Η επίδραση των δημητριακών ολικής άλεσης στην υγεία της καρδιάς

images_muesli.jpg

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερο έχει αρχίσει να αποδεικνύεται η δράση των δημητριακών ολικής άλεσης τόσο σε θέματα που αφορούν την υγεία όσο και σε θέματα διαχείρισης βάρους.Έρευνα που παρουσιάστηκε στην Ελβετία επιβεβαιώνει τη θεωρία ότι μια δίαιτα πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως μπορεί να παρέχει οφέλη στην υγεία της καρδιάς.


Στη μελέτη που παρουσιάστηκε, συμμετείχαν 17 υγιή άτομα, τα οποία κατανάλωσαν είτε δίαιτα πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως είτε δίαιτα, η οποία περιείχε επεξεργασμένα δημητριακά (λευκό αλεύρι), για δυο εβδομάδες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, ακόμα και σε μια τόσο σύντομη παρέμβαση, παρατηρήθηκε ελάττωση των επιπέδων της ολικής και LDL χοληστερόλης στα άτομα που ακολούθησαν τη δίαιτα με δημητριακά ολικής αλέσεως συγκριτικά με τα άτομα που ακολούθησαν τη δίαιτα με επεξεργασμένα δημητριακά. Επιπλέον, η δίαιτα με δημητριακά ολικής άλεσης προκάλεσε αύξηση των επιπέδων βεταΐνης στο πλάσμα. Η βεταΐνη είναι μια ένωση η οποία σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου. Επίσης δείκτες υγείας του εντέρου όπως η τακτικότητα των κενώσεων ήταν επίσης βελτιωμένοι στα άτομα που ακολουθούσαν τη δίαιτα με δημητριακά ολικής αλέσεως.
 
Αλλες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι οι άνθρωποι που τρώνε δημητριακά ολικής άλεσης έχουν πιο υγιές σωματικό βάρος και χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος από εκείνους που τα παραλείπουν ή επιλέγουν άλλες τροφές από τα δημητριακά.
Μελέτες που αφορούν τα παιδιά δείχνουν ότι εκείνα που επιλέγουν να τρώνε συχνά δημητριακά ολικής άλεσης είναι λιγότερο πιθανό να είναι παχύσαρκα από αυτά που δεν τρώνε συχνά. Στοιχεία επίσης δείχνουν ότι τα παιδιά που τρώνε συχνά δημητριακά ολικής άλεσης καταναλώνουν λιγότερο λίπος και λαμβάνουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των φυτικών ινών, των βιταμινών, και των ιχνοστοιχείων.
 
Διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες όπως αυτές που περιέχουν τα δημητριακά ολικής άλεσης μπορεί να μειώσει κατά 22% τις πιθανότητες που έχετε για να αποβιώσετε από καρδιοπάθειες, ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος και μολύνσεις.
 
Προκειμένου να ενισχύσετε την υγεία της καρδιάς σας εντάξτε τουλάχιστον 3 μερίδες δημητριακών ολικής άλεσης στο ημερήσιο διατροφολόγιό σας και προστατευτείτε!

Πηγή : http://www.fitstudio.gr/