Αθλητικά σωματεία: Ο διαιτολόγος δίπλα στον προπονητή

images_sportdiet.jpg

Ο ρόλος της διατροφής στην αθλητική απόδοση αλλά και γενικότερα στην αθλητική ζωή είναι πολύ σημαντικός. Άλλωστε, σύμφωνα με παγκόσμιους επιστημονικούς φορείς όπως ο Αμερικάνικος Σύλλογος Διαιτολόγων και το Αμερικάνικο Κολέγιο Αθλητιατρικής, η σωστή διατροφή βελτιώνει την αθλητική απόδοση και την αποκατάσταση μετά από έντονη προπόνηση. Η αθλητική απόδοση στηρίζεται στην διατροφική συμμόρφωση του αθλητή και στην καθημερινή εφαρμογή ενός ισορροπημένου διαιτολογίου. Επομένως, η συμβολή ενός διαιτολόγου στα αθλητικά σωματεία είναι καθοριστική.

Σε αντρικά ή γυναικεία τμήματα

Σε επαγγελματικό αλλά και ερασιτεχνικό επίπεδο ο ρόλος του διαιτολόγου είναι πολύ σημαντικός. Ο διαιτολόγος μπορεί να αποτελέσει μέρος του προπονητικού επιτελείου με κύριες αρμοδιότητες την εκτίμηση της ενεργειακής πρόσληψης των αθλητών, καθώς και για την εκτίμηση του ιδανικού βάρους αυτών. Ο διαιτολόγος είναι επίσης απαραίτητος σε περιπτώσεις όπως η προπόνηση, οι διπλές προπονήσεις, τα ταξίδια και τα παιχνίδια, καθώς είναι υπεύθυνος για την κάλυψη των απαιτήσεων των αθλητών σε ενέργεια, θρεπτικά συστατικά και υγρά. Η συνεργασία του διαιτολόγου με τον αθλητίατρο και τον εργοφυσιολόγο είναι η σημαντικότερη μιας και μέσα από τις αιματολογικές εξετάσεις και τα εργομετρικά τεστ θα μπορούν να καταρτίσουν το καλύτερο προπονητικό αλλά και διατροφικό πρόγραμμα του αθλητή.

Σε ακαδημίες συλλόγων και αθλητικά camps

Ο ρόλος του διαιτολόγου σε αυτές τις περιπτώσεις είναι επίσης ιδιαίτερα χρήσιμος. Οι ακαδημίες και τα αθλητικά camps που γίνονται μέσα στις διακοπές (Χριστούγεννα, Πάσχα και καλοκαίρι) αποτελούν ιδανική ευκαιρία όχι μόνο για να βελτιστοποιήσουν τα παιδιά τις αθλητικές τους επιδόσεις, αλλά και προκειμένου να μάθουν για τη σωστή διατροφή και τα οφέλη της. Άλλωστε, ζούμε σε μία χώρα όπου τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας έχουν «χτυπήσει κόκκινο», ενώ είναι πλέον γνωστό ότι τα παχύσαρκα παιδιά έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν και παχύσαρκοι ενήλικες. Μην ξεχνάτε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα παιδιά να υιοθετούν από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους τις σωστές διατροφικές συνήθειες. Επομένως, ένας διαιτολόγος θα συμβάλλει ιδιαίτερα στην καλύτερή απόδοσή τους και θα τους μάθει τις βασικές αρχές της σωστής διατροφής, προκειμένου να τις υιοθετήσουν μια και.. για πάντα!

Τέλος, είναι σημαντικό να αρέσει ο αθλητισμός στον διαιτολόγο που θα επιλεχθεί και, γιατί όχι, να του αρέσει και το συγκεκριμένο άθλημα.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr