Αθλητικά παπούτσια, ρωτήστε πριν επιλέξετε

images_ωπαπουτσι.jpg

Τα αθλητικά παπούτσια αποτελούν ιδανική λύση για ξεκούραστα πόδια, είτε αθλείστε είτε όχι. Για καλύτερα αποτελέσματα, καλό θα ήταν να βρείτε πρώτα τον τύπο του πέλματός σας και στην συνέχεια να καταλήξετε στο κατάλληλο ζευγάρι.

Αν είναι επίπεδο το πέλμα;

Προτιμήστε ένα παπούτσι με περισσότερη υποστήριξη παρά μαλακή επένδυση. Φροντίστε ο τύπος παπουτσιού να έχει πυκνή επένδυση στο μέσον της σόλας, κάτω από την εσωτερική καμάρα, δημιουργώντας ένα φράγμα που εμποδίζει τα πέλματα τα στρέφονται υπερβολικά προς τα μέσα. Επιπλέον, στο εσωτερικό του παπουτσιού, η φτέρνα παρέχει έξτρα σταθερότητα, κρατώντας ευθυγραμμισμένο το πέλμα σας, το οποίο τείνει να είναι πιο ευλύγιστο από τους άλλους τύπους, λόγω της ρηχής καμάρας. Για να σιγουρευτείτε αν επιλέγετε τη σωστή κατηγορία, έλεγξε τη σόλα: πρέπει να είναι πλατιά και επίπεδη.

Αν έχω ψηλή καμάρα;

Αγοράστε ένα παπούτσι με ουδέτερη επένδυση, τα οποία παρέχουν έξτρα επένδυση στο μέσον τη σόλας για να απαλύνουν τους κραδασμούς. Θα διαπιστώσετε πως είναι πιο ευλύγιστα από τα άλλα παπούτσια. Αυτό συμβαίνει επειδή τα πέλματα με ψηλή καμάρα δεν απαιτούν επιπλέον σταθερότητα, ενώ αντίθετα χρειάζονται ώθηση για να στρέφονται με ασφάλεια. Θα διαπιστώσετε πως οι σόλες έχουν σχήμα μπανάνας και αντί να ακουμπούν τελείως στο έδαφος, στρέφονται ελαφρώς προς τα πάνω στα δάχτυλα.

Τι να θυμάστε πριν τις αγορές σας;

Τα πέλματα σας πρήζονται μέσα στην ημέρα –το ίδιο και όταν τρέχετε- γι’ αυτό ψωνίστε το απόγευμα ή αφού πάτε για τρέξιμο. Τα πέλματά σας θα είναι μισό νούμερο μεγαλύτερα κι αυτό είναι το μέγεθος που πρέπει να πάρετε.

Το ιδανικό μέγεθος είναι πρακτικά όταν το μεγάλο δάχτυλο απέχει όσο ένας αντίχειρας από την άκρη του παπουτσιού. Αν είναι μικρότερο, το δάχτυλο μπορεί να χτυπά στο πάνω μέρος του παπουτσιού όταν τρέχετε, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα κάτω από το νύχι.

Πιάστε το μπροστινό μέρος του παπουτσιού με το ένα χέρι και τη φτέρνα με το άλλο και λυγίστε το μπροστινό μέρος προς τα πάνω. Η σόλα πρέπει να κάμπτεται μπροστά, εκεί που κάμπτεται και το πέλμα. Αν λυγίζει στη μέση, δεν παρέχει αρκετή υποστήριξη στην καμάρα.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr