Ναι στην άσκηση, αλλά πόση άσκηση;

images_posiask.jpg

Πόσες ημέρες την εβδομάδα χρειάζεται να γυμνάζεστε; Μπορείτε να πάρετε όλα τα οφέλη για την υγεία από μια εβδομαδιαία προπόνηση διάρκειας άνω των δύο ωρών, όπως μπορείτε με καθημερινές 20λεπτες συνεδρίες;

Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Queen’s στον Καναδά, εξέτασε πώς αντιδρά το σώμα όταν γυμνάζεται μια φορά σε σύγκριση με αρκετές φορές την εβδομάδα, και πώς η συχνότητα της άσκησης επηρεάζει τους κινδύνους για την υγεία.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη φυσική δραστηριότητα, οι ενήλικες πρέπει να συγκεντρώνουν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας, με χρονικές περιόδους τουλάχιστον 10 λεπτών ή και περισσοτέρων. Το Αμερικανικό Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών, ωστόσο, προτείνει τουλάχιστον 30 λεπτά καθημερινής μέτριας έως έντονης δραστηριότητας άσκησης. Δεδομένης της έλλειψης έρευνας για σαφή απόδειξη της βέλτιστης συχνότητας της άσκησης, η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Queen’s έθεσε ως στόχο να βρει την απάντηση.

Η μελέτη

Η εν λόγω μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 2.324 ενήλικες, ηλικίας 18 έως 64 ετών. Τα άτομα χωρίστηκαν σε δύο ομάδες – η ομάδα που ασκείτο τακτικά και η ομάδα που ασκείτο πιο αραιά – και τους είχαν δοθεί επιταχυνσιόμετρα για να παρακολουθούν τη δραστηριότητά τους για μια εβδομάδα. Στην ομάδα που γυμναζόταν τακτικά δόθηκαν πέντε ημέρες σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα, ενώ στην δεύτερη ομάδα, μία έως τέσσερις ημέρες άσκησης αντίστοιχα. Και οι δύο ομάδες κλήθηκαν να ολοκληρώσουν σε μια εβδομάδα τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έως έντονης δραστηριότητας.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα άτομα που ασκούνταν πιο τακτικά είχαν μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν μεταβολικό σύνδρομο σε σχέση με εκείνα που ασκούνταν κατά διαστήματα.

Πιάστε «συχνότητα»…

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο βραχυπρόθεσμος χαρακτήρας αυτής της μελέτης καθιστά δύσκολο να εξαχθούν μακροπρόθεσμα συμπεράσματα σχετικά με το πώς η συχνότητα της άσκησης επηρεάζει παραμέτρους υγείας, όπως το μεταβολικό σύνδρομο.

Αυτό που γνωρίζουμε βέβαια είναι ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι οποιαδήποτε μορφή άσκησης σας ευχαριστεί, σίγουρα είναι προτιμότερη από το τίποτα. Ωστόσο, φροντίστε να την κατανείμετε σε μικρότερα διαστήματα, ομοιόμορφα κατανεμημένα μέσα στην εβδομάδα, καθώς φαίνεται ότι έτσι παρέχονται τα περισσότερα οφέλη για την υγεία. Μην ξεχνάτε επίσης ότι η μείωση του στρες και η ψυχική διέγερση είναι μερικά ακόμη από τα οφέλη που συνδέονται με τη συχνότερη άσκηση.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr