Φάκελος άσκηση: 3 λόγοι που μας στέλνουν στα αποδυτήρια πριν καν ξεκινήσουμε

images_woman-lifting-weights.jpg

«Ξύπνα με μόλις τελειώσει ο Σεπτέμβρης»… λέει το τραγούδι και όχι τυχαία αφού ο Σεπτέμβριος, ο κατεξοχήν μήνας της ανασυγκρότησης και των νέων ξεκινημάτων, βρίσκει τους περισσότερους από εμάς αποφασισμένους να κάνουμε περισσότερη άσκηση. Άραγε γιατί ο αρχικός ενθουσιασμός φθίνει και το τέλος του μήνα μας βρίσκει αραχτούς στον καναπέ με ένα πιτόγυρο στο χέρι;

Η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη…
Όταν ξεκινάμε μια αθλητική δραστηριότητα είναι να έχουμε στο μυαλό μας ότι όσο εύκολη και αναζωογονητική κι αν μας φαίνεται, δεν θα πρέπει να «κουράζουμε» τις ίδιες μυϊκές ομάδες σε συντομότερο χρονικό διάστημα από εκείνο των 2 ημερών. Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να προκληθεί τραυματισμός των μυών ή/ και αυξημένος πόνος, δύο καταστάσεις που εγείρουν την έκλυση νευροδιαβιβαστών που αυξάνουν την τάση για κατανάλωση τροφίμων με αυξημένο περιεχόμενο σε λίπος και υδατάνθρακες, όπως οι τηγανητές πατάτες, οι «λαδόπιτες» κ.ά., θέτοντας σε κίνδυνο έτσι τη συνολική μας προσπάθεια!

Νηστικό αρκούδι δεν χορεύει….
Όταν ξεκινάμε την άσκηση θεονήστικοι ή παραφαγωμένοι, οι αντοχές μας είναι μειωμένες και η απόδοση μας απογοητευτική. Συνεπώς η ικανοποίηση που αντλούμε από αυτή και οι πιθανότητες να τη συνεχίσουμε ελάχιστες. Αντίθετα, όταν λίγο πριν την έναρξη της προπόνησης καταναλώνουμε ένα σνακ πλούσιο σε υδατάνθρακες που απορροφώνται γρήγορα, τροφοδοτούμε την «ενεργειακή μας μηχανή με καύσιμα πολλών οκτανίων» και αντιμετωπίζουμε τις απαιτήσεις της άσκησης περισσότερο σαν πρόκληση παρά σαν απειλή. Ένα ιδιαίτερα γρήγορο σνακ που παρέχει εκτός από τους κατάλληλους υδατάνθρακες, υγρά, ιχνοστοιχεία αλλά και βιταμίνες είναι ο χυμός φρούτων. Δοκιμάστε να καταναλώσετε ένα ποτήρι 100% φυσικό χυμό πορτοκάλι ή ανανά μέχρι και 30-60 λεπτά πριν το αερόβιο session στο γυμναστήριο ή τον αγώνα 5×5 και δείτε τις επιδόσεις σας να χτυπάνε κόκκινο!

Ο λόγος σου με χόρτασε και το ψωμί σου φάτο….
Αντίθετα με την κοινή πεποίθηση, ότι αμέσως μετά την άσκηση πρέπει να καταναλώνεται αποκλειστικά πρωτεΐνη, στην πραγματικότητα οι υδατάνθρακες πρέπει να καλύπτουν περίπου στο 60% των θερμίδων του γεύματος που ακολουθεί μετά το τέλος κάθε μέτριας έντασης άσκησης (πχ/ τρέξιμο ή βάρη) διάρκειας τουλάχιστον 30 λεπτών. Πατάτες, ρύζι, μακαρόνια και γενικά όλα τα υψηλά σε υδατάνθρακες τρόφιμα που υστερούν σε φυτικές ίνες, αλλά γενικά εντάσσονται σε μια ισορροπημένη διατροφή, είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για να καταναλωθούν. Βέβαια, μετά από δραστηριότητες με πολύ έντονη εφίδρωση προτεραιότητα είναι να δίνεται στα φρούτα και στους χυμούς τους, καθώς βοηθούν στην αναπλήρωση των υγρών και των ηλεκτρολυτών που έχουν χαθεί μέσω του ιδρώτα. Ανεπαρκής αναπλήρωση των χαμένων κατά την άσκηση υγρών και ηλεκτρολυτών συνεπάγεται μειωμένη ενέργεια, κόπωση και τροφοδοτεί τον φαύλο κύκλο της παραίτησης.

Συνεπώς, αυτό το Σεπτέμβρη, έχοντας για οδηγό τη σοφία με την οποία λειτουργεί το σώμα μας και ακολουθώντας ένα στοιχειώδη προγραμματισμό στα γεύματά μας με σύμμαχο πάντα την ευελιξία που μας προσφέρουν οι διαθέσιμες διατροφικές επιλογές, ίσως τελικά καταφέρουμε να αναγάγουμε την άσκηση σε προσωπική μας συνήθεια, απολαμβάνοντας έτσι τα αμέτρητα οφέλη της για πολύ καιρό!

Πηγή : http://www.nutrimed.gr