που συγκεντρώνει ποσοστό σωματικού λίπους πάνω από 25% για τους άνδρες και 30% για τις γυναίκες.


 
Οι τύποι της παχυσαρκίας είναι:

    Σε ολόκληρο το σώμα
    Στην κοιλιακή χώρα
    Στους μηρούς
    Κληρονομική παχυσαρκία

Από όλους αυτούς τους παράγοντες εκείνος που ενοχοποιείται σε μεγαλύτερο βαθμό είναι της κοιλιακής χώρας διότι τις περισσότερες φορές οδηγεί σε καρδιακά επεισόδια. Για τον λόγο αυτό έχει επαρκώς τεκμηριωθεί ότι η υπομέγιστη ένταση, η συστηματική δηλαδή μυϊκή άσκηση αερόβιου τύπου προστατεύει αποτελεσματικά την υγεία του ασκούμενου και προκαλεί ευεργετικές ιδιότητες σε όλα τα επίπεδα τόσο των υγιών ατόμων όσο και εκείνων που πάσχουν από παθήσεις κληρονομικές ή χρόνιες, χαρίζοντάς τους ευεξία σωματική και ψυχική (Armstrong Neil et al, 1998 ).
 
Η συστηματική άσκηση είναι διεθνώς αποδεδειγμένο ότι επιβάλλεται τόσο στην φάση του αδυνατίσματος όσο και στην φάση διατήρησης του υπάρχοντος σωματικού βάρους.
 
Επίσης προκαλεί ουσιαστική μεταβολή στην σύσταση του σώματος, διότι βοηθά στην διατήρηση του μυϊκού ιστού, της άλιπης μάζας και τη μείωση του λιπώδους ιστού. η άσκηση αποτελεί τη μοναδική υγιή και μακροχρόνια μέθοδο για τη μείωση του σωματικού βάρους, βοηθώντας ακόμα στην βελτίωση του ψυχισμού των παχύσαρκων ατόμων με έναν σωστό συνδιασμό άσκησης και διατροφής.
 
Δυστυχώς όμως το κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής εποχής αποτελεί το φαινόμενο της υποκινητικότητας ή αλλιώς της σωματικής αδράνειας. Το φαινόμενο αυτό, αποτελεί την σημαντικότερη αιτία παθολογικών επιπλοκών της υγείας αφού δεν υπάρχει σχεδόν καμία νόσος που να μην έχει σχέση με το φαινόμενο αυτό (Armstrong Neil et al, 1998).
 
Η συντριπτική πλειοψηφία των παχύσαρκων ανθρώπων, παρατηρείται ότι εμφανίζει έντονη απροθυμία συμμετοχής στην άσκηση ή εγκατάλειψης του επικαλούμενο δικαιολογίες, όπως :   

    Αυξημένες υποχρεώσεις και μειωμένος προσωπικός χρόνος
    Αδιαφορία και ανία
    Αυξημένες επαγγελματικές υποχρεώσεις
    Ηλικία
    Ντροπή εμφάνισης σε κοινούς χώρους άθλησης
    Αρνητική εντύπωση για τα αποτελέσματα της άσκησης

Δυστυχώς όμως, όλες οι προαναφερθέντες αιτίες, τις περισσότερες φορές αποτελούν «κίνητρο» των παχύσαρκων ατόμων ώστε να απέχουν από την σωματική δραστηριότητα και να εμένουν στον καθημερινό τρόπο ζωής τους. Αυτό συμβαίνει διότι το πρόβλημα με την αθλητική δραστηριότητα είναι πως δεν επιφέρει άμεσα τα αποτελέσματα που επιθυμεί ο ασκούμενος και επίσης το γεγονός ότι είναι απαραίτητο να έχει διάρκεια και επιμονή. Αυτό διότι οι πρώτες εβδομάδες της άσκησης μπορεί να είναι δύσκολες, όμως στην συνέχεια τα αποτελέσματα θα είναι ορατά ώστε να δημιουργούν στον αθλούμενο το αίσθημα της ικανοποίησης και της ευεξίας (Σουφλέρης Ευάγγελος, 2006).
 
Επίσης, τα άτομα αυτά μακροχρόνια θα μπορέσουν να αυξήσουν το βασικό τους μεταβολισμό, να μειώσουν το βάρος τους, και να βελτιώσουν την υγεία τους. Επομένως, οι παράγοντες εκείνοι που βοηθούν στην τήρηση ενός προγράμματος άσκησης, είναι οι ακόλουθοι:

    επιλογή κατάλληλου προγράμματος
    επιλογή συγκεκριμένης ώρας
    κατάλληλος ρουχισμός
    καταγραφή της προόδου της άσκησης
    αισιοδοξία
    κατάλληλη παρέα
    επιμονή και προσπάθεια

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν, τα θετικά  της άσκησης είναι:

    αύξηση καρδιοαναπνευστκού συστήματος και μεταβολισμού.
    αύξηση μυϊκής αντοχής και δύναμης.
    αύξηση HDL χοληστερόλης.
    αύξηση της οστικής πυκνότητας
    βελτίωση της ψυχικής υγείας, αρμονίας
    απαλλαγή από αυπνίες και βελτίωση σεξουαλικής ζωής.

Απαραίτητο επομένως είναι να κατανοήσουν τα παχύσαρκα άτομα ότι η φυσική δραστηριότητα μπορεί να πραγματοποιηθεί με πάρα πολλούς τρόπους κατά την διάρκεια της ημέρας με δραστηριότητες όπως τα ψώνια, το νοικοκυριό, το περπάτημα. Η άσκηση θα πρέπει να έχει διάρκεια 30min τουλάχιστον, να είναι μέτριας – υπομέγιστης έντασης και να εφαρμόζεται 3 – 5 φορές / βδομάδα.

Πηγή : http://www.fitstudio.gr/