Οι ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης ίσως βοηθούν στους πόνους του ώμου

images_hourglass-workout-online.jpg

Ένα από τα πιο συνηθισμένα παράπονα –προβλήματα που ακούγονται είναι για τον πόνο στον ώμο, συγκεκριμένα για μια σφικτή αίσθηση, ένα κάψιμο στην κορυφή του τραπεζοειδή μυός (πάνω μέρος της πλάτης και ώμου). Για τα άτομα με το χρόνιο αυτό σύμπτωμα προτείνεται να αποφεύγονται οι ασκήσεις δύναμης για τους τραπεζοειδής και τους ώμους αλλά μια πρόσφατη μελέτη φέρνει μια άλλη προσέγγιση στο θέμα.

Σε αυτή την μελέτη, τα άτομα τα οποία εμφάνιζαν χρόνιους πόνους στην περιοχή του τραπεζοειδή και των ώμων από τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις-δραστηριότητες(υπέρχρηση)κατατάχθηκαν σε διαφορετικές ομάδες, μια προπόνηση δύναμης, μια γενικής φυσικής κατάστασης (που περιλάμβανε ιππασία και ποδήλατο) και μια ομάδα ελέγχου που δεν έκανε καμία δραστηριότητα.

Η ομάδα που έκανε προπόνηση δύναμης είχε τα καλύτερα αποτελέσματα, σημειώνοντας μια σημαντική, και εντούτοις βαθμιαία μείωση του πόνου μετά από 10 εβδομάδες. Αυτοί ξεκίνησαν με 3 συνεδρίες την εβδομάδα εκτελώντας 3 σετ των 12 επαναλήψεων από 5 διαφορετικές ασκήσεις,ενώ στην συνέχεια έγιναν 3 σετ των 8 επαναλήψεων. Οι ασκήσεις πουέκαναν περιελάμβαναν:

Κωπηλατική με το ένα χέρι            

Πλάγιες Aρσεις                   

Όρθια Κωπηλατική    

Ανασπάσεις ώμων                          

Αντίστροφα Ανοίγματα    
   
                               
Οι περισσότεροι από εμάς τείνουμε να έχουμε αυτούς τους μύες σφιχτούς και αδύναμους αλλά όπως αυτή η μελέτη δείχνει, εξασκώντας τους συγκεκριμένους μύες με υψηλής έντασης προπόνηση δύναμης ίσως παρουσιάζονται καλύτερα οφέλη.

Πηγή : http://www.fitstudio.gr/