Τα οφέλη της άσκησης στην εγκυμοσύνη

images_pregnancy-workout.jpg

Οι περισσότερες γυναίκες αποκομίζουν σημαντικά οφέλη από την συμμετοχή τους σε προγράμματα άσκησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Αλλά κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου χρειάζεται να βρεθεί το είδος της άσκησης που είναι κατάλληλο για την εγκυμονούσα,πλάνο το οποίο θα οργανωθεί μαζί με τον προσωπικό γιατρό ή κάποιο καταρτισμένο πρόσωπο ώστε να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις για το είδος της  άσκησης. Το επίπεδο της άσκησης που προτείνεται, εξαρτάται εν μέρει και από το επίπεδο φυσικής κατάστασης της εγκύου.


 
Ποια είναι τα οφέλη της άσκησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
 Χωρίς αμφιβολία η άσκηση εμφανίζει θετικές επιδράσεις στην έγκυο και στο παιδί(εάν περιπλοκές και ανωμαλίες δεν εμποδίζουν την έγκυο να ασκείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης).Η άσκηση θα μπορούσε να βοηθήσει στα εξής:
 

►Αισθάνεστε καλύτερα. Σε αυτή τη φάση της ζωής της , που μια έγκυος αναρωτιέται πως αυτό το παράξενο σώμα είναι δικό της, η άσκηση μπορεί να αυξήσει την αίσθηση του ελέγχου και να βελτιώσει το ενεργειακό επίπεδο της εγκύου. Όχι μόνο βελτιώνει την αίσθηση με την απελευθέρωση των ενδορφίνων (χημικές ουσίες του εγκεφάλου), αλλά η άσκηση:

    Ανακουφίζει τους πόνους της πλάτης και βελτιώνει την στάση του σώματος, με την ενδυνάμωση και τόνωση των μυών της πλάτης,των γοφών και των μηρών
    Μειώνει την δυσκοιλιότητα με την αύξηση της κινητικότητας του εντέρου
    Αποτρέπει την φθορά και την αποκοπή των συνδέσμων στις αρθρώσεις (που γίνονται πιο χαλαρές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λόγω των ορμονικών αλλαγών) με την ενεργοποίηση του αρθρικού υγρού μέσα στους συνδέσμους και στις αρθρώσεις
    Βοηθάει στον καλύτερο ύπνο με το να ανακουφίζει τον άγχος και την νευρικότητα που ίσως υπάρχουν κατά τις βραδινές ώρες λόγω κούρασης

►Δείχνετε καλύτερες.Η άσκηση αυξάνει τη ροή του αίματος στο δέρμα, πράγμα που κάνει τις εγκυμονούσες να δείχνουν πιο λαμπερές στην όψη.
 
►Προετοιμασία για την γέννηση.Οι δυνατοί μύες και η υγιής καρδιά μπορούν κατά πολύ μεγάλο βαθμό να βοηθήσουν την εγκυμονούσα κατά την στιγμή της γέννησης. Ο έλεγχος της αναπνοής μπορεί να βοηθήσει έτσι ώστε να ανακουφίσει τον πόνο κατά την γέννα. Ακόμα και σε δύσκολες περιπτώσεις γέννας η αύξηση της αντοχής είναι πραγματικά μια μεγάλη βοήθεια για την έγκυο γυναίκα.
 
►Επανάκτηση του πριν την εγκυμοσύνη σώματος πολύ γρήγορα. Η εγκυμονούσα θα προσλάβει λιγότερο λίπος και βάρος κατά την διάρκεια της γέννας αν συνεχίζει να ασκείται (υποθέτοντας πως ασκούνταν και πριν την εγκυμοσύνη). Αλλά δεν θα πρέπει να αναμένει η έγκυος ή να προσπαθεί να χάσει κιλά κατά τη διάρκεια της κύησης. Για τις περισσότερες γυναίκες στόχος θα πρέπει να είναι η καλή διατήρηση του επιπέδου ικανότητάς τους.

Πηγή : http://www.fitstudio.gr/