Γυμναστική στα παιδιά

images_Children-Exercise.jpg

Οι περισσότεροι ενήλικες όταν μιλούν γύρω από θέματα άσκησης φαντάζονται άτομα να τρέχουν πάνω σε κάποιον διάδρομο ή να κάνουν ασκήσεις με βάρη. Αλλά για τα παιδιά, άσκηση σημαίνει το να μπορούν να παίζουν και να παραμένουν ενεργητικά-δραστήρια. Τα παιδιά ασκούνται στην ώρα της γυμναστικής στο σχολείο, όταν παίζουν ποδόσφαιρο ή συμμετέχουν σε κάποιο χορό. Επίσης ασκούνται όταν βρίσκονται διακοπές, όπου κάνουν ποδήλατο ή παίζουν κάποιο παιχνίδι.


 
Τα οφέλη της άσκησης
Ο καθένας μπορεί να ωφεληθεί από την συχνή και τακτική άσκηση. Τα παιδιά τα οποία είναι δραστήρια θα:

    Έχουν δυνατότερους μύες και οστά
    Έχουν ένα πιο λεπτό σώμα καθώς η άσκηση βοηθάει στον έλεγχο του σωματικού λίπους
    Είναι λιγότερο επιρρεπή στο να γίνουν υπέρβαρα
    Μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2
    Έχουν χαμηλή πιθανότητα ανάπτυξης αρτηριακής πίεσης και επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα
    Έχουν καλύτερη εμφάνιση

Εκτός από την απόλαυση των υγιεινών πλεονεκτημάτων από την συχνή άσκηση, τα παιδιά που παραμένουν σε καλή φυσική κατάσταση έχουν καλύτερο ύπνο και γίνονται πιο ικανά στο να αντιμετωπίσουν σωματικές και συναισθηματικές προκλήσεις-από το να τρέξουν να προλάβουν το λεωφορείο μέχρι να μελετήσουν για ένα διαγώνισμα στο σχολείο.
 
Τα 3 συστατικά του Fitness
Αν έχετε παρακολουθήσει τα παιδιά στην παιδική χαρά την ώρα που παίζουν ίσως να έχετε διαπιστώσει τα 3 συστατικά του Fitness:

    Τρέχουν περιμετρικά του χώρου (αντοχή)
    Διασχίζουν το μονόζυγο με τα χέρια τους (δύναμη)
    Σκύβουν για να δέσουν τα κορδόνια τους (ευλιγισία)

Οι γονείς πρέπει να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να συμμετέχουν σε μια ποικιλία δραστηριοτήτων έτσι ώστε να αναπτύσσουν και τα 3 συστατικά του fitness.
 
Η αντοχή αναπτύσσεται όταν τα παιδιά συμμετέχουν σε αερόβιες δραστηριότητες. Κατά τη διάρκεια της αερόβιας άσκησης οι χτύποι της καρδιάς γίνονται περισσότερο έντονοι και το άτομο αναπνέει με μεγαλύτερη συχνότητα. Όταν η αερόβια άσκηση εκτελείται συχνά και για συνεχόμενο χρονικό διάστημα δυναμώνει την καρδιά και βελτιώνει την ικανότητα του σώματος να μεταφέρει οξυγόνο σε όλα τα κύτταρα.

Πηγή : http://www.fitstudio.gr/