Η υπερβολική εφίδρωση σε γυναίκες

images_gimnastiki.jpg

Συμβουλές– Λύσεις

Περιορίστε  καφεΐνη και πικάντικα τρόφιμα

Αφεψήματα και ποτά, όπως ο καφές, τα αναψυκτικά τύπου κόλα και το αλκοόλ, τα πικάντικα τρόφιμα όπως το κάρυ ή καυτερή πιπεριά, μπορούν να προκαλέσουν εφίδρωση, ειδικά στη περιοχή του προσώπου αλλά και στο κεφάλι σας. Βοηθήστε τον εαυτό σας να προσδιορίσετε ποια τρόφιμα ή ποτά σας κάνουν να ιδρώνετε πολύ. Για να προσθέσετε γεύση στο φαγητό σας, διαλέξτε πιο ήπια μπαχαρικά έναντι των ισχυρών και καυτερών μπαχαρικών που χρησιμοποιούσατε εως τώρα.

Μειώστε το στρες

Είναι ένας φαύλος κύκλος. Το στρες μπορεί να προκαλέσει εφίδρωση, και η υπερβολική εφίδρωση μπορεί να προκαλέσει άγχος. Οι τεχνικές χαλάρωσης όπως η yoga, ο διαλογισμός, βαθιές αναπνοές και το massage relax μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο θερμορύμισης του σώματός σας και να μειώσει τα αποτελέσματα της εφίδρωσης με μειωμένη παραγωγή των ιδρωτοποιών αδένων σε φυσιολογικά επίπεδα.

Μπείτε σε ένα μάθημα yoga, αφιερώστε λίγο χρόνο κάθε μέρα στον εαυτό σας για χαλάρωση και ευεξία.

Παραμείνετε Υγιείς

Η παχυσαρκία, το κάπνισμα και κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν τα συμπτώματα εφίδρωσης.

Έτσι, διατηρήστε ένα υγιές σωματικό βάρος, περιορίστε το κάπνισμα και την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Με το τρόπο αυτό όχι μόνο θα μειώθεί η εφίδρωση, παράλληλα θα αυξήσετε τη μεταβολική σας ισορροπία, θα αισθάνθείτε καλύτερα και ταυτοχρόνως μειώνετε τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών ασθενειών και παθήσεων.

Εάν η υπερβολική εφίδρωση προκαλεί προβλήματα στη ζωή σας, μιλήστε με το θεράποντα ιατρό σας για τις θεραπείες και μεθόδους αποκατάστασης, π.χ  εξατομικευμένη διατροφή μείωσης συμπτωμάτων, φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση έντονης εφίδρωσης κλπ.

Καλέστε το θεράποντα ιατρό σας αμέσως εάν έχετε : πυρετό, απώλεια βάρους, πόνο και τσιμπήματα στο στήθος ή ταχυκαρδία.

Ο ιδρώτας συνοδεύεται σε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, έτσι μπορεί να είναι σημάδι ενός σοβαρού προβλήματος υγείας όπως οι παθήσεις του θυρεοειδούς, ιογενή-βακτηριακή μόλυνση ή καρδιαγγειακή νόσος.

Πηγή : http://www.eatfeelsgood.gr/

Στελιος Ι.Κολυβίρας-Τζιβανιώτης, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος