Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία. Ώρα να αλλάξετε τον τρόπο σκέψης σας…

images_MEDITATION22.jpg

Ας υποθέσουμε ότι περπατάς στο δρόμο. Συναντάς έναν γνωστό σου, ο οποίος περπατάει δίπλα σου και σε προσπερνάει χωρίς να πει ούτε ένα “Γεια”. Ποια είναι η αντίδραση σου εκείνη τη στιγμή;

Σίγουρα θα αρχίσουν να περνάνε διάφορες σκέψεις από το μυαλό σου : “Γιατί με αγνόησε;”, “Μήπως δε με συμπαθεί;”, “Θα μπορούσε να πει έστω ένα γεια, δε χάθηκε και ο κόσμος!”. Αυτές οι σκέψεις αποφέρουν άσχημα συναισθήματα , τα οποία με τη σειρά τους σε κάνουν να νιώθεις μια μεγάλη απόρριψη. Εσύ λοιπόν, αφού έχεις πεισμώσει για τα καλά, την επόμενη φορά που τον συναντάς στο δρόμο τον αποφεύγεις. Με αυτό τον τρόπο γεννιέται μια “έχθρα” ανάμεσά σας. Ας το πάρουμε όμως αλλιώς: Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν το πρώτο πράγμα που θα σου ερχόταν στο μυαλό δεν ήταν όλη αυτή η ιστορία, αλλά το : “Κοίτα να δεις! Μάλλον δεν θα με πρόσεξε!”

Πολλές φορές, πιστεύουμε ότι κάτι είναι αληθινό, επειδή έτσι νιώθουμε. Οι καταστάσεις μπορούν να επηρεάσουν τις σκέψεις μας και αυτές με τη σειρά τους, τα συναισθήματα και τις πράξεις μας. Η λύση σε όλους αυτούς τους παραλογισμούς έρχεται, λοιπόν, από μια καινούρια μορφή θεραπείας, την Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία (ΓΣΘ). Η συγκεκριμένη θεραπεία μπορεί, στην κυριολεξία, να αλλάξει τον τρόπο σκέψης μας και, ειδικότερα, να αντικαταστήσει όλα τα αρνητικά πρότυπα σκέψης με άλλα πιο ρεαλιστικά.

Τι είναι όμως η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία (ΓΣΘ);

Η ΓΣΘ είναι ένας τύπος θεραπείας μέσω του λόγου και χρησιμοποιείται, κυρίως, για να αντιμετωπιστούν προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη, διατροφικές διαταραχές κλπ. Στηρίζεται στο ότι τα προβλήματα στη ζωή μας δεν προκύπτουν από τις ίδιες τις καταστάσεις, αλλά από το πώς τα ερμηνεύουμε εμείς οι ίδιοι και προτείνει να δούμε τον εαυτό μας με μια διαφορετική σκοπιά. Η ΓΣΘ λειτουργεί βασικά με μια διαδικασία μέσω της οποίας μαθαίνουμε όλα αυτά τα αρνητικά πρότυπα σκέψης που έχουμε. Όταν κάποιος αποφεύγει αυτό που τον φοβίζει και συνειδητοποιεί ότι τίποτα κακό δεν του συνέβη, τότε επανεκπαιδεύεται ο εγκέφαλός του και υπάρχουν πολλές πιθανότητες μετά από καιρό να μην υπάρχει αυτός ο φόβος.

Με ποιον τρόπο όμως επηρεάζει τον εγκέφαλο η ΓΣΘ;

Στον εγκέφαλο του κάθε ανθρώπου υπάρχει ένα τμήμα που ονομάζεται μεταιχμιακό σύστημα και συνδέει τη σύνθετη συμπεριφορά με μια πιο πρωτόγονη και ενστικτώδη συμπεριφορά. Δύο σημαντικά τμήματα του συστήματος αυτού είναι η αμυγδαλή, που σχετίζεται με τα συναισθήματα και ο ιππόκαμπος, ο οποίος σχετίζεται με τις τραυματικές εμπειρίες που έχει ένα άτομο. Μελέτες έχουν δείξει ότι η παρέμβαση με ΓΣΘ σε άτομα με υπερδραστηριότητα αυτού του συστήματος μπορεί να οδηγήσει και πάλι σε φυσιολογική δραστηριότητα. Επίσης, με τη βοήθεια της ΓΣΘ μπορούν να υπάρξουν αλλαγές στον προμετωπιαίο φλοιό, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την υψηλότερου επιπέδου σκέψη. Επομένως, παρατηρούμε ότι η ΓΣΘ πραγματοποιεί αλλαγές όχι μόνο στο συναισθηματικό, αλλά και στο λογικό εγκέφαλο.

Πόσο αποτελεσματική, όμως είναι στην πραγματικότητα η ΓΣΘ;

Η ΓΣΘ , λοιπόν, είναι η πιο αποτελεσματική από όλες τις θεραπείες μέσω του λόγου που υπάρχουν. Άτομα που έχουν δεχθεί παρέμβαση με ΓΣΘ, έχει αποδειχθεί ότι ακόμα και όταν σταματούν τη θεραπεία, συνεχίζουν να βελτιώνονται χάρη στις αλλαγές στη σκέψη και στη συμπεριφορά τους. Έρευνες έδειξαν ότι είναι τόσο αποτελεσματική, όσο και ορισμένες φαρμακευτικές αγωγές.

Παρόλα αυτά, θα πρέπει να τονίσουμε ότι η ΓΣΘ δεν απευθύνεται σε όλους. Σε άτομα που έχουν παιδικά τραύματα, για παράδειγμα, ίσως λειτουργήσει καλύτερα κάποια άλλη θεραπεία, η οποία θα είναι πιο μακροπρόθεσμη από τη ΓΣΘ. Επιπλέον, τα άτομα που θα ακολουθήσουν τη ΓΣΘ θα πρέπει να δεσμευτούν στο ότι θα αφιερώσουν όλο το χρόνο που θα τους ζητηθεί από τους ψυχοθεραπευτές για βελτίωση της συμπεριφορά τους. Η αλήθεια είναι ότι κάποια άτομα θα ανταποκριθούν με μεγαλύτερη επιτυχία στη θεραπεία και κάποια άλλα όχι, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλες τις θεραπείες.

Ας μπούμε λοιπόν όλοι στο νόημα της ΓΣΘ. Πώς; Ας προσπαθήσουμε να διώξουμε όλες τις αρνητικές σκέψεις από το κεφάλι μας όταν αντιμετωπίσουμε κάτι περίεργο στην καθημερινότητά μας. Αν λοιπόν αύριο συναντήσετε κάποιον στο δρόμο και δεν σας χαιρετήσει, μη διστάσετε να τον χαιρετήσετε εσείς. Αν και πάλι δε σας απαντήσει, συνειδητοποιείστε πολύ γρήγορα και εύκολα ότι το πρόβλημα δεν ήταν τελικά δικό σας. Και συνεχίστε αμέριμνοι τη βόλτα σας!

Πηγή : http://www.nutrimed.gr