Πόση βιταμίνη Β6 χρειαζόμαστε;

images_b6vit.jpg

Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται περίπου 1,3 mg βιταμίνης Β6 καθημερινά. Η βιταμίνη Β6 η οποία είναι γνωστή και ως πυριδοξίνη, είναι ευρέως διαθέσιμη σε πολλά τρόφιμα, έτσι αν κάποιος κάνει μια φτωχή διατροφή ίσως χρειάζεται να προσθέσει στα γεύματα του την συγκεκριμένη βιταμίνη.H έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης είναι σπάνια αλλά κάποιες φορές εμφανίζεται στα ηλικιωμένα άτομα και στους αλκοολικούς.

Η βιταμίνη Β6 είναι απαραίτητη για μερικές λειτουργίες του οργανισμού, όπως ο μεταβολισμός των πρωτεϊνών, η υγεία των ερυθρών αιμοσφαιρίων και η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.Είναι επίσης απαραίτητη για ορισμένες λειτουργίες των νεύρων καθώς επίσης και για την παραγωγή χημικών του του εγκεφάλου που ονομάζονται νευροδιαβιβαστές.Αυτό έχει οδηγήσει μερικούς ανθρώπους να πιστεύουν πως η μεγάλη δόση βιταμίνης Β6 θα τους βοηθήσει σε διάφορες ασθένειες, όπως η κατάθλιψη κ.α. Δυστυχώς η έρευνα δεν έχει δείξει πως η λήψη μεγάλης δόσης βιταμίνης Β6 θα είναι ωφέλιμη έναντι κάποιων ασθενειών.Η βιταμίνη Β6 θα μειώσει τα επίπεδα ομοκυστεϊνης, ο οποίος είναι υψηλός παράγοντας για εμφάνιση καρδιακών παθήσεων.
 
Οι περισσότερες πολυβιταμίνες περιέχουν μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό βιταμίνης Β6, αλλά θα πρέπει να υπάρξει μεγάλη προσοχή με τα διατροφικά συμπληρώματα που περιέχουν αρκετή δόση βιταμίνης Β6. Το Food and Nutrition Board of Institute of Medicine έχει ορίσει ως ανώτατη δοσολογία της συγκεκριμένης βιταμίνης τα 100mg ανα ημέρα.Πολύ μεγάλες δόσεις,πάνω απο 500mg μπορεί να επιφέρουν καταστροφή του νευρικού συστήματος.

Πηγή : http://www.fitstudio.gr/