Άνοιξη: Η εποχή της ανανέωσης και της αντιοξειδωτικής διατροφής!

images_ωανοιξη.jpg

Γενικά η Άνοιξη είναι μια καλή περίοδος για αλλαγές. Είναι η εποχή που ο καιρός «γλυκαίνει», μεγαλώνει η ημέρα και απολαμβάνουμε περισσότερο τον ήλιο – πηγή της ψυχικής μας ισορροπίας!

Μπορούμε να αντιληφθούμε τις ομορφιές αυτής της εποχής κοιτάζοντας τη διαθεσιμότητα των προϊόντων της άνοιξης σε σχέση με του χειμώνα. Πλέον απολαμβάνουμε ακόμα περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα οποία προσφέρουν πλήθος βιταμινών και συμβάλλουν στη φυσική αποτοξίνωση του σώματος.

Με τον ερχομό της Άνοιξης φεύγει το βάρος από τα ζεστά χειμωνιάτικα ρούχα και ταυτόχρονα αυξάνεται η θέληση για να χάσουμε κιλά ή για να ασχοληθούμε με μια δραστηριότητα. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η αύξηση του κόσμου στα γυμναστήρια και η αναζήτησης προγραμμάτων απώλειας βάρους, την συγκεκριμένη περίοδο.

Ο συνδυασμός της ισορροπημένης διατροφής με μια μορφή δραστηριότητας είναι πιο εύκολος τώρα και μπορείς να το πετύχεις τώρα αρκεί να υποδεχτείς την Άνοιξη!
Πως θα υποδεχτείς την Άνοιξη;

 

    Με αγάπη προς το σώμα σου

     Με «επιστροφή στις ρίζες σου»

     Με ανεξάντλητη θετική ενέργεια και διάθεση

Φροντίζω το σώμα μου

Ήρθε η ώρα για αποτοξίνωση…

Τα όργανα που χρειάζονται ενίσχυση την Άνοιξη είναι το ήπαρ, οι νεφροί και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Το ήπαρ είναι το βασικό όργανο αποτοξίνωσης διότι είναι υπεύθυνο για τον καθαρισμό και την αποβολή όλων των βλαβερών ουσιών των τροφών από τον οργανισμό.

Αυτή την περίοδο  και χρειάζεται «βοήθεια» για να μπορέσει να αποβάλλει τις τοξίνες και ταυτόχρονα να ενισχύσει τη λειτουργία και των άλλων συνεργατικών οργάνων του σώματος.

Οι νεφροί είναι τα φίλτρα του οργανισμού καθώς «φιλτράρουν» το αίμα και αποβάλλουν την περίσσεια νερού και των προϊόντων του μεταβολισμού, διατηρούν την ισορροπία των υγρών και των ηλεκτρολυτών (κάλιο, νάτριο, ασβέστιο, φώσφορος) του σώματος, ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση και εκκρίνουν πολύτιμες ορμόνες για τη εύρυθμη λειτουργία του ενδοκρινικού συστήματος.

 
Πως θα ενισχύσεις τα όργανα του σώματος με φυσικό τρόπο;

1. Με φρούτα και λαχανικά εποχής

Τα φρούτα και τα λαχανικά του Μαρτίου

    Φρούτα :

Γκρέιπ φρουτ, λεμόνια, μανταρίνια, πορτοκάλια.

    Λαχανικά:

Αγκινάρες, αντίδια, κουνουπίδι, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, μαρούλι, μπρόκολο, παντζάρι, πράσο, ραδίκια, ραπανάκι, σέσκουλο, σπανάκι, σπαράγγια, κρεμμυδάκια φρέσκα *Τα προϊόντα του μήνα: Σπαράγγια, παντζάρι, αντίδια

 
Φρούτα

Το γκρέιπφρουτ

Ανήκει στην οικογένεια των εσπεριδοειδών (μανταρίνια, λεμόνια, λάϊμ, πορτοκάλια, κουμκουάτ, φράπες, περγαμόντο), είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και τον Μάρτιο είναι στα καλύτερα του. Αν και φημίζεται για την πικρή του γεύση, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η γευστικότητά του εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την περίοδο συγκομιδής του, η οποία δεν θα πρέπει να είναι νωρίτερα από τον Μάρτιο.

Το γκρέιπφρουτ μπορεί να τονώσει την παραγωγή ενζύμων από το ήπαρ συμβάλλοντας στην γρηγορότερη αποτοξίνωση του σώματος. Ξεκίνα τη μέρα σου με ένα ποτήρι χυμό εσπεριδοειδών, όπως το πορτοκάλι, το μανταρίνι ή το γκρέιπφρουτ.

Το κόκκινο γκρέιπφρουτ έχει ακόμη περισσότερες ιδιότητες και συστατικά, όπως το λυκοπένιο και τα βιοφλαβονοειδή.

 
Λαχανικά

Το μπρόκολο:

Συμβάλλει στην αποτοξίνωση του οργανισμού ακόμα και από τους περιβαλλοντικούς ρύπους.

Το μπρόκολο περιέχει την γλυκοραφάνη, μία ένωση από την οποία παράγεται η σουλφοραφάνη όταν το λαχανικό μασηθεί ή καταπωθεί ως ρόφημα.

Η σουλφοραφάνη, είναι μια ένωση που βρίσκεται στο μπρόκολο και μπορεί να αυξήσει την ικανότητα των κυττάρων να προσαρμοστούν και να επιβιώσουν σε ένα ευρύ φάσμα των περιβαλλοντικών τοξινών καθώς επίσης βοηθά το σώμα μας να αποβάλλει γρηγορότερα τους εισπνεόμενους ρύπους.

Το μπρόκολο, όπως και τα περισσότερα σταυρανθή λαχανικά περιέχει θείο, το οποίο με τη σειρά του ενδυναμώνει τις αποτοξινωτικές ιδιότητες του συκωτιού.

Το σπανάκι

Το σπανάκι ανήκει στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά παίζει μεγάλο ρόλο στην υγεία του ήπατος, ενεργοποιώντας την λειτουργία της χολής για την εξάλειψη των τοξινών.

Οι αγκινάρες

Η αγκινάρα είναι πλούσια σε βιταμίνες C, K και φολικό οξύ.

Τα σπαράγγια

Μισό φλιτζάνι περιέχει μόνο 20 θερμίδες, 2 γραμμ. φυτικών ινών, 2 γραμμ. πρωτεΐνης, βιταμίνες A, C, E, K και ποτάσιο. Τα σπαράγγια βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και προσφέρουν ισχυρή αντιοξειδωτική προστασία.

Το τζίντζερ

Ή αλλιώς πιπερόριζα. Είναι μια ρίζα με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες, χάρη στην αντιοξειδωτική και την αντιφλεγμονώδη δράση της. Oι Kινέζοι το χρησιμοποιούν εδώ και 2000 χρόνια για τη βελτίωση στομαχικών διαταραχών και για την καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Μπορείτε να το προσθέσετε σε σαλάτες, στο φαγητό σας ή σε ροφήματα, όπως το πράσινο τσάι με λεμόνι.
2. Με πικρές γεύσεις και ξινές γεύσεις:

Lovely girl with pomelo slice, natural organic raw fresh food

Τα πικρά και τα ξινά τρόφιμα έχουν μεγάλη αποτοξινωτική επίδραση στο συκώτι. Τα τρόφιμα αυτά συνήθως εμπεριέχουν στη σύνθεσή τους χαμηλά ποσοστά υδατανθράκων και βοηθούν το πάγκρεας να «ξεκουραστεί» από την υπερβολική ενασχόλησή του για την παραγωγή ινσουλίνης.

Το γεγονός ότι τα περισσότερα τρόφιμα, τα οποία καταναλώνουμε καθημερινά περιέχουν συνήθως επεξεργασμένα άλευρα και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αναγκάζουν το πάγκρεας να λειτουργεί διαρκώς για να διατηρήσει τα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος, σταθερά.

Η εναλλαγή των γεύσεων αυτών στο ίδιο γεύμα ή σνακ βελτιώνει την υγεία  και αποτελούσε μια πρακτική αποτοξίνωσης πολλών ετών.

«Θυμάμαι τη γιαγιά μου να κρατάει το νερό μέσα στο οποίο είχε βράσει πικρά ραδίκια ή ζοχούς, ακόμα και τσουκνίδα που είχε μαζέψει μόνη της και να πίνει λίγο από τον πράσινο ζωμό με λίγες σταγόνες λεμόνι και μια κουταλιά ελαιόλαδο».

Σύγχρονες μελέτες έχουν δείξει ότι ο εμπλουτισμός του καθημερινού διαιτολογίου με πικρές και ξινές γεύσεις βοηθά το μεταβολισμό και στην άμεση αποτοξίνωση του σώματος.

Επίσης, βοηθούν στην διαδικασία της πέψης και μειώνουν την επιθυμία για γλυκό. Ιδιαίτερα αυτή την εποχή είναι απαραίτητα διότι σε συνδυασμό με τα ξινά τρόφιμα όπως είναι το λεμόνι, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνουν την εμφάνιση εποχικών αλλεργιών.

 
Επιστρέφω στις ρίζες μου

 
Τι προτείνει η κουζίνα της γιαγιάς για την ΑΝΟΙΞΗ ΤΟΥ 2016;

    Αφαιρώ από τη διατροφή μου ό,τι δεν υπήρχε στην κουζίνα της γιαγιάς μου

    Από τα πρώτα στη λίστα: Αλκοόλ και επεξεργασμένα τρόφιμα.
    Κατεψυγμένα τρόφιμα
    Αντικαθιστώ το επεξεργασμένο αλάτι με φυσικό θαλασσινό αλάτι.

Οποιοδήποτε επεξεργασμένο τρόφιμο που βρίσκεται στα ράφια των σούπερ μάρκετ περιέχει αλάτι και ζάχαρη, τα οποία αθροίζονται στον οργανισμό με αποτέλεσμα να αυξάνουν το βάρος πέραν του φυσιολογικού και να δημιουργούν τοξικότητα. Ένα «τοξικό» σώμα μπορεί ευκολότερα να νοσήσει και ευνοεί την ανάπτυξη διαφόρων ασθενειών, όπως ο διαβήτης και η υπέρταση, στο μέλλον.
Γι’ αυτό ξεκινήστε από σήμερα την αποτοξίνωση του οργανισμού σας.

    Βγάλε τη ζάχαρη από τη διατροφή σου και αναζήτησε συνταγές μαγειρικής με ποικιλία τροφίμων που βοηθούν το σώμα σου να αποβάλλει τις ελεύθερες ρίζες.
    Κάνε μικρές αντικαταστάσεις που σε φέρνουν πιο κοντά στη φύση
    Αντικαταστήστε το αγελαδινό γάλα με κατσικίσιο γάλα με χαμηλά λιπαρά
    Αποφύγετε τα γιαούρτια ή τα επιδόρπια γιαουρτιού με φρούτα και πρόσθετες γλυκαντικές ουσίες και επιλέξτε πρόβειο γιαούρτι. Βελτιώνει την πεπτική λειτουργία και το ανοσοποιητικό σύστημα.
    Δοκίμασε να φτιάξεις μόνος/η σου τα σνακ της ημέρας και εμπλούτισε κάθε γεύμα με φρούτα και λαχανικά
    Πέταξε τους συσκευασμένους χυμούς και εκμεταλλεύσου τα φρούτα και τα λαχανικά της Άνοιξης
    Χρησιμοποίησε βότανα και μπαχαρικά στο φαγητό σου, και όχι επεξεργασμένο αλάτι. Η ελληνική Γη είναι πλούσια σε βότανα, τα περισσότερα από τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί και για θεραπευτικούς σκοπούς. Η ρίγανη, το θυμάρι, το σταμναγκάθι, το γαρίφαλο, η κανέλα είναι μερικά από αυτά.
    Απέφυγε το τηγάνισμα και πρόσθεσε στις σαλάτες σου ελαιόλαδο, λεμόνι, πορτοκάλι ή οποιαδήποτε άλλο εσπεριδοειδές σου ταιριάζει.
    Φτιάξε τις δικές σου μπάρες δημητριακών με μέλι και ξηρούς καρπούς, χωρίς ζάχαρη, σοκολάτα και αποξηραμένα φρούτα με συντηρητικά
    Αντικατέστησε τη ζάχαρη με μέλι, μελάσσα ή πετιμέζι
    Παίξε με τις γεύσεις: Κάνε εναλλαγές αλμυρού- γλυκού- -ξινού- πικρού. Ιδανικές επιλογές:

    Χόρτα με λεμόνι, θαλασσινό αλάτι και ελαιόλαδο

    Πράσινη σαλάτα με πορτοκάλι, αβοκάντο και τζίντζερ

    Πράσινο τσάι με λεμόνι, πορτοκάλι ή μούρα

    Γιαούρτι πρόβειο με μέλι, φράουλες και ξηρούς καρπούς ( αμύφδαλα, καρύδια, πικραμύγδαλα).

    Smoothie με χυμός από γκρέιπφρουτ, πορτοκάλι, μανταρίνι, σπανάκι, καρότο και γιαούρτι

Δίνω στο σώμα μου ενέργεια

Ήλιος – Άσκηση και βιταμίνη D

Η βιταμίνη D – η αντικαταθλιπτική.  Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες η βιταμίνη D ρυθμίζει τα επίπεδα της σεροτονίνης, η οποία με τη σειρά της βελτιώνει τη διάθεση και την προκαλεί συναισθηματική ισορροπία. Η έλλειψή της έχει συνδεθεί με πληθώρα ασθενειών, μια εκ των οποίων είναι και η κατάθλιψη, η οστεοπόρωση και ο διαβήτης.

Ξεκίνα με μισή ώρα τρέξιμο τις ηλιόλουστες μέρες της Άνοιξης και απόλαυσε τα οφέλη της γυμναστικής και του ήλιου για το σώμα σου. Ψάξε για εναλλακτικές μορφές άσκησης, οι οποίες προφέρουν ισορροπία ψυχής και σώματος όπως η yoga!

Πηγή : http://www.apostoloschronopoulos.gr/

Χρονόπουλος Α.Απόστολος,Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος