Χοιρινό γεμιστό σε σφολιάτα

images_xoirino-gemisto-se-sfoliata-chefoulis.gr_.jpg

Υλικά

Για την γέμιση

    Ανάμεικτα λαχανικά 300 γρ    
    Μανιτάρια πλευρώτους 100 γρ κομμένα σε λωρίδες    
    Σέλερι 2 κλωνάρια ψιλοκομμένα    
    Κόλιανδρο 1 κουταλάκι του γλυκού    
    Ντομάτες λιαστές 4 τεμ    
    Κρεμμύδι ξερό 1 τεμ κομμένο σε ροδέλες    
    Σκόρδο 3 σκελίδες σε ροδέλες    
    Μαϊντανός 4 κλωναράκια ψιλοκομμένος    
    Τυρί κίτρινο για τοστ 6-7 φέτες κομμένο σε κύβους    
    Κεφαλοτύρι 100 γρ κομμένο σε κύβους    
    Μπέικον 3 φέτες ψιλοκομμένες    
    Γαλοπούλα καπνιστή 5 φέτες κομμένες σε κύβους    
    Πάπρικα γλυκιά & καυτερή 1/2 κουταλάκι του γλυκού    
    Αλάτι- πιπέρι
    Πορτοκάλι 1 τεμ τον χυμό του    
    Ελαιόλαδο 3 κουταλιές σούπας    
    Νερό 1/2 ποτήρι    

Για το κρέας

    Χοιρινό σπάλα ή λαιμό 2 κιλά    
    Ροζέ κρασί 1/2 κούπα τσαγιού    
    Μαργαρίνη 2 κουταλιές σούπας    
    Νερό 2 ποτήρι    
    Μπέικον 4 φέτες    
    Φύλλο σφολιάτας 1 τεμ    
    Κρόκος αυγού 1 τεμ χτυπημένος    

Για το συνοδευτικό

    Ρύζι 3 φλιτζανάκια μικρά του καφέ    
    Κριθαράκι 500 γρ    
    Μαργαρίνη 1 κουταλιά    
    Νερό 1 ποτήρι    
    Ζουμί από το κρέας το μισό    
    Αλάτι – πιπέρι

Για την σάλτσα

    Ζουμί από το κρέας το υπόλοιπο μισό    
    Κορν φλαουρ 2 κουταλιές σούπας    
    Μέλι 1 κουταλιά σούπας    

Εκτέλεση

Για την γέμιση : Καθαρίζουμε το κρεμμύδι,το σκόρδο,τα πλένουμε ,τα κόβουμε σε ροδέλες. Ψιλοκόβουμε το σέλερι και το πλένουμε. Σε τηγάνι βαθύ βάζουμε 3 κουταλιές ελαιόλαδο να ζεσταθεί ,προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο,τα σοτάρουμε , προσθέτουμε τα ανάμεικτα λαχανικά,το σέλερι, την γλυκιά &  καυτερή πάπρικα,τα μανιτάρια κομμένα σε λωρίδες,τις λιαστές ντομάτες,το κόλιανδρο συνεχίζουμε το σοτάρισμα, αλατίζουμε και σβήνουμε με τον χυμό πορτοκαλιού.Προσθέτουμε και 1/2 ποτήρι νερό, χαμηλώνουμε την φωτιά κι αφήνουμε να σιγοβράσουν περίπου για 10 λεπτά και κατεβάζουμε από την φωτιά.  Σε άλλο μικρό τηγάνι σοτάρουμε τις 3 φέτες ψιλοκομμένο μπέικον περίπου για 3 λεπτά και το προσθέτουμε μαζί με  την γαλοπούλα, το κίτρινο τυρί , το κεφαλοτύρι και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό στο μείγμα με τα λαχανικά κι ανακατεύουμε.

Για το κρέας : Κόβουμε ,ανοίγουμε και χτυπάμε  το χοιρινό για να το κάνουμε ρολό.Το πλένουμε , το βάζουμε να στραγγίξει και το αλατοπιπερώνουμε. Βάζουμε το κρέας σε σανίδα κοπής, το ανοίγουμε και ξεκινάμε να το γεμίζουμε με το μείγμα της γέμισης. Το τυλίγουμε σε ρολό, το δένουμε με σπάγκο πολύ καλά για να μη μας ανοίξει κατά το ψήσιμο.Βάζουμε 2 κουταλιές μαργαρίνη σε πλατειά κατσαρόλα να ζεσταθεί και σοτάρουμε το ρολό να ροδίσει από όλες τις πλευρές και να μαλακώσει. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμισθεί και προσθέτουμε 2 ποτήρια νερό, χαμηλώνουμε την φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε  να ψηθεί σιγά μέχρι να μαλακώσει. Βγάζουμε το κρέας από την κατσαρόλα και το αφήνουμε να κρυώσει. Ανοίγουμε την σφολιάτα, τοποθετούμε μέσα στο φύλλο το κρέας , κόβουμε τον σπάγκο και τον αφαιρούμε προσεκτικά ενώ τυλίγουμε το ρολό με τις υπόλοιπες φέτες μπέικον. Όπως είναι τοποθετημένο μέσα στο φύλλο το τυλίγουμε σε ρολό. Χαράζουμε σε ρόμβους κι αλείφουμε με τον χτυπημένο κρόκο αυγού.Το βάζουμε σε ένα ταψί ή πυρίμαχο σκεύος και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρει χρώμα και να ψηθεί η σφολιάτα. Το βγάζουμε, αφήνουμε να κρυώσει πολύ λίγο και το κόβουμε σε φέτες.

Για το συνοδευτικό :  Σε κατσαρόλα βάζουμε 1 κουταλιά μαργαρίνη να ζεσταθεί, σοτάρουμε το κριθαράκι με το ρύζι, προσθέτουμε το μισό ζουμί από το κρέας και 1 ποτήρι νερό, ανακατεύουμε, βάζουμε αλάτι ,πιπέρι κι αφήνουμε να βράσει για 15 λεπτά. Το βάζουμε  σε φόρμα για κέικ με την τρύπα στην μέση να πάρει το σχήμα της και το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.

Για την σάλτσα : Με το μισό ζουμί από το κρέας που ψήσαμε στην κατσαρόλα φτιάχνουμε  μια ωραία σάλτσα,  προσθέτοντας σε ένα κατσαρολάκι το ζουμί, 2 κουταλιές κορν φλάουρ, ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί το κορν φλάουρ, βάζουμε και το μέλι , αφήνουμε να βράσει για λίγα λεπτά μέχρι να πήξει.

Σερβίρουμε το κρέας κομμένο σε φέτες σε πιατέλα, σε άλλη πιατέλα έχουμε το ρύζι-κριθαράκι και σε ένα μπολ την σάλτσα και είναι όλα έτοιμα να τα απολαύσουμε.

Πηγή : http://www.chefoulis.gr/