Παρέα με τους πρωινούς μας… φίλους!

images_3073.jpg

Το πρωινό αποτελεί το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας για μικρούς και μεγάλους. Παρόλο, όμως, που το γνωρίζουμε μεγάλο μέρος του πληθυσμού εξακολουθεί να «σνομπάρει» το πρωινό.

Σύμφωνα με πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, αρκετά είναι τα παιδιά στη χώρα μας που παραμελούν το πρωινό τους γεύμα καθώς μόλις λιγότερα από τα μισά φαίνεται να καταναλώνουν ένα ισορροπημένο πρωινό.

Θυμηθείτε… τα παιδιά έχουν αυξημένες ανάγκες σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά λόγω της ανάπτυξης, τα θεμέλια των οποίων πρέπει να «χτίζονται» από πολύ μικρή ηλικία. Επομένως τα παιδιά έχουν ανάγκη να προσλαμβάνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που θα καλύψουν τις ανάγκες τους.

Τι λένε οι έρευνες;

Αποτελέσματα μελετών έχουν δείξει ότι τα παιδιά που συνηθίζουν να καταναλώνουν πρωινό έχουν μεγαλύτερη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, υδατανθράκων – και φυτικών ινών – και χαμηλότερα ολικά λιπίδια και χοληστερίνη ενώ διατηρούν σταθερό το δείκτη μάζας σώματος εντός των φυσιολογικών ορίων γεγονός που μειώνει τις πιθανότητες ανάπτυξης του υπέρβαρου ή της παχυσαρκίας με την πάροδο των χρόνων.

Επίσης, έχει φανεί ότι τα παιδιά που καταναλώνουν πρωινό είναι περισσότερο δραστήρια καθώς έχουν περισσότερη ενέργεια και εμφανίζουν υψηλότερο καρδιο-αναπνευστικό επίπεδο. Τέλος, υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν τη συμβολή του πρωινού στην πνευματική απόδοση και μαθησιακή ικανότητα των παιδιών σε πεδία που αφορούν τη συμπεριφορά, τις γνωστικές και τις σχολικές επιδόσεις.

Αυτοί καθώς και άλλοι ακόμα λόγοι που έχουν αποδειχθεί και θα συνεχίσουν να αποδεικνύονται και στο μέλλον (καθώς η κατανάλωση πρωινού είναι από τα πολυμελετημένα ζητήματα στον τομέα της διατροφής) καθιστούν το ρόλο των γονέων σημαντικό για την αποφυγή παράλειψης πρωινού από τα παιδιά και για τη υιοθέτηση ενός υψηλού θρεπτικά πρωινού.

«Το πρωί πρέπει να καταναλώσεις ένα καλό πρωινό»… η φράση που πολλούς μας έχει σημαδέψει σηματοδοτεί την ύπαρξη στο πρωινό τροφίμων που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, πράγμα που σημαίνει ποικιλία και ποιοτικούς συνδυασμούς.

Οι πρωινοί σας φίλοι:

Υδατάνθρακες κυρίως μέσω της κατανάλωσης τροφίμων ολικής άλεσης όπως ψωμί ολικής, δημητριακά ολικής άλεσης, μπισκότα ή ακόμα και μπάρες ολικής άλεσης αλλά και φρούτων

Πρωτεΐνες και μάλιστα υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες όπως στο γάλα, το γιαούρτι, το τυρί κυρίως χαμηλών λιπαρών ή το αυγό

Λιπαρά και μάλιστα μονοακόρεστα ή/και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα μέσω της ένταξης τροφίμων όπως η φυτική μαργαρίνη, οι ξηροί καρποί κτλ

Η ισορροπημένη διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο για τη διατήρηση μιας καλής υγείας αλλά και για τον έλεγχο του σωματικού βάρους στα παιδιά αλλά και μετέπειτα στους ενήλικες. Η κατανάλωση πρωινού γεύματος είναι ένα ακόμη λιθαράκι στην προσπάθεια να «χτίσουμε» ένα γερό οργανισμό ήδη από την παιδική ηλικία. Τι περιμένετε λοιπόν; Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται…

                                                                                                                                   Πηγή : http://nutrimed.gr/