Πρακτικές διατροφικές συμβουλές για να γυμναστείτε πιο αποτελεσματικά

images_man-run-2013-2.jpg

H πλειοψηφία του κόσμου ξεκινά το γυμναστήριο ή την γυμναστική γενικότερα προσπαθώντας να πετύχει τα μέγιστα σε όσο το δυνατό συντομότερο χρόνο. Συχνά όμως το αυστηρό πρόγραμμα γυμναστικής συνδυάζεται και με αυστηρές δίαιτες και ακατάλληλες διατροφικές πρακτικές.

Το αποτέλεσμα είναι να νιώθουμε μεγάλη κούραση και τελικά να εγκαταλείπουμε την προσπάθεια μετά από λίγες μέρες ή εβδομάδες. Αρκετά συχνά παρατηρούνται και σοβαροί τραυματισμοί που θα μπορούσαμε να τους είχαμε αποφύγει εάν προσέχαμε περισσότερο τη διατροφή μας.

Μερικές λοιπόν συμβουλές για να ενισχύσετε αποτελεσματικά την προσπάθεια γυμναστικής με σύμμαχο σας τη διατροφή:

Δώστε έμφαση στην επαρκή πρόσληψη υδατανθράκων. Δηλαδή στο ψωμί, στα μακαρόνια, το ρύζι, τις πατάτες, τα φρούτα, τους χυμούς και τα λαχανικά. Οι υδατάνθρακες παρέχουν στον οργανισμό πολύτιμες βιταμίνες και μέταλλα, άμεση ενέργεια (γλυκόζη) για να μπορεί να γυμναστεί αποτελεσματικά και βοηθούν το σώμα να επανέλθει σε τέτοια κατάσταση που να μπορεί να ξαναγυμναστεί την επόμενη μέρα.

Tip: Καταναλώστε ένα μικρό σνακ με υδατάνθρακες 1 ώρα πριν και μια ώρα μετά τη γυμναστική σας. Συνοδέψτε το κυρίως σας γεύμα με ζυμαρικά ή ρύζι.

Εξασφαλίστε τη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού σας. Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος της γυμναστικής σας φροντίστε να πίνετε πολλά υγρά. Μην βασίζεστε μόνο στο αίσθημα της δίψας καθώς φαίνεται ότι ο μηχανισμός αυτός δεν λειτουργεί ιδανικά σε περιπτώσεις ατόμων που γυμνάζονται έντονα. Θυμηθείτε ότι ακόμα και αφυδάτωση της τάξης του 3%, μειώνει την αντοχή και επηρεάζει αρνητικά τη διάθεση. Εκτός από το νερό προτιμήστε και τα αθλητικά ποτά, το τσάι, τους χυμούς.

Tip: Σε περιπτώσεις άσκησης με έντονη εφίδρωση ζυγιστείτε πριν και μετά το τέλος της προπόνησής σας. Η διαφορά βάρους αντικατοπτρίζει την ποσότητα υγρών που πρέπει να πιείτε για να ενυδατωθείτε σωστά.
Καταναλώστε μέτριες ποσότητες καφεϊνούχων ποτών. Η καφεΐνη σε μέτριες ποσότητες, τονώνει το νευρικό μας σύστημα και βοηθά στην αποτελεσματικότερη «καύση» του λίπους.

Tip: Πιείτε μια κούπα καφέ πριν τη γυμναστική σας.

Προτιμήστε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας με μέτρια περιεκτικότητα λίπους. Αν και οι απαιτήσεις σε πρωτεΐνες είναι ελαφρώς αυξηµένες για ανθρώπους που γυμνάζονται έντονα, λανθασμένα οι περισσότεροι πιστεύουν ότι πρέπει να καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες πρωτεΐνης. Η αναγκαία πρωτεΐνη μπορεί να καλυφθεί από τη διατροφή μας χωρίς να καταφύγουμε σε συμπληρώματα. Το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά μας δίνουν άριστης ποιότητας πρωτεΐνη που αφομοιώνεται εύκολα από το σώμα μας.

Tip: Προτιμήστε να καταναλώνετε συχνότερα άπαχα κρεατικά όπως το κοτόπουλο, τη γαλοπούλα, τα ψάρια, χαμηλά σε λίπος γαλακτοκομικά και σπανιότερα αυγά.

Καταναλώστε πολλά φρούτα και λαχανικά για να μειώσετε το “πιάσιμο” μετά τη γυμναστική. Όταν γυμναζόμαστε έντονα αυξάνεται στο μυϊκό μας σύστημα η παραγωγή ελευθέρων ριζών που βλάπτουν τα μυϊκά κύτταρα. Το μούδιασμα ή αλλιώς “πιάσιμο” που νιώθουμε μετά από μια έντονη μέρα στο γυμναστήριο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις ελεύθερες ρίζες. Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν σε αφθονία αντιοξειδωτικές βιταμίνες που και εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και διευκολύνουν την αποκατάσταση του μυϊκού συστήματος.

Tip: Καταναλώστε σαλάτες με κάθε γεύμα και προσπαθήστε να τρώτε 2-3 φρούτα καθημερινά.

Πηγή : nutrimed.gr

Φαρατζιάν Πωλ, PhD, MSc