Λαχανοντολμάδες με μπακαλιάρο

images_laxanontolmades-me-mpakaliaro-chefoulis.gr_.jpg

Υλικά

    Λάχανο άσπρο 1 μεγάλο    
    Μπακαλιάρος 1 κιλό    
    Ρύζι Καρολίνα 1 φλιτζάνι τσαγιού    
    Κρεμμύδι ξερό 1 τριμμένο στον τρίφτη    
    Μαϊντανός 1/2 ματσάκι ψιλοκομμένος    
    Ελαιόλαδο 1 φλιτζάνι του τσαγιού    
    Αλάτι- πιπέρι

Για το αυγολέμονο

    Αυγά 2 τεμ    
    Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1/2 φλιτζάνι τσαγιού    
    Λεμόνια 2 μόνο τον χυμό τους    
    Αλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση

Βγάζουμε το σκληρό κομμάτι που βρίσκεται στην κάτω μεριά από το λάχανο και το ζεματάμε όπως είναι ολόκληρο σε μια κατσαρόλα με νερό.Αρχίζουμε να βγάζουμε ένα – ένα τα φύλλα του. Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό και μόλις αρχίζει να βράζει προσθέτουμε τον μπακαλιάρο. Αφήνουμε να βράσει για 4-5 λεπτά και κατεβάζουμε από την φωτιά. Μόλις κρυώσει λίγο βγάζουμε την πέτσα και τα κόκκαλα και τον μαδάμε σε μικρά κομματάκια.Τα βάζουμε σε ένα μπολ ,μαζί με το ρύζι,το τριμμένο κρεμμύδι,τον μαϊντανό ,αλατοπίπερο και λίγο ελαιόλαδο. Στον πάτο μιας φαρδιάς κατσαρόλας  βάζουμε 2-3 φύλλα από το λάχανο. Στη συνέχεια ξεκινάμε να γεμίζουμε τους λαχανοντολμάδες μας. Παίρνουμε κάθε φύλλο από το λάχανο, το ανοίγουμε καλά και το γεμίζουμε με ένα κουταλάκι του γλυκού από τη γέμιση μπακαλιάρου.Τυλίγουμε πολύ σφιχτά κλείνοντας από το πλάι καλά ώστε να θωρακίσουμε την γέμιση. Στρώνουμε τους λαχανοντολμάδες στη σειρά μέσα στην κατσαρόλα κι αρκετά κοντά τον έναν με τον άλλο(σφιχτά). Τους σκεπάζουμε με ένα πιάτο, βάζουμε νερό ίσα να σκεπαστούν οι ντολμάδες, ρίχνουμε  το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνουμε για 30-40 λεπτά.Δοκιμάζουμε αν τσιμπιούνται εύκολα με ένα πιρούνι.

Για το αυγολέμονο : Χτυπάμε τους κρόκους των αυγών καλά και ρίχνουμε μέσα το χυμό από τα λεμόνια σιγά σιγά . Παίρνουμε περίπου 1 μεγάλο ποτήρι ζουμί από την κατσαρόλα που βράσαμε τους ντολμάδες, το αδειάζουμε στο μείγμα αυγών και λεμονιού , αλατοπιπερώνουμε και το χτυπάμε. Σιγά σιγά χωρίς να σταματήσουμε να χτυπάμε προσθέτουμε το αλεύρι προσέχοντας να μην σβολιάσει. Όλο αυτό το μείγμα το αδειάζουμε στην κατσαρόλα και το αφήνουμε να βράσει, κουνώντας απαλά την κατσαρόλα, για να μην αρπάξει από κάτω, μέχρι να δούμε ότι έγινε σαν κρέμα.

Πηγή : http://www.chefoulis.gr/